Ten kabel szaro-biały to może być K-line od diagnozy dlatego Ci się nie chce łączyć VAG.
Printable View
Ten kabel szaro-biały to może być K-line od diagnozy dlatego Ci się nie chce łączyć VAG.
Ok Podłączyłem szaro biały kabel w pin k-bus i radio łączy się z vagiem, jednak to nie rozwiązuje problemu braku podświetlenia.
Sprawdziłem także i wyskakują w radiu dwa błędy:
01317 - Control Module in instrument Cluster (j285)
49-00 - No Communications
01305 - Databus for infotainment
49-00 - No Communications
Gdzieś wyczytałem że to mogą być zegary walnięte..
A jakie masz kodowanie licznika i radia? Masz wadliwego jaegera to bardzo prawdopodobne ale skoro auto Ci odpala tzn. ,że ecu ma połączenie can z zegarami i na tym samym canie radio też powinno działać. Choć też może być wina wysypującego się wsadu w liczniku akurat w tej części gdzie jest komunikacja z radiem..
Nie wiem czy dobrze oczytałem ale
Kodowanie Liczników:
Soft. Coding - 04040
Wiorkshop Code - 44253
Kodowanie Radia:
Soft. Coding - 00000
Wiorkshop Code - 06435
Kodowanie radia same 0 ?
Tak mi pokazało:
https://lh3.googleusercontent.com/Is...=w1716-h966-no
To źle na pewno a masz vcds-a ? bo jeśli tak to wyświetlają się tam podpowiedzi możliwego kodowania.
vcds-a mam ale tylko wersję lite w której nie można kodować.
Jednak na stronie http://wiki.ross-tech.com/wiki/index..._Generation_II znalazłem opiskę kodowania Radia.
Coding
?xxxx: Options
+1 = Front Speaker Diagnosis inactive (ONLY Audi A4 Cabriolet)
x?xxx: Tone Characteristics (< MY 2001)
0 = Linear Tone Characteristics (All Radios)
x?xxx: Tone Characteristics (MY 2002 >)
0 = Tone Characteristics for all other Models and all Radio Chorus
1 = Tone Characteristics for A4 (8E)
2 = Tone Characteristics for A6 (4B) & Audi A2 (MY 2005 >)
3 = Tone Characteristics for A4 Cabriolet (8H)
4 = Tone Characteristics for TT (8N)
5 = Tone Characteristics for A3 (8L)
xx?xx: Fader/BOSE/Amplifier
+1 = Fader-Display OFF
+2 = BOSE-Display ON
+4 = Mute Amplifier when using Phone
0xxxx?x: Installation Options I
+1 = Navigation installed
+2 = Telephone installed
+4 = Voice Control installed
0xxxxx?: Installation Options II
+1 = Diversity Antenna installed
+2 = CD-Changer installed
+4 = Multifunction Steering Wheel installed
NOTE: To Activate the Speed Display, press and hold the MENU button on the radio while turning it on. To deactivate it, cycle power.
Z tego wynika że mógłbym jedynie ustawić 05000 lub 05002 (planuje zakup emulatora zmieniarki), jednak nie widzę nic o żadnej komunikacji.
Komunikacje z radiem masz w liczniku w kanale 62 w adaptacjach. Z radiem zrób jak mówisz z tym kodowaniem albo popróbuj. Jeszcze możesz spróbować w liczniku zakodować navi tj. na początek dać 16 jak dobrze pamiętam. W razie co zawsze możesz wrócić do starego kodowania.
Problem w tym że kanał 62 jest niedostępny, więc nie mogę nic tam zmienić.
W niektórych licznikach trzeba się logować najpierw żeby uaktywniły się wybrane kanały. Uniwersalny pin 13861 .
Ale jeszcze spróbuj zmienić wartości w kanałach 60 na x1024 , 61 na xx256. Ale skoro ten 62 jest nieaktywny to raczej to radio nie będzie dobrze działać.
Próbowałem, jednak nic się nie zmienia. Po wpisaniu tego uniwersalnego pinu też nic się nie dzieje, kanał 62 wciąż nie aktywny.
Da się jakoś ten kanał aktywować czy to raczej niemożliwe.
Zastanawia mnie także czemu vag nie łączy się z can gateway (19) może to być jego wina ?
U mnie tez się się nie łączy bo nie ma w tych modelach akurat jeszcze oddzielnego sterownika jest tylko can sygnałowy.
