a chcialbym sobie takim ASZ pojezdzic <3 .. moze wymienie w najblizszym czasie. Auto mam w idealnym stanie, ciekawe czy by udalo sie sprzedac za taka kwota za jaka kupilbym w dobrym stanie ASZ :) 130 a 90 km .. 100 nm roznica momentu
Printable View
a chcialbym sobie takim ASZ pojezdzic <3 .. moze wymienie w najblizszym czasie. Auto mam w idealnym stanie, ciekawe czy by udalo sie sprzedac za taka kwota za jaka kupilbym w dobrym stanie ASZ :) 130 a 90 km .. 100 nm roznica momentu
a ja nie zamieniłbym mojej skrzyni 5 biegowej na byle jaką 6...koleś ma w touranie 1.6 FSI 6-biegowa i na 6 ma wyzsze obroty np przy 120 niz ja na 5, nie wiem czy nie podobnie jak na 4...3 bieg krecę do 150 przy 5500obr, na 5 do 240...nie narzekam na złą pracę skrzyni czy jakies za wysokie obroty na żadnym biegu, ok przy 200km/h mogłoby by byc przełozenie na 6, jasne, ale nie ma tragedii, skrzynia w której co chwilę musisz mieszac bo sie kończą biegi nic nie daje, chyba że coś porządnego, to tak. Ale nie każda 6 jest lepsza od 5. Tak uważam.
Skrzynia 6tka przydaje się w trasie żeby zejść z obrotów i obniżyć spalanie.
W mocnych TDI z doświadczenia powiem, że również się przydaje.
Jedynka służy wtedy niestety raczej tylko do startu i od razu 2ka...
Dobrym porównaniem odnośnie skrzyni 6tki i 5tki byłaby dynamika w 1.9TDI - silnik o oznaczeniu AJM 115 konny - montowane z 5ką i właśnie 6tką skrzynią w np. Golfach MK IV i Borach.
Co jakiś czas trzeba przegonić do 4k bo inaczej kierownice spalin zmiennej geometrii się pozacinają. A robimy to celu zwiększenie temperatury spalin aby te wypaliły nagar na kierownicach i bieżni muszli gorącej turbosprężarki, oraz aby kierownice spalin pracowały w pełnym zakresie a nie, że przy powolnym stylu jazdy będą się wychylać zaledwie o 2 milimetry od położenia max doładowania co skutkuje rychłym ich zapieczeniem.
do danego modelu tak, od eski do 1.8T lepsza bedzie 6 zapewne, ale nie jest tak ze 6 to zawsze lepsza z samej definicji posiadania 6 biegów które są zestrojone lipnie...ilu biegową masz skrzynię ? 5-cio..eee, tam ja mam lepszą bo 6-cio....lepszą w danym modelu, ale nie lepszą w ogólnym bezwzględnym, rozumieniu :) No też bym wolał skrzynię od eski :)
a co powiecie na moja cztero biegowa ??;d
automat się nie liczy i ma inne przełożenia :D