pewnie mowili o 0.216 i do tego Twoje zabieraja :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Proxa
a jak juz kupowac to najlepiej 0.230 - ok 2200zl i swoje ma sie na sprzedaz :wink:
Printable View
pewnie mowili o 0.216 i do tego Twoje zabieraja :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Proxa
a jak juz kupowac to najlepiej 0.230 - ok 2200zl i swoje ma sie na sprzedaz :wink:
nie czytałem całego tematu (brak czasu) i nie wiem czy ktos wspominal juz o nowym a3 3.0 TDi - ja wybralbym wlasnie takiego z posrod wszystkich wersji silnikowych ;)
masz s3 a chcial bys a3 z TDI????? TO ty na pewno masz S3?Cytuj:
Oryginalnie napisane przez theADi
zaloze sie o wszystko ze na pewno taniej jest zrobic ~220KM z 1.8T (150/180KM) niz z 1.9TDi np (110/130KM)
a jak ktos juz modyfikuje auto i zwieksz amu moc 2 lub 3 krotnie to chyba spalanie go nie obchodzi tak bardzo...
ktos cos pisal o wydechu....
ze niby tylko w TDI mozesz zrobic calkowicie przelotowy... a moim zdaniem jest tak:
w benzynie z turbina tez mozesz zrobic wydech calkowicie przelotowy, jak zrobisz 3" wydech czy wiekszy, to po prostu spaliny szybciej wyleca - i bedzie jeszcze lepiej...
co innego w zwyklej benzynie, gdzie mozesz przesadzic i za duzy wydech daje ujemne efekty.
wszysto zalezy od tego czy robimy na nowych czy uzywanych czesciach :idea:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PITERd
po 2 to diesel o takiej samej mocy jak beznyna bedzie lepiej jezdzil bo napewno moment bedzie wiekszy ale to juz szczegol :wink:
no jak 3 krotnie to raczej napewno nie liczy sie ze spalaniem bo sama modyfikacja bedzie kosztowala tyle co samochod :PCytuj:
ale jak zwieksza moc o ok 70% to moze liczyc sie ze spalaniem - i tutaj pojawia sie jeden z powodow kupowania diesla - mimo ze zwiekszysz moc o te 70% to spalanie wzrasta niewiele - nie tak jak w benzynie przy podobnym zwiekszeniu mocy (zakladamy ze czesto korzystamy z max mozliwosci)
nie chodzilo mi ze "tylko"- chodzilo mi o to ze nadal bedzie mozna jechac w miare komfortowo bo w benynie przy wolnym wydechu juz nie bedzie cicho :PCytuj:
Zawsze byłem zwolennikiem benzyny, do czasu aż tratiła mi się ta A3 po totalnym tuningu, ma też chipa, nie wiem ile ma teraz koni, ale wciska w fotel. Dotąd miałem audiczki od B3 począwszy, w benzynie, ale od teraz tylko TDi mnie interesuje.
no ja zaglosowalem na benzynke choc ciezko mi bylo
w sumie diesla daze ogromnym szacunkiem, ale odkad jezdze moja audica w benzynce
to jakos ciezko mi sie wsiada do diesla (glosne to i nie chce sie krecic :twisted: ) za to na pelnym baku przejezdza 2x tyle co ja w benzynie :cry:
a co do tuningu to w dieslach przez to ze bardzo duzy moment wejdzie trzeba tez myslec o nowym sprzegle a to tez koszta sa :wink: ]
jednym slowem nie ma co polemizowac oba silniki maja tyle samo zalet
i nawet gdyby benzynka byla mocniejsza to diesel i tak ja wyprzedzi (bo benzynka bedize wtedy na stacji tankowac :wink: )
trza sie cieszyc tym co mamy pod maska :mrgreen:
Benzyna :!:
Jezdziłem do tej pory HDi a teraz benzyna i powiem tak.. Gdyby każda benzynka miała turbo to bezapelacyjnie wybrałbym zapłon iskrowy.. Na szczęście inżynierowie wzieli sie juz za benzynki i bedzie porówno.. pozdr
Mialem kiedys A3 w dieslu. Teraz mam 1.8T i powiem, ze po porownaniu to tylko benzyna.
Diesel to ekonomia i dlatego stawiam da diesla.
Co do osiągów... to przecież da się zbudować takiego diesla ,żeby dorównał benzynie i odwrotnie :D Może nie o tych samych pojemnościach itd,ale dieslem zawsze się dalej zajedzie...