Czaro nie do końca jest tak jak piszesz. Może być tak, że moduł jest albo uszkodzony albo bardzo stary. Przerobiłem kilka takich przypadków w A4 B6/B7.
Wysłane z mojego Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
Printable View
Czaro nie do końca jest tak jak piszesz. Może być tak, że moduł jest albo uszkodzony albo bardzo stary. Przerobiłem kilka takich przypadków w A4 B6/B7.
doczytaj co napisalem na koncu.
Jeżeli mam zwykłe rnse to Bt AA będzie działać czy trzeba kupić do 2007 roku bo z tego roku mam navi ?
mozesz kupic dowolny modul bt od kazdego rns
Który najlepiej kupić żeby była książka w rns-e i połączenia na fisie kierownicę mam multi a tel samsung galaxy j5
Zastanawiam się nad H Q lub M ?
Najlepiej 8P0862355 z końcówką H,Q,N lub AA
Dziesiatki razy bylo napisane... Czytaj.
Witam
Przepraszam jeżeli powtarzam problem, ale nie znalazłem odp. Dołożyłem RNS-E i Bluetooth moduł z literką Q. Wszystko fajnie działa oprócz czytania książki tel. Czy trzeba ją jakoś zainicjować? Aktywować?
Pozdrawiam
Dołożyłem moduł bt najwyższy bez żadnej literki na końcu wszystko śmiga książka tel jest sterowanie książka w multi działa tel dzwoni ale nie słuchać mnie jak mówię do mikrofonu w suficie … vcds pokazuje napięcie mikrofonu 4.08 V i 0.008 ohm tak powinnno być
Panowie mam mały problem.Od jakiegoś czasu występuje problem z komunikacją między MODULEM BT z literka A telefonem SAMSUNG A21s.
Niby się łączy wydaje dźwięk plus inf na FIS lecz gdy wykonuje połączenie w głośnikach nastaje Cisza telefon się łączy na FIS wyświetla się osoba a w głośnikach cisza nic nie słychać..Kolegi telefon łączy się bez problemu z Moim BT i działa to bez żadnego problemu.
Do tej pory wszystko było ok.Czy aktualizacja telefonu ktora miałem ostatnio mogła się do tego przyczynić?
weź telefon do ręki, spróbuj wykonać połączenie i wtedy na telefonie podnieś regulację głośności - zobacz czy to zadziała - u mnie np. sam podnosi głośność na maxa
Cześć.
Nie zliczę ile już godzin szukałem rozwiązania "na własną rękę", a problem wygląda następująco:
-Pacjent A3 8P 2012 z przygotowaniem po telefon (bluetooth)
-RNS navi+ z MMI, AMI
-Telefon łączy się elegancko, można dzwonić
-Słychać osobę "po drugiej stronie", ale mnie nie
Spotkał się ktoś z podobnym problemem? W czym może być problem? Telefon Xiaomi Redmi Note 8 Pro, łączy się z samochodem normalnie, słychać rozmówcę, ale mnie nie...
Witam kolegów. Nabyłem moduł bluetooth z literka S a pod spodem AA z 2010 roku, oczywiście z demontażu i niestety obcięta wiązka. Czy ktoś z was ma może schemat połączeń tego modułu lub może przekierować mnie do odpowiedniego linku , wiązkę sobie przedłużę ale bez schematu ani rusz. Drugie pytanie co do funkcjonalności radio mam Chorus 2+ czyli bez navi jak rozumiem na radiu wyświetli mi się napis phone podczas rozmowy, książki telefonicznej mi nie skopiuje ale na fisie powinien wyświetlać nr osoby dzwoniącej lub nr wybierany z telefonu w miejscu gdzie teraz wyświetla mi nazwę stacji radiowej a po skończonej rozmowie wraca do wyświetlania nazwy stacji wybranej na radiu. Oczywiście muszę zakodować radio 56 u mnie będzie +4 na drugiej pozycji od lewej i w 19 dodać moduł telefon no i pewnie w 77 telefon coś jeszcze. Multikierownicy jeszcze nie mam więc całą obsługa sprowadza się do telefonu. Jeśli coś źle zrozumiałem proszę o poprawkę.
Za wszystko bardzo dziękuję.
