kayciorek, na 95% masz sprężarkę do wymiany. Poczytaj sobie ten wątek (hasło "elektrozawór") i jedź do kogoś ogarniętego.
Printable View
kayciorek, na 95% masz sprężarkę do wymiany. Poczytaj sobie ten wątek (hasło "elektrozawór") i jedź do kogoś ogarniętego.
Czytaj ze zrozumieniem co się do Ciebie pisze. I czytaj to co miałeś przeczytać ;) temat był już poruszany i dokładnie omawiany co na co najlepiej wymienić.
Nie tyle sprężarka pada i nie może paść co masz po prostu uwalony elektrozawór w niej. Potrafi on zajechać sprężarkę raz w pare dni a innym razem będzie jako tako chodziła jeszcze pare lat (co i tak na jej trwałości się ostro odbija). Tak czy siak w większości przypadków żeby go wymienić bardziej opłaca się zmienić całą sprężarkę z nowym zaworkiem.
Witam chciałem zapytać czy przy serwisie klimatyzacji wymieniacie filtr-osuszacz , ile takie coś kosztuje i jak często powinno się to wymieniac ?
Odpowiem Ci tak. Zgodnie ze sztuką i badaniami amerykańskich naukowców powinno się to robić, w tłumaczeniu na polskie realia jest to drogie i nikt (prawie nikt) tego nie robi. Jak często to raczej chyba nie jest zdefiniowane, ale na pewno nie co sezon.
Witam!
Zakupiłem ostatnio środek do odgrzybiania klimatyzacji Liqui Moly Klima Fresh.Chciałbym się upewnić bo w instrukcji jest napisane żeby umieścić aerozol w obszarze zasysania układu zamkniętego obiegu powietrza.Czy w audi a3 8P ten obszar również znajduję się w przestrzeni wokół nóg od strony pasażera ?
W instrukcji dokładnie pisze tak :
"Przed zastosowaniem produktu należy osuszyć parownik klimatyzacji za pomocą układu ogrzewania pojazdu w tym celu należy: uruchomić silnik i wyłączyć układ klimatyzacji. Ustawić pokrętło regulacji temperatury w położenie âciepłoâ a nawiew powietrza na przestrzeń wokół nóg. Włączyć największą prędkość wentylatora oraz obieg zamknięty. Osuszać parownik przez 10 min. Mocno wstrząsnąć opakowaniem. Skierować nawiew powietrza na przednią szybę. Umieścić puszkę w wycięciu w kartoniku całość postawić na dywaniku pasażera. Zamknąć drzwi i okna i pozostawić silnik pracujący na około 10min. Ponownie włączyć obieg zamknięty i ustawić najwyższą prędkość wentylatora, osuszać parownik przez 10 min. Wywietrzyć wnętrze pojazdu przez co najmniej 10 min."
Czyli przy automatycznej klimatyzacji robię tak :
1.Uruchamiam silnik ,włączam tryb econ ( klimatyzacja zostaje wyłączona) ,ustawiam nawiew na nogi i temperatuta w pozycje cieplo ( jaka optymalnie? max?)
2.Po 10 min. zmieniam nawiew na szybę (dalej tryb econ ? czy może ten przycisk obok podgrzewania tylnej szyby-tzw.rozmrażanie ,osuszanie) , puszka na dywaniku pasażera,wentylator na max i kolejne 10 min.
Proszę o pomoc w zastosowaniu tego środka
Witam Panowie..
Może udałoby się rozwiązać taki problem..
Mianowicie u mnie klima nie chodzi. Klikne Econ nic sie dzieje ale świeci lampka, klikne Auto świeci lampka wieje tym samym co na zewnątrz auta. Ciśnienie jest, czynnik też jest i wycieków też brak, komp podłączony był i nie wykrył żadnego błędu. Czujniki sprawdzone i są ok. Tylko nikt nie może określić co jest przyczyną że klima nie chłodzi. Ja osobiście się poddałem szkoda czasu i pieniędzy na to żeby tak jeździć i szukać a może to a może tamto. Jeśli macie jakieś sugestie piszcie a jak nie to też będzie ok. Pozdrawiam
Co znaczy nie chodzi? Nie da sie wylaczyc ECON, wieje cieple powietrze czy co?
Od czego zaczac?