Nie mogłem nic na ten temat znaleźć. Czy radio z 8P concert II będzie działało w 8L 2000r i czy pasuje na pewno do 1din
Będzie grać, ale na szerokość jest ciut inne, oraz do anteny potrzebujesz przejściówkę :)
czyli do ramki nie będzie pasować 1din ?
Jeżeli chodzi o to dokładnie radio:
https://i.ytimg.com/vi/l6CJBiiXusY/hqdefault.jpg
To będzie ciut za szerokie :)
w mojej a3 podgłaszanie radia szalało kupiłem nowe radio takie samo czyli chorus 2 i po miesiącu w nowym to samo sie stało i chciałem kupić do polifta może będzie lepiej :/
polecacie coś ?
Witam. Czy bedzie pasowalo radio concert 2 cd do audi a3 z 1997 roku ?
Będzie ale do prawidłowego działania tego radia potrzebny jest CAN sygnałowy co w tym roczniku nie ma, więc potrzebujesz emulator sygnału CAN BUS bez tego radio nie będzie działać prawidłowo. Do tego ważne tez są wymiary panela przedniego bo było kilka wymiarów.
A jesli mam licznk bez fis to tez bedzie działać ?
Nie ważne jaki masz licznik bo i tak nie masz CAN-a. Potrzebujesz emulator tak jak pisałem wcześniej
Dzieki za odpowiedz ale chyba lepszym rozwiazaniem bedzie radio delta + zmieniarka. Bo chcialbym zrobic tak jak bylo oryginalnie bez zadnych symulatorów :)
Nie musisz wkładać Delty. Spokojnie Chorus I albo Concert I podejdzie jeśli chcesz oryginał bo te radia chodzą bez CAN-a.
A te radia działają z systemem bose ? czy tezeba szukac jakiegoś specjalnie pod ten system.
Z tego co wiem Concert I tak a Chorus I nie. Do tego zawsze na radiu powinna być naklejka z rozpiską pinów w kostkach. Trzeba porównać przed montażem zawsze i ewentualnie przepiąć piny. Po montażu trzeba sprawdzić kodowanie w radiu i czy łączy się diagnostycznie za pomocą linii K-line. Bo nie wiem jak było fabrycznie w Twoim roczniku w przypadku braku trzeba podciągnąć kabelek ze złącza OBD2 do radia.
Czyli moge kupic obojętniej jakie radio Concert I i później ewentualnie bawic sie z kabelkami. A jesli nie byłoby tej lini k-line to radio nie bedzie działać poprawnie ? pytanie troche nie na temat ale czy zmiana radia z nie oryginalnego na oryginalne bedzie mialo wplyw na jakość dzwieku ? chodzi mi oto czy sie nie pogorszy.
Linia K-line to linia diagnostyczna bez tego kabla też będzie działać ale nie zmienisz kodowania (za pomocą VCDS) np. dla systemu Bose.
Licznik jak już pisałem wcześniej nie ma na to wpływu chyba,że założyłbyś licznik z pełnym FIS to miałbyś info z radia na wyświetlaczu tzw. RDS u góry FIS.
Ale wtedy ciągniesz 3 kabelki z radia do licznika.
Pytanie z innej beczki. Posiadam climatronic w wersji nieścieralnej. A3 8L po lifcie. Oryginalne Audi chorus pasuje idealnie kolorystyką do pozostałych plastików. Oglądając zdjęcia Chorusa II wydaje mi się, że ma on jaśniejszy odcień. Pytanie jak to by ze sobą kolorystycznie grało, może ma ktoś jakieś doświadczenia?
Panowie, mam A3 8L z 2001r i tam jest concert 2 fabryczny i wszystko działa, tylko że radio nie komunikuje się z komputerem po liniach CAN, tylko po K-BUS i DWA-GND. Radio normalnie się koduje z vcds. Tak że jeśli w czarnej wtyczce są kable pod K-bus i DWA, to powinno wszystko działać bez emulatora can.
Ja mam pytanie czy radia concert II miały jedną wersje kolorystyczną czy więcej bo chciałem kupić ostatnio takie radio a różniło się odcieniem.
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Tak były, były szare i czarne.
ja mam jasne(szare) ale z chęcią zmieniłbym na czarne pod resztę
Miał ktoś taki problem, że radio concert II po przekręceniu zapłonu raz na ruski rok dało się odpalić, a po odpaleniu silnika zawsze gasło. Mam bose jak coś.
