ja pozniej zobacze to jak mowisz z tym nie domknieciem a jesli trza zmienic kodowanie ktos ma o tym moze jakies pojecie jak uczynic nasze klapy "aktywne"
Printable View
ja pozniej zobacze to jak mowisz z tym nie domknieciem a jesli trza zmienic kodowanie ktos ma o tym moze jakies pojecie jak uczynic nasze klapy "aktywne"
Nie ma kodowania do pokazywania info na fisie na temat klapy. Jesli czujnik jest ok to info powinno wyskoczyc inaczej nic sie nie pokaze. Czujnik i info na fisie dziala zarowno do przedniej jak i tylnej klapy. Z tym ze kable do tego musza byc pociagniete a to nie wszystkie a3 maja.
no widzisz a u kolegi patrycjusz czujnik dziala bo jak ma otwarta klape i zamyka centralny to migacze nie swieca a w naszych a3 jest tak wtedy gdy jakies drzwi czy klapa jest niedomknieta u mnie kable sa pociagniete do zamka
u mnie pomimio otwartej klapy migacze przy zamykaniu swieca przy okazji miernikiem sobie przemierze czy napiecie dochodzi
U mnie jest tak jak pisze, na fisie info nie ma, a jak zamykam samochód i mam otwartą klapę nie miga światłami. I jak to wyjaśnisz ?
Witam,
czy udało się komuś rozwiązać ten problem??
Ktoś wie czy taki czujnik mozna kupić ?
Przyglądałem się ostatnio problemowi z bliska. Wygląda na to że nie każdy licznik wyświetla graficznie otwarcie maski.
Zrobiłem mały test. Mając na aucie licznik poliftowy 8L0920980P (VDO benzyna anglik) sprawdziłem jakie mam sygnały na zielonej kostce licznika T32A. Na Pinie 6 mam czujnik otwarcia klapy tył, na PIN 25 mam czujnik otwarcia maski. Ponieważ komunikat otwarcia klapy tył wyświetlał mi się bez problemowo więc postanowiłem że zamienię te piny miejscami. Co się okazało? Gdy w miejsce czujnika otwarcia klapy podłączyłem maskę to oczywiście na FIS pojawił mi się graficzny sygnał otwarcia tylnej klapy. Niestety, gdy podłączyłem w miejsce maski tylną klapę na grafice FIS nie było żadnego komunikatu.
WNIOSKI: Licznik nie obsługuje grafiki otwarcia maski. W sofcie przedni czujnik maski wykorzystywany jest jako kontrola oleju. Gdy sensor oleju zamontowany w misce pokarze błąd na FIS wtedy otwarcie maski spowoduje zniknięcie komunikatu OIL MIN.
Bardzo chętnie poznam numery licznika który taką funkcję obsługuje. :)
A czy jest możliwość Vagiem sprawdzić czy ten czujnik w ogóle działa? Oczywiście na fisie nic mi się nie wyświetla.