dziś byłem w PZU i pani mi powiedziała że niemożne zaznaczyć opcji stała wartość pojazdu przez 12 miesięcy.
Czy naprawdę nie można mieć tej opcji w samochodzie z 2001
Printable View
dziś byłem w PZU i pani mi powiedziała że niemożne zaznaczyć opcji stała wartość pojazdu przez 12 miesięcy.
Czy naprawdę nie można mieć tej opcji w samochodzie z 2001
nawet nie bodajze a na pewno, gdyby kolega patryciusz przeczytal chociaz pobierznie ten temat to by wiedzial, ale po co, lepiej klepnac na koncu
jest taka opcja w warcie
usluga w pakiecie "komfort" nie ma na to zwyzek zadnych ! usluga na pojazdy do 10 lat
Temat przeczytałem i to że w warcie można to wiem ale mi chodzi o to czy w PZU można?
czy pani była niedoinformowana czy miała racje.:)
Dokladnie to jest tak, ze nowa osoba, ktora pierwszy raz ubezpiecza sie w AXA moze dostac 50zl(OC) lub 100zl(OC+AC) znizki. Wystarczy sie powolac na nr polisy osoby tam ubezpieczonej. Moze to byc moj nr: BA/1456769/00 ;) Ja niestety o tej mozliwosci dowiedzialem sie za pozno:/ Osoba ktorej nr podacie zyskuje bon na zakupy.
witam. z końcem września kończy mi się OC w Hestii. Jestem właścicielem auta, wiek poniżej 25 lat i nie mam żadnych zniżek, ale jako współwłaściciela dopisałem osobę, która ma ponad 25 lat i max 60% zniżki. Z uwagi na to że jest to moje pierwsze ubezpieczenie, to chciałbym znaleźć tanią polise. Słyszałem że podobno w TUWie można ustanowić użytkownikiem auta tą osobe, która ma max zniżek i wtedy polisa jest tania i na mnie również idą już zniżki. Nie wiem czy faktycznie jest tak na pewno. Może już ktoś miał z tym styczność? Proszę o jakieś podpowiedzi. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Jesteś w takiej samej sytuacji jak ja byłem. Popytaj w HDI. Dokładnej ceny OC Ci nie potrafię podać, bo mam pakiet OC+AC+mieszkanie, żeby było jak najtaniej. HDI wybrałem dlatego, bo zwyżkę za wiek dostaje się tylko na 1 rok. Po pierwszym roku bezszkodowej jazdy już nie liczą zwyżki i jeśli dobrze pamiętam za ten pierwszy rok już jest liczona zniżka 10%. W innych ubezpieczalniach z tego co się orientowałem nadwyżka za wiek jest do określonego roku życia najczęściej chyba 26. Z racji tego, że brałem pakiet zwyżkę policzoną miałem tylko za OC, a AC już bez zwyżki.
przede wszystkim podzwon po directach, albo użyj kalkulatorów które są na ich stronach. Dobrze zrobiłeś dopisując współwłaściciela, będzie niższa składka. Ale np. w linku zwyżkę za wiek masz tylko do 24roku życia (a to przeciez +50%), jeżeli wybierasz oc to patrz tylko na cenę bo oc jest dla poszkodowanego nie kierowcy. Sam 3 tygodnie temu ubezpieczałem samochód i nie było problemów. Napisz co znalazłeś :)
dzisiaj odwiedziłem placówke Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych i dostałem kalkulacje na polise OC z NNW. W Hestii, Link 4 i w większości pozostałych firm ubezpieczeniowych przy mojej zwyżce za wiek polisa miała kosztować min. 800 zł/rok. W TUWie zaproponowali mi polise CO z NNW z 615zł/rok. Jednak jeśli ubezpiecze u nich np. komputery w moim domu na wypadek przepięcia za 50 zł/rok, to moja polisa OC będzie kosztowała 445 zł/rok. Czyli w sumie będę miał ubezpieczenie za 500 zł samochodu i komputerów w chacie :) odpowiada mi takie rozwiązanie. Pozdrawiam i dzięki za porady :)
Mialem podobna sytuacje do Ciebie, ja mam ponizej 25lat i bylo to pierwsze moje ubezpieczenie, druga osoba w wieku 50lat i 60% znizki.
