Wymien kolego napinacz mialem tak samo:) tylko zeby pozniej znowu nie grzebac to sprzeglo alternatora tez wymienilem. Teraz na zimnym klima swiatla radio nie zaklekocze oraz juz napinacz nie szaleje.
Printable View
Wymien kolego napinacz mialem tak samo:) tylko zeby pozniej znowu nie grzebac to sprzeglo alternatora tez wymienilem. Teraz na zimnym klima swiatla radio nie zaklekocze oraz juz napinacz nie szaleje.
A sprawdzałeś poziom oleju. Może się okazać ze szklanki stukają, bo jest słąbe smarowanie.
Olej jest ok, szklanki jak klekoczą to mają taki stłumiony dźwięk, a ten jest wyraźny metaliczny. Jutro powinien dojść napinacz i zobaczę co wyjdzie.
No i lipa, wymieniłem napinacz, klekotanie jednak nie ustało. Pozostaje chyba tylko alternator i sprężarka klimy, tzn jej sprzęgiełko.
Obserwuję kolego Terrez twoją sytuacje i miałem że nadzieje że wymiana napinacza pomoże. Mam te same objawy...
Pojechałem do magika i od razu stwierdził rozwalone łożyska w alternatorze. Do tej pory jego diagnozy się potwierdzały, więc zostawiłem go na wymianę. Łożyska 6203 i 6303 - koszt 35 złotych. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
jeśli się to potwierdzi to miałem racje:P hmm, ale cena mnie zastanawia i tak chodź w sumie ja wymieniłem całą rolkę na alternatorze i dałem coś ok 180zł firmy INA
U mnie nie ma sprzęgiełka na alternatorze, dlatego szukałem innej przyczyny i wymieniam łożyska w środku alternatora.. Wieczorem będzie wszystko wiadomo.
Ogólnie polecam zamawianie części w Internecie :) Ja za napinacz INA (czyli chyba oryginał, bo ten stary też był INA a nie sądze, żeby ktoś go już zmieniał) dałem 206zł z dostawą, a mechanik mówił że u niego około 300-400zł.
A ja zaplacilem 128pln z przesylka za napinacz paska kompletny do AHF , nie wiem jakiej firmy ale jakis zamiennik.
Zauwazylem ze jak jest zimno to mniej sie odzywa .