Kontynuuje walkę z moim concertem i znowu czegoś brak :)
Dorwałem licznik z FIS podłączone CANy, w adaptacji kanał 62 zmieniony z 0 na 1. a efekt poniżej. ( nie wyświetla info, nie włącza się z kluczykiem ). Dane RDS są wysyłane po Canie ?? Czego jeszcze brak?? Radio jest z a3 8p.
https://www.youtube.com/watch?v=6PHrFf3Qqy4
A czy próbowałeś się diagnostycznie podłączyć z radiem?
Wlasnie ze wcds nie laczy sie z nim kodowania radia nie sprawdze, laczylem bezposrednio na stole i tez nic.
Znalazlem jakies info ze radio z 8p sportback produkcji grundig'a nie dziala z innymi samochodami, a to po numerze seryjnym wychodzi ze jest z 8p i produkcji wlasnie grundig.
Pewnie masz w radiu kodowanie ustawione tylko po linii CAN dlatego się nie łączy. Najlepiej włóż radio do 8P i tam zmień kodowanie na linie K-line a potem z powrotem włóż do swojego auta.
Jestes pewien ze w kodowaniu radia jest taka mozliwość?? Przegladalem w galeriach kodowania i nic takiego nie znalazlem. Probowalem polaczyc radio na stole przez cany bezposrednio do vsds ale tez nie laczy. Z tym ze nie jestem pewien czy ma to prawo zadzialac, czy rownolegle nie powinien byc podlaczony licznik pod cany.
Nie tak nic nie pokombinujesz mam to sprawdzone. Na stole musiałbyś mieć tzw. sterownik Gateway i dopiero do radia.
Sprawdziłem teraz, w złączu OBD nie mam pinów od CAN`a może jak by je podciągnął z licznika to by się VCDS połączył z radiem, jak myślisz? bo skoro jest CAN w samochodzie to jakiś kontroler chyba jest mimo że nie ma modułu CAN gateway.
Nawet jak by się połączył to nie widzę tam w kodowaniu opcji która mogła by coś zmienić:|\Cytuj:
21.Radio anologowe [56] (Generation II)(wykaz sum kontrolnych [kodowanie]):
0?xxxxx: Special Options
+1 = Satellite Receiver Installed
+2 = Digital-Receiver Installed
+4 = Speed Display Enabled
0x?xxxx: Options
+1 = Front Speaker Diagnosis inactive
+2 = GALA-Function inactive
+4 = Long-Wave Band inactive
0xx?xxx: Tone Characteristics
0 = Linear Tone Characteristics (Chorus only)
1 = Tone Characteristics for A3 3-Door
2 = Tone Characteristics for A3 5-Door
3 = Tone Characteristics Type 1
4 = Tone Characteristics Type 2
5 = Tone Characteristics Type 3
0xxx?xx: Fader/BOSE/Amplifier
+1 = Fader-Display off
+2 = BOSE-Display on
+2 = Telephone installed
Ten CAN co mówisz to CAN sygnałowy idzie tylko do licznika. Chodzi o CAN w złączu Obd 2, który był w A3 od polifta dopiero w 8P. Jeśli nie ma w kostce CAN-a to podciągnij z licznika z szarej kostki piny 5 i 6. Wtedy radio powinno normalnie działać i włączać się z kluczyka. Na radiu jak wyciągniesz jest naklejka z opisem kostek.
Nie połączy się VCDS tak jak mówisz bo jest inna (większa) prędkość przesyłu danych, musi być moduł Gateway, który odgrywa rolę pośrednika w komunikacji.
Can z licznika do radia jest podciagniety, i dalo to tyle ze dziala podswietlenie radia i podswietla sie gorna czesc fis i tyle. Pisalem ze nie mam CANow w zlaczu obd.
A masz moze info co trzeba przekodowac jesli podlaczyl bym to w jakimś 8p?
Musisz wejść w opcje coding w radiu i przestawić kodowanie z linii CAN na K-line. Vcds wyświetla podpowiedzi.
Ok dzieki za info sproboje dorwac kogos z 8p :)
Mam vcdsa klona i wlasnie nie wszedzie pokazuje podpowiedzi :/ ale moze sie uda.