Wymienili mi czynnik na nowy bo juz troche brakowalo ale z nawiewu leci powietrze o temp 13.5 stopnia jak wczesniej ,cisnienie ze sprezarki powyzej 10bar. Fachowiec mowi zeby zaczac od czujnika temp ktory znajduje sie w okolicy pedalow hamulca. Mowi zebym zostawil termometr na siedzeniu kierowcy i porownal z temperatura czujnika,ale jak sprawdzic jaka daje temerature ten czujnik.Mam vagcon ale nie wiem na jakim kanale sprawdzic .Zaznacze ze vagcom nie wykazuje zadnych bledow.
W 08 masz klime, tam wchodzisz w bloki pomiarowe 08 i w ktorejs z poczatkowych grup mozesz odczytac temperatury na poszczegolnych nawiewach.
Pytanie może i naiwne, ale nie daje mi spokoju. Czy można w climatronicu wyłączyć tryb "dual"?
Chodzi mi o to, że jak zmieniam temperaturę kierowcy to z automatu zmienia się i pasażera.
przytrzymaj auto na pare sekund
Golem1, matriw - Panowie wielkie dzięki za pomoc !
witam potrzebuje pomocy
kopiłem auto z dziurawa chłodnica klimatyzacji ,chodnica została wymieniona został wymieniony również wyłącznik ciśnieniowy klimatyzacji (stary był spalony),klimatyzacja została nabita ,ale okazało sie ze niedziala po podpięciu u mechanika Vagiem mechanik stwierdził ze uszkodzony jest elktrozawor badz sprezarka ,mechanik wyjal sprezarke wymienil elektrozawor na nowy ,klima zaczęła działać ,za 2 dni klimatyzacja przestala juz dzialac po wizycie u mechanika i podpięciu Vaga wyszły bledy spowrotem elektrozaworu i dodatkowo wszystkich silniczków,bledy zostaly skasowane klima zaczela dzialac po 10km i zgaszeniu auta znowu niedzila tzn zalacza wentylatory ale niezalacza sprężarki mechanik powiedzial ze przepuszcza ze uszkodzony jest caly panel klimatyzacji co wy na to może macie jakieś sugestie albo porady z góry dziękuje za odp
Po pierwsze zmień mechanika bo widać, że zamiast zdiagnozować temat to układa sobie pasjansa i patrzy co wyjdzie.
Układ był czyszczony? Syf w układzie może Ci uwalać elektrozawór i koło się zamyka. Sprężarka sprawna?
uklad najprawdopodobniej niebyl czyszczony jedynie czynikm byl wyciagniety zeby wymienic czujniki po wymianie chlodnicy ,sprezarka jest na 100% sprawna
Chłodnice założyłeś nową czy jakąś używkę?
Jak auto jeździło z dziurawą chłodnicą (nie wiesz jak długo) to sporo syfu i wilgoci jest zapewne w układzie. A to bardzo szybko zabija elektrozawór a później także sprężarkę. Układ trzeba porządnie oczyścić, osuszyć i wymienić osuszacz. Jedź do kogoś kto ogarnia klimy niech Ci przejrzy.
chlodnica była nowa nie chińska czyli to ze klima dziala tylko jak wlaczy ja sie Vagiem to wina syfu w ukladzie?
Co to znaczy, że klima działa tylko jak włączy się ją Vagiem?
Nie wiem czy Ci klima nie działa przez syf. Wiem tylko, że syf w układzie może powodować uwalenie czujnika, który padł Ci po raz drugi. Nikt Ci przez internet fury nie zdiagnozuje... Tak jak pisałem, jedź do kogoś kto ogarnia klimy a nie tylko wróży z fusów.
Witam. Czy ktoś ogarniający dość dobrze temat klimatyzacji zechciałby udzielić kilku porad? Może jak coś to na priv, żeby nie zaśmiecać tematu.
Witam! Mam problem z klimatyzacją w mojej a3 8p. Wyskakuje błąd 00796- dmuchawa dla czujnika temperatury- V42. Nie bardzo wiem o co chodzi, bo wentylator w środku chodzi, klima się nie włącza (klimatronic dwustrefowy). Proszę o pomoc!!
No tak rozumiem. Problem z moja klimatyzacja polega na tym, ze jej nie mam ;p:( Nie znam sie na mechanice. Chcialbym skompletowac wszystkie niezbedne czesci. Domyslam sie ze najlepiej byloby kupic kompletny zestaw z takiego samego auta. Jednak nie jest to takie latwe. Czy mozna wiec kompletowac czesci z osobna? Tzn osobno sprezarke, chlodnice, rurki itp?
można ale na pewno nie wyjdzie Cię to taniej.