Najtaniej wyszlo mi w Axa Direct. Zaplacilem za ubezpieczenie 401zl, a zaplacilbym 351zl gdybym wiedzial o tej promocji, o ktorej pisalem we wczesniejszym poscie. Tak wiec jezeli zalezy Ci na kasie to policz sobie swoja skladke w ich kalkulatorze.
Pozdro
panowie apowiedzcie mi jedną rzecz ... mam OC w PZU do 12 września dziś jest poniedziałek 14 września ... da radę wypowiedziec umowę w tym PZU ?? bo chce zmienić ubezpieczyciela a przegapiłem date ehhh :/ doszły mnie słuchy ze juz jak to sie mówi "po ptokach" ... ma ktoś może info na ten temat ?
Niestety już po ptokach :(
Jeżeli chcesz zrezygnować z usług dotychczasowej firmy ubezpieczeniowej i wykupić umowę OC samochodu w innym towarzystwie powinieneś, najpóźniej na jeden dzień przed upływem aktualnego okresu ubezpieczenia, powiadomić na piśmie ubezpieczyciela o jej wypowiedzeniu.
Jeśli wypowiedzenie umowy OC nie zostanie złożone na czas to umowa ubezpieczenia będzie automatycznie przedłużona na kolejne 12 miesięcy. Umowa OC nie wznowi się automatycznie jeśli nie opłaciłeś w całej składki za mijający okres. W takiej sytuacji rezygnacja z OC nie będzie potrzebna i niezależnie czy złożysz wypowiedzenie czy też nie, umowa ubezpieczenia OC samochodu wygaśnie. Najpewniejszym sposobem skutecznego wypowiedzenia umowy OC jest dostarczenie wypowiedzenia osobiście do oddziału ubezpieczyciela. Wtedy też warto zabrać zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia, które będzie potrzebne przy zawieraniu umowy z nowym ubezpieczycielem. Dzięki temu zdobyte zniżki zostaną uwzględnione przy naliczaniu składki. Brak tego zaświadczenia może spowodować zwyżkę składki.
(źródło; http://motofinanse.pl/wypowiedzenie-umowy_oc)
L@mberT, jeśli Cię to pocieszy, to powiem Ci tak że PZU jako jedno z nielicznych (chyba w sumie oni i coś jeszcze) oddaje kasę za NOWE części (czyli nie liczy amortyzacji);
też mam w PZU i wcale nie chwalę i nie bronię tego ubezpieczyciela bo mi policzyli w tym roku więcej jak w ubiegłym a auto o 10 tys. wg eurotaxu tańsze, ale co by nie mówić to w/w szczegół jest sporą zaletą tej firmy...
pytanko mam, czy pzu w standardzie ubezpieczenia ma taka opcje, ze kierujacy pojazderm moze miec ponizej 25roku zycia? czy jest to obarczone dodatkowa oplata?
bo wydaje mi sie, ze wlasnie pzu nie patrz na wiek kierujacego... :/
Mam pytanie o ubezpieczenie OC i proszę o pomoc jeśli ktoś wie. Wykupiłam polisę OC i była szkoda z mojej winy. Auto w momencie szkody prowadził młody kierowca (20 lat, prawko od roku). Nie posiadam AC ale poszkodowany będzie zgłaszał roszczenie z mojego ubezpieczenia. Czy firma ubezpieczeniowa może mnie obciążyć jakimiś kosztami za to, że pojazd był prowadzony przez młodego kierowcę? Dodam, że przy zawarciu ubezpieczenia pytano się mnie czy pojazdem będzie kierowała osoba o tzw. zwiększonym ryzyku (czyli posiadająca prawko od niedawna). Wiem tylko, że z AC to by sobie potrącili a z OC jak jest? Pozdrawiam
massiwo - PZU nalicza wzwyze za wiek poniżej 25 roku- ile ona wynosi nie wiem ...
kaska777 - wydaje mi sie ze nie, bo moj znajomy ma auto na żone bo ona ma żniki w ubezpieczalni, buchnął i nic nie płacił, poszo wszystko z polisy :)
L@mberT ale wydaje mi sie, ze w pzu wlasnie wzwyzka jest juz wliczona w cene, czy jest to dodatkowa opcja o ktora nalezy prosic?
Co do sprawy kaska777... To potrącają przy wypłaceniu odszkodowania AC chyba tak było ze mniejsza sumę się dostawało jeśli by to młody kierujący a