- - - Aktualizacja postu - - -
Znalazłem coś takiego i myślę że to się tu przyda, cytowane z forum od kolegów A4
Kodowanie:
00?xxxx: FUNKCJE
0 – podstawowe (dla RNS-E Basic/Radia)
1 – komfort (dla RNS-E High/RNS-E Low)
00x?xxx: KIEROWNICA
0 – bez multifunkcji lub starszy typ kierownicy (przyciski bez rolek)
1 – multifunkcja (przyciski z rolkami)
00xx?xx: URZĄDZENIA WSPÓŁPRACUJĄCE
1 – diagnostyka przez CAN
2 – kierownica wielofunkcyjna, diagnostyka przez CAN
3 – RNS-E, diagnostyka przez CAN
4 – kierownica wielofunkcyjna, RNS-E, diagnostyka przez CAN
5 – diagnostyka przez K-line
6 – kierownica wielofunkcyjna, dianogstyka przez K-line
7 – RNS-E, diagnostyka przez K-line
8 – kierownica wielofunkcyjna, RNS-E, diagnostyka przez K-line
00xxx?x: JĘZYK (OBSŁUGA GŁOSOWA)
0 – Obsługa głosowa wyłączona lub sterowana przy pomocy zewnętrznego sprzętu (np. RNS-E)
1 – niemiecki
2 – angielski (UK)
3 – francuski
4 – włoski
5 – hiszpański
7 – angielski (US)
9 – obsługa głosowa wyłączona
00xxxx?: JĘZYK (WYŚWIETLACZ)
0 – bez informacji na wyświeltaczu
1 – niemiecki
2 – angielski (UK)
3 – francuski
4 – włoski
5 – hiszpański
7 – angielski (US)
Kanały adaptacyjne:
kanał 0 (przywrócenie ustawień fabrycznych)
0: stan domyślny
1: reset
kanał 128 (domyślna głośność – wyjście)
0 = 0dB
1 = +1dB
3 = +3dB
6 = +6dB
128 = -1dB
130 = -3dB
133 = -6dB
kanał 129 (czas zasilania uchwytu na telefon po wyłączeniu zapłonu):
Zakres od 0…6 (30 sekund … 30 minut)
Inkrementacja: 1 = 5 minut (0 = 30 sekund)
kanał 130 (ustawienia czasu opóźnień dot. kompensacji opóźnień sprzętu audio oraz akustyki)
Zakres od 0 … 12 ms
kanał 131 (czułość mikrofonu)
Zakres od 0 do +6dB
kanał 133 (Włączenie modułu)
0 – BT wyłączony
1 – BT włączony
kanał 134 (funkcje zestawu głośnomówiącego)
0 – zestaw głośnomówiący aktywny gdy połączenie BT jest aktywne ale bez telefonu w uchwycie
1 – zestaw głośnomówiący aktywny tylko gdy telefon jest włożony do uchwytu
kanał 135 (PIN)
**** (tu wklepujemy tu swój 4-cyfrowy kod zabezpieczający)
kanał 136 (czas opóźnienia od wyciszenia do aktywacji obsługi głosowej)
Domyślnie: 5 (=0,5 sekundy)
kanał 137 (czas widoczności BT dla innych urządzeń BT – po tym czasie jedynie wcześniej sparowane urządzenia będą łączyć się z BT)
Zakres od 0/1 … 30 minut
Domyślnie: 0 (zawsze widoczny)
BT RNS-E
pin 1 zasilanie bt(+) pin 15 kostka D
pin 2 zasilanie bt (masa) – pin 12 kostka D
pin 8 sygnał tel + pin 12 kostka C
pin 9 sygnał tel – pin 6 kostka C
pin 11 + mikrofonu
pin 12 – mikrofonu
pin 15 k-line pin 5 kostka B
pin 16 wyciszenie TEL MUTE pin 11 kostka D
pin 17 CAN HIGH pin 9 kostka D
pin 18 CAN LOW pin 10 kostka D
B – Złącze wielostykowe, 54-stykowe czarne
1 – Zacisk 30
2 – Zacisk 31
3 – Sygnał „telefon komórkowy ZAŁ“ do wzmacniacza telefonu komórkowego -R86-
8 – Sygnał o niskiej częstotliwości (+) do radia -R-/sterownika systemu nawigacji z napędem CD -J401-/sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji -J503-
9 – Sygnał o niskiej częstotliwości (-) do radia -R-/sterownika systemu nawigacji z napędem CD -J401-/sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji -J503-
11 – Wejście mikrofonu (+) dla mikrofonu telefonu -R38-/sterownika systemu nawigacji z napędem CD -J401-
12 – Wejście mikrofonu (-) dla mikrofonu telefonu -R38-/sterownika systemu nawigacji z napędem CD -J401-
15 – Diagnoza K
16 – Sygnał wyciszenia o niskiej częstotliwości (Mute) do radia -R-/sterownika systemu nawigacji z napędem CD -J401-
17 – Magistrala CAN High (system Infotainment)
18 – Magistrala CAN Low (systemu Infotainment)
37 – Zacisk 30 do uchwytu telefonu -R126-
39 – Zacisk 31 do uchwytu telefonu -R126-
41 – Zacisk 30 do uchwytu telefonu -R126-
42 – Wyjście mikrofonu (+) do uchwytu telefonu -R126-
43 – Wyjście mikrofonu (-) do uchwytu telefonu -R126-
44 – Zacisk 31 (masa ekranu)
45 – NF (+) od uchwytu telefonu -R126-
46 – NF (-) od uchwytu telefonu -R126-
47 – Sygnał SNDREQ z uchwytu telefonu -R126-
49 – Ser-Tx (+) douchwytu telefonu -R126-
50 – Ser-Tx (-) douchwytu telefonu -R126-
51 – Ser-Rx (+) oduchwytu telefonu -R126-
52 – Ser-Rx (-) oduchwytu telefonu -R126-
A tu mamy całość :
https://a4-klub.pl/topic/202184-instalacja-fabrycznego-modu%C5%82u-bluetooth-pod%C5%82%C4%85czenie-elektryczne/
Czy ktoś na forum się orientuje, o jakim symbolu można użyć mikrofon do centrali bluetooth 8P0 862 335 S zamiennie za 8L1 862 373 A z jakiego autka podejdzie.