Poszukaj konkretnego "dawcy".
Pomoże ktoś z tą dmuchawą do czujnika V42? gdzie znajduje się ta dmuchawa?
Pewnie masz zasyfiony wiatraczek, który dmucha powietrze z zewnątrz na ten czujnik. Nie pamiętam gdzie on jest w a3 ale wydaje mi się, że za którąś kratką z nawiewem (tak przynajmniej jest w vw). Trzeba by sprawdzić w etce czy czymś takim. Ale wydaje mi się, że nie powinno to powodować nie załączania klimy. Diagnozowałeś ją na maszynie czy tylko kompa podpinałeś? Szczelna? Nabita? Sprężarka i elektrozawór ok?
Jaka powinna być temp w kratkach wylotowych gdy ma się załączoną klimę z temp na ,,LO'' mam wrażenie że moja klima słabo chłodzi na wylocie w kratkach mam 8 stopni byłem dziś w serwisie klimatyzacji ale mieli tyle klientów że umówioną wizytę mam za 2 tyg po wstępnej rozmowie gość stwierdził że 8 stopni to dobra temp ale ja przy tej temp i aktualnej pogodzie nie mogę dobrze schłodzić wnętrza
ja u siebie przy serwisowaniu sprawdziłem
przy zewnętrznej około 25*C miałem na wylocie 4,3*C
tryb auto, wszystkie kratki otwarte, świeży filtr kabinowy
Aha czyli jednak lepiej bedzie szukac klimy w calosci. A musi ona byc konkretnie z takiego samego modelu auta, czyli a3 8p 1.9 o oznaczeniu BLS?
Witam,
Panowie mam taki problem w 8p 1,6 PB gdy auto stoi cały dzien w słońcu po odpaleniu silnika z klimatyzacja czuje duże obciążenie na silniku jak ruszam tylko do pierwszego skrzyżowania, wciskam sprzęgło i auto mi gasnie. Odcina mu zasilanie w Pb taki dziwny objaw.
Odpalę auto raz jeszcze i juz jest ok.
Efekt jest taki ze jak rozkręcam silnik do 3000 obrotów to np. wciskam sprzęgło a obroty lecą w dół jak bym wyłączył stacyjkę odrazu na 0. Klimatyzacja działa bo chłodzi dobrze.
Prosze o jakies porady.
Witam
Klima wyłącza się na krótkich postojach np światłach postój około 30 sec.(włącza się tryb econ), żeby ją z powrotem włączyć muszę zgasić i zapalić motor. Klima przy ciągłej jeździe przykładowo na trasie działa bez zarzutu. Czynnik był nabijany w zeszłym roku.
miałem to samo. Na 90% przepalony bezpiecznik i nie załącza się wentylator do klimy.
Sprawdź najpierw to. W komorze 10A bezpiecznik który nr nie pamiętam.
Taki temat już gdzieś mi się przewinął więc go znajdź i kontynuuj.
witam
potrzebuje pilnej pomocy ktore bezpieczniki i przekazniki sa od klimatyzacji niestety nieposidadam instrukcji a w aucie odziwo niemam rzadnej naklejki z podpisem bezp. z gory dzieki za info
ok dzieki za pomoc
kolego a jak z pracą wiatraków przy chłodnicy ? obydwa wentylatory pracują dobrze ? miałem taki problem że duży przysyłał złą informację małemu wentylatorowi i tamten chodził cały czas przez co się przegrzewał i duży sam nie dawał uciągnąć klimatyzacji
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ty-elektryczne
można kupić wszystko z osobna.
Niedawno zakładałem do takiej A3 i ;
nagrzewnica turan
chłodnica golf 5
rurki turan, fakt jedna nie pasowała
sprężarka turan
łapa przy silniku do kompresora już była wiec tego nie ruszałem.
wentylatory na chłodnicy były juz ze sterownikiem więc to tez zostało.
zakładałem też do swojego golf 5 1,6 do benzyny a rurki załozyłem od seata 1,9 dizla wszystkie pasowały, Jedna mogła by byc ciutke bardziej wygięta ale nie przeszkadza w niczym.
byłem ostatnio na przeglądzie swojej klimy dobili mi środka około 200g i sprawdzili szczelność
mam 2 nieszczelności:
- to na sprężarce klimy (zaznaczone na zdj, w którym miejscu)
- spod czujnika klimy (być może uszczelka)
https://imagizer.imageshack.us/v2/66...910/0f18a5.jpg
serwis za naprawę w/w nieszczelności zażyczył 350pln (nawet jeśli w grę będzie wchodzić wymiana czujnika) + dodatkowa opłata za to ile środka chłodniczego ubyło.
czy to nie za dużo za taką usługę?
czy może podjechać jeszcze do innego serwisu z klimatyzacją?
myslę że cena zupełnie spoko. zabawy przy tym jest. Samo napełnienie trwa ok 50minut. A wyjęcie kompresora....