Hej
Naczytałem się ostatnio i utknąłem na jednej kwestii mianowicie
Jak mamy a3 8L (produkcja grudzień 2000 ASZ) i w kostce radia mamy 2 oryginalne kabelki odpowiadające za komunikację po can ( Jak by fizycznie nie było kabelków to albo ciągniemy od zegarów albo wstawiamy adapter can) to po wymianie radia z chorusa na concert II radyjko działa nawet zestaw głośnomówiący ale są 2 mankamenty które chcę zniwelować 1. radio po wyłączeniu zapłonu nadal gra. 2 Mam pełny FIS i nie przechodzą info z RDS - na chorusie działało.
Przypuszczam że kwestia w codowaniu radyjka i tu zaczynają się schody.
Podłączyłem się kabelkiem vag kkl uruchomiłem vcds lite 1.2 komunikacja z radiem jest (rozpoznaje) wchodzę w opcje - radio i w tym momencie co dalej adaptacja czy codowanie
Jeśli w aucie mam radio audi concert II/oryginalną tube audi/4 głosniki / zestaw głośnomówiący podłączony pod Tel+Tel MUT/ i pełny FIS/ bez BOSE--- to jaki kod i gdzie powinienem wpisać
Coding
?xxxx: Options
+1 = Front Speaker Diagnosis inactive (ONLY Audi A4 Cabriolet)
x?xxx: Tone Characteristics (< MY 2001)
0 = Linear Tone Characteristics (All Radios)
x?xxx: Tone Characteristics (MY 2002 >)
0 = Tone Characteristics for all other Models and all Radio Chorus
1 = Tone Characteristics for A4 (8E)
2 = Tone Characteristics for A6 (4B) & Audi A2 (MY 2005 >)
3 = Tone Characteristics for A4 Cabriolet (8H)
4 = Tone Characteristics for TT (8N)
5 = Tone Characteristics for A3 (8L)
xx?xx: Fader/BOSE/Amplifier
+1 = Fader-Display OFF
+2 = BOSE-Display ON
+2 = Telephone installed
NOTE: To Activate the Speed Display, press and hold the MENU button on the radio while turning it on. To deactivate it, cycle power.
Adaptation
Channel 04: Volume
Channel 05: Signal Position
0 = Fader Center / Balance Center
1 = Fader Front / Balance Left
2 = Fader Front / Balance Right
3 = Fader Rear / Balance Left
4 = Fader Rear / Balance Right
Channel 55: External Tuner
+1 = Satellite Tuner (SDARS) installed
+2 = Digital Radio Tuner (DAB) installed
Channel 66: GALA
0 = GALA active
1 = GALA inactive (or Bose Audio Pilot installed)
Channel 88: Long-Wave Band
0 = Long-Wave Band active
1 = Long-Wave Band inactive
Channel 99: Transport Mode
0 = Transport Mode inactive
1 = Transport Mode active
Jeżeli miałeś wcześnie chorusa I to musisz podciągnąć CAN-y do radia albo przepiąć te od data, clock np. Twoje radio ewidentnie nie ma CAN-a podpiętego i dlatego tak się zachowuje. Jeżeli ogarniesz te przewody z licznika do radia to sprawdź jakie masz kodowanie w liczniku w kanale 62 powinno być 1.
Miałem Chorusa, ale kable oryginalnie w kostce też miałem te do CAN-L i CAN-H
Mi to wygląda na źle ustawione kodowanie bo radio uruchamia się wszystko działa gra nie restartuje co godzinę czy 30 min jak innym, jest podświetlenie, wyłącza się linia Phone wycisza radio przy przychodzącym połączeniu jest super tylko nie działa wyłączenie radia po odłączeniu zapłonu i stąd moje zapytanie gdzie szukać przyczyny albo który parametr odpowiada za wyłączenie i włączenie radia przez zapłon kluczyka no i komunikaty na FIS.
Jak będę przy aucie wieczorem to sprawdzę kanał 62
Jeśli nie miałeś pełnego FIS-a to nie mogłeś ich mieć. Szara kostka FIS i piny 5 i 6. Chorus I nie chodzi po CAN .
Chorus II tak. Skoro masz piny CAN L i H to sprawdź kodowanie w liczniku w kanale 62. To w nim ustawia się komunikacje po CAN
Blok pomiarowy 17 w adaptacji kanał 62 mam wartość 1.
PS patrzę po zdjęciach i wygląda że miałem wcześniej Chorusa 2 (dwa pokrętła)