Dziękuję
Kup sobie z VW, trzeba tylko wtyczki wymienić bo są inne. Działa prawidłowo od kilku lat tylko takie dokładam do Bt jak komuś montuję.
3B0035711B taki będzie dobry.
Będzie to pasowalo P&P
Cześć, może ktoś będzie w stanie pomóc, bo nigdzie na forum nie znalazłem info:
Padł mi fabryczny bluetooth w A3 (radio Concert).
1. Lokalizacja? Pod fotelem kierowcy? Trzeba wyjąć fotel, podnieść podłogę i dostać się można tylko tak?
2. Czy ktoś kombinował podłączenie modułu z innego auta VAG? Znalazłem takie coś http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...e_Retrofitting i wg tej listy mój moduł jest DDP ale nie ma A2DP więc może nie będzie problemu jeśli wsadzę tam inny moduł (...035730), który umożliwia przesyłanie strumieniowe dźwięku? Czy te wszystkie moduły mają to samo złącze?
Help, bo jeżdżenie bez zestawu HF już po 2 dniach mnie boli :(
Jako ciekawostkę dodam, że moduł chyba zaliczył jakieś zwarcie, bo w ciągu kilku godzin rozładował całkowicie akumulator (nawet na pilot nie zareagowało auto) i od tego czasu przestał być wykrywalny w telefonach. Kabel mam niestety w serwisie więc do VCDS nie mam jak się podłączyć by posprawdzać głębiej :/
Witam. Posiadam a3 2011r z bose z bluetooth na uchwycie - deska. Wymieniłem radio na rnse LED wszystko działało do wczoraj...nie wiem czy coś nagrzebałem w kodowaniu ( zmieniałem pod bose) czy to jakiś przypadek ale od wczoraj nie wykrywa mi telefonu. Po naciśnięciu w navi przycisku tel mam komunikat :" "Telephone may not be connected or attached properly"... Po podpięciu vcds w kanale "telefon " łaczy się normalnie nie ma żadnych błędów. W kanale navi wyskoczył błąd z anteną- ale to normalne po zmianie na rnse...i teraz pytanie co mogło pójść nie tak? Padł bluetooth? - choć nie ma żadnego błędu? Czy o co kaman? Rozłączałem akumulator na 30 min bez żadnego efektu, zmieniałem kodowanie w navi na różne opcje i też mizernym skutkiem.
Wie ktoś w jaki sposób mogę wymienić mikrofon w Audi A3 8P i gdzie najlepiej szukać ogłoszeń z nowymi?
Witam, ma ktoś pomysł co zrobić w przypadku cichych połączeń telefoniczny przez bluetooth.
Przerobiłem instalacje cullman pod BT. Rozmówce ledwo słychać, on mnie słyszy bardzo dobrze.
Moduł mam z końcówką 8P0 862 335 D. Telefon łączy się z modułem, w VCDS też jest widoczny.
Witam.
Czytam i czytam i czytam i nic nie mogę zrobić. Posiadam a3 8p z 2008r a podłokietniku jest podstawka od telefonu. A radiu są zapisane kontakty. Ale po kliknięciu w tel jest napis że niedostępny. Podpinam vcds ale mam klona. I wykrywa mi telefon ale nie mogę się z nim połączyć przez vcds, pokazuje błąd. Co zrobić? Jak działać dalej?
https://zapodaj.net/plik-r7Q8XX8QQg
https://zapodaj.net/plik-OrgfGJbdm4
https://zapodaj.net/plik-h9HSAwHEeZ
https://zapodaj.net/plik-Jof7r7Jwbt
Podpowie ktoś w jaki sposób można sprawdzić czy jest moduł bt oprócz zaglądania pod fotel?