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie są ok. A problem z wyłączającą się klimatyzacją na krótkich postojach dalej jest :/
i tak malo powiedzieli za tyle roboty..
podpinales auto pod kompa ?
sa jakies bledy w sekcji klimy ?
prawdopodbnie masz problem z elektrozaworem, jesli auto jest na wolnych obrotach to staje i juz "nie rusza "
nascie postow wczesniej pokazalem jak pod vcds w blokach silnika mozna zobaczyc prace klimatyzacji w 8p, to jak wlacza sie i wylacza sprezarka
w 8p pracuje ona oczywiscie caly czas, ale tylko na tyle, na ile potrzebuje, malo tego podczas dodawania gazu mozna ja na chwile calkowiecie "odciac" zapobiega to utratom mocy
wystarczy miec podpietego vcdsa , ustawione bloki pomiarowe i naciskac nawet reka pedal gazu, widac jak sie zmienia
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1156911
Nie znam nikogo kto by się tego podjął za takie pieniądze. Na Twoim miejscu bym się trzy razy upewnił czy na pewno jest to całkowity koszt i czy już to kiedyś robili bo być może sami nie są świadomi ile przy tym roboty im zejdzie ;)
Inne pytanie czy warto to uszczelniać czy nie lepiej wymienić cały kompresor z elektrozaworem. Bo jak mają Ci to uszczelnić i za chwilę znów padnie to bez sensu robota.
Miro dobrze mówi - przyjrzyj się elektrozaworowi.
z tymi błędami od zaworu to jest loteria.
U mnie po zamontowaniu klimy po kilku dniach nie chłodziła wcale oraz na maszynie do AC nie pokazywało że zawór się załącza. A pod vcds pokazywało że działa poprawnie. Nawet napięcie podawał panel na zawór od 6 do 12V ale zawór był po prostu zacięty.
PO wymianie zaworu klima działa już drugi rok.
Chyba w blokach pomiarowych w panelu nawet pokazuje PWM aktualne zaworu,
Nie chcę robić reklamy ale to serwis www.pamis-chlodnice.com jeśli ktoś ze Szczecina to na tą chwilę mogę polecić
Serwis na pewno sprawdzony ma same dobre opinie w necie zresztą zajmują się tylko klimatyzacjami i naprawami chłodnic będąc u nich 2 dni temu byłem na warsztacie gdzie mieli kilkanaście sprężarek na stole do naprawy i regeneracji poza tym na wizytę musiałem umówić się z 2tyg wyprzedzeniem bo tyle aut robią
Cenę mi dobrze wyliczyli i chciałem się tylko orientacyjnie dowiedzieć czy to drogo czy tanio
Na wizycie teraz co byłem wymienili cały czynnik R134A (brakowało 200g) oraz wymiana oleju dodatkowo sprawdzenie szczelności za usługę zapłaciłem 110zł
Orientujecie się może jakie to koszta mniej więcej gdyby to był elektrozawór ?
zawór ok 100zł + wizyta w zakładzie AC ok 100zł
Pod warunkiem ze ma sprezarke Sandena, a nie Denso lub Zexela
w przypadku Sandena ( taka oryginalnie na 99% powienien miec majac TDI ) wymiana zaworu jest tania i malo klopotliwa
nawet nie trzeba "spuszczac" czynnika, nawet nie trzeba wyciagac sprezarki
w przypadku Denso juz nie jest tak rozowo, raz ze zawory sa wlasciwie niedostepne, dwa, lepiej kupic uzywana sprezarke z dobrego zrodla
no i jeszcze jedno, znowu sie klania czytanie postow wczesniejszych, a nie tylko doklepywanie :
Ja mam sanden i nie da się wymienić zaworu bez utraty czynnika. Po odessaniu jak wymieniałem u siebie to jak wyciągłem zawór to jeszcze sykło i obrzygało lekko olejem
http://img11.allegroimg.pl/photos/or...2/4408833207_1