to sie nie postarales, , efekt dzwiekowy jest wprost proporcjonalny do wycietych dziur
Printable View
to sie nie postarales, , efekt dzwiekowy jest wprost proporcjonalny do wycietych dziur
u mnie od spodu praktycznie nie plastiku:P wszystko wycięte,
Także wywalaj wszystko:P
No to chyba wytnę jeszcze co nieco;) mysle że zboku musze troche dociac bo tam ni nie ruszałem.
Jeśli możesz to sprawdź przed i po wycinaniu ile wygniatasz na 4 biegu, tzn mam na myśli że wrzucasz 4 bieg i w ile sekund przyśpiesza od 60 do 100 ??? Zerknij jeszcze na temperaturę w jakiej jest dokonywany pomiar. Ciekawy jestem też wyniku już po wywalonej dziurze w obudowie- jeśli ktoś może sprawdzić to będę wdzieczny.
Tylko taki pomiar daje odzwierciedlenie wpływu na ew osiągi i poprawę jazdy. Efekt dzwiękowy to wiadomo- co kto lubi
ja zrobiłem dokładnie jak na poniższym foto ala ser szwajcarski
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=...9,r:1,s:0,i:71
osiagow to nie polepszy Ci na seri. roznica bedzie tak mala ze aż żadna wg mnie. natomiast pomaga przy szybkiej zmianie biegow na wysokich obrotach- auto odrazu wyrywa nie zastanawia sie 1/2 sek jak na ori puszce.
ja swoją radosną twórczość rozpocząłem nieco inaczej.
W LM dokonałem zakupu aluminiowej rury wentylacyjnej o przekroju 90mm i ponad dwukrotnie powiększyłem otwór wlotu powietrza do obudowy filtra. Rura mieści się idealnie pomiędzy akumulatorem a nadkolem. Dźwięk jest niemal ten sam, a sprawdzałem osiągi tak jak pisałem wcześniej na 4 biegu. Przed dłubaniną 2 pomiary po 9, 2 po 10 sekund. Po modyfikacji powtarzalny wynik 8 sekund. Temperatura 26 stopni więc pomiar powinien być wiarygodny. Kanał wlotowy do filtru ma znacznie większą średnicę niż wylotowy więc powietrza wystarczy- nie tworzy się podciśnienie itp.
Muszę jeszcze podumać aby powietrze było zasysane z zewnątrz a nie tak jak obecnie częściowo przez łapak powietrza, a częściowo z komory silnika.
Myślę że taki zabieg jest znacznie lepszy niż dziurawienie całej obudowy. Tak czy inaczej filtr trzeba będzie co ok 5 tys km wymienić aby przepływka jeszcze trochę posłużyła
Jeśli ktoś z Mazowieckiego chce rurę to mogę odstąpić bo zostało jej jeszcze sporo.
przy waks boksie masz inny dźwięk zasysanego powietrza i inny dźwięk dv przy zmianie biegów jak i również więcej powietrza na początku tematu są porównania z waksem z innymi stożkami i wkładkami czego przy powiększeniu tylko otworu do puszki nie uzyskasz
akurat mialem przyklad takiego czegos ostatnio na diagnostyce, gosc mial taka rure wentylacyjna wsadzona, ja mam waksboxa.
niebo a ziemia jesli chodzi o upust powietrza przez dvke ...
wydaje mi się że im większa odległość dvki od początku dolotu, tym będzie ciszej ją słychać.
dopiero jak waksbox zapanował pod maską, to auto zaczęło "sapać" :)