1.6 AVU podejrzenie zamkniętego termostatu, pilne :/
Mam bardzo pilne pytanko. Dotyczy termostatu i podejrzenia, że nawalił w ten bardziej wredny sposób.
W czasie pracy silnik nagrzewa się i na VAG-u widzę temp cieczy nie tyle 90 co nawet dobiło do 105st! Na zegarach utrzymuje 80-90st. Włączam nawiew w aucie i temp na climatroniku na max jednak wg mnie powietrze leci raczej ciepłe niż gorące. Gdy tak chwilkę pochodzi to na zegarach temp. spada do 60-70st.
Co do węży w komorze silnika. Dolny wąż zimny, górny lekko ciepły ale to raczej z powodu nagrzania od silnika przy krućcu od termostatu. Jedynie gorący jest jakiś wąż idący od silnika do miejsca gdzie jest termostat (takie U).
Silnik zostawiłem na chwilę dłużej i nadal nic, węże do chłodnicy zimne. Sprawdzam na VAG-u i oczywiście już 100 dobiło.
Oczywiście zauważyłem, że wentylator się nie załącza gdyż czujnik jest na chłodnicy, a skoro ta zimna....
Zatem co z nawiewem? Z jakiego obiegu bierze ciepło?
Możliwe jest to, że czujnik od zegarów pokazuje temp za termostatem (czyli temp na ile nagrzał się płyn w pobliżu termostatu)?
Możliwe, że w tym rozgałęźniku ledwo przechodzi woda do obiegu nawiewu i wcale nie przechodzi do obiegu dużego (chłodnica)?
Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy jak termostat nawalił w pozycji zamkniętej to czy nie lepiej go wybebeszyć i mniejszym złem byłoby jeżdżenie na niedogrzanym aucie?
Zgroza. W porządnym serwisie na ful wypaśnym przeglądzie szczegółowym tego nikt nie zauważył ;/
Proszę o bardzo szybką odpowiedź co mam robić gdyż auto jest przygotowane do operacji amputacji termostatu, czekam tylko aż płyn się ochłodzi więc pojawiłem się na forum by się upewnić czy dobrze się za to zabieram.
Czy jeżeli dobrze podejrzewam, że termostat jest zamknięty to czy mam go wyjąć i te 2-3 dni jeździć bez nim dostanę nowy?