dobra, peace, skonczmy juz te dyskusje
piszmy rzeczowe i tresciwe rzeczy
end ot
dobra, peace, skonczmy juz te dyskusje
piszmy rzeczowe i tresciwe rzeczy
end ot
Jeśli chodzi czy można ustalić w ASO na przglądzie czy jest peknieta głowica to wg mnie - nie. (u mnie sprawdzali na przegladzie okresowym 2 razy i nic nie wykryli, powiedzieli ze jest wszystko ok).Koszt zdiagnozowania w ASO tej usterki ok 200zł.
Natomista ja mam taka opinie o tym silniku (2.0 TDI BKD z 2004r)że:
- zaleta: oszczedny, dynamiczny
- wada: kiepska kultura pracy, i dość wadliwy (tak bynajmniej jest u mnie) tzn: do tej pory wymieniłem koło dwumasowe (koszt całkowity w ASO 3tys. zł); dodatkowo ubywający płyn chłodniczy (na 90% peknieta głowica, koszt całkowity w ASO ok 4,5 tys zł), kolejnym wadą jest trudność z odpalaniem na rozgrzanym silniku. Czyli, mówiąc krótko "standardowe problemy - (wady)".
Witam. Kupiłem niedawno A4 z 2.0 tdi z 2006 roku i jakoś nie mogę powiedzieć nic złego na ten silnik, jeśli chodzi o temat kół dwumasowych i głowic to po 2005 roku problem ten został już zażegnany, z drugiej strony jak ktoś kupuje auto nowe za grubo ponad 100.000zł to wymiana dwumasu po 30.000 km jest absurdem istna skarbonka
z resztą Panowie nie oszukujmy się wszystko zależy od tego jak się trafi, z resztą jak ktoś jeździ normalnie to silnik ten nie wymaga wkładu finansowego
co do kola dwumasowego to byla normalna akcja serwisowa na jego wymiane, ASO robilo to nieodplatnie
w kasizce serwisowej i we wnece kola zapasowego jest naklejka z numerem akcji
pisalismy juz o tym, zadnego uztykownika 2.0tdi nic to nie kosztowalo, jesli jego numery nadwozia podlegaly akcjii, umawia sie w ASO na wymiane i tyle
Male ot :
a to ze w drogim aucie nie powinno sie nic dziac to inna sprawa, ale takich aut juz nie ma i chyba nie bedzie
sprostowanie : 72B6 dotyczy fotela przedniego ?!
13C7 dotyczy koła dwumasowego , LUK-a
a tak zapytam
mam auto z poczatku produkcji tj wrezesien 2003
niema zadnego wpisu ani nalepki o akcji seriwsowej
ale juz chyba zapozno by sie zglosci do ASO?
chyba nie za pozno, musisz zapytac w ASO czy twoje "nadwozie" podchodzi pod akcje.
u mnie byla robiona w czerwcu 2005, numer akcji 72B6
Dobrze Miro że wspomniałeś o tej akcji bo nic o tym nie wiedziałem :) Mój dwumas sie jeszcze trzyma ale odglkosy zniego sa bardzo niepokojace.Autko mam z 2005 modelowe 2006.Musze sie dowiedziec :)
Jesli chodzi o głowice problem po 2005 nie został zażegnany :) Mnie pękła dwa razy a modelowo jak juznapisałem mam 2006 :) i jeszcze raz piszemodyfikacje mechaniczne silnika nie maja żadnego wpływu na jej pękanie :)
Dodano:
Juz wszystko wiem niestety mnie ta akcja nie dotyczy :(
Witam, przeczytałem ten wątek i chciałbym coś dorzucić:
1. Jestem członkiem OCP i jeżdżę na co dzień OII BKD+DSG od 2,5 roku - 90kkm, co daje mi troszkę wiedzy nie tylko z własnego doświadczenia.
2. Każdy, powtarzam każdy silnik może się zepsuć i dyskwalifikacja "bo na początku były problemy z..." IMO jest przesadzona.
3. Problemy z głowicami w BKD faktycznie występowały, została zmieniona głowica w 2005 roku, ZTCW w róznych markach grupy zostały wprowadzone w różnych terminach (chcieli się pozbyć tych starych). Pękanie występowało z dwóch przyczyn: niewłaściwa konstrukcja i, co ważne, problemy z chłodzeniem - wytarczyło niewielkie przegrzanie.
4. Na początku były problemy z dwumasą - ale jak było wspomniane wcześniej, była akcja serwisowa.
5. W 2006r. została przekonstruowana turbina - zwiększono średnicę wałka turbiny, starsze miały tendencję do ukręcania się przy zatarciu. W mojej Octavce jest starsza turbina, ale mimo, iż auto jest po gwarancji to jeśli wystąpi taka usterka zostanie wymieniona turbina na koszt Skody.
6. Pamiętajcie, że jest to turbodiesel - wymaga pewnej kultury przy obchodzeniu się z nim, co na pewno zwiększy jego żywotność (dobre paliwo, ogień tylko na rozgrzanym silniku itd...).
7. Silnik jest dynamiczny i oszczędny, niektórych może razić jego "traktorowata" praca; jak ktoś mało jeździ i mu to przeszkadza niech weźmie benzynę... Różnica w cenie międzi TDI a benzyną opłaca się tylko przy dużych przebiegach. BMN (170km CR) jest cichszy i kulturalniejszy, ale BKD ciągnie od niższych obrotów. BMN jest CR - to duża różnica.
8. Słyszy się sporo opinii o wielkiej "turbodziurze" w BKD; w opinii mojej i użytkowników BKD z OCP jest to mocno przesadzone.
9. Awarie pompowtrysków - nie słyszałem; głownie mogą być spowodowane złym paliwem, każdy nowoczesny jest na to czuły.
10. Dużo ludzi mówi, że TD z grupy VW to lipa i się psuje - niewielu z nich jest/było użytkownikami, każdy z nich coś gdzieś słyszał, a wiadomo - plotka rośnie...
11. Telepanie - TTTM i trzeba się do tego przyzwyczaić....
Generalnie jestem z tego silnika bardzo zadowolony, a jako użytkownik TD od dłuższego czasu jedna podstawowa rzecz jest bardzo ważna: "jak dbasz - tak masz".
przy 75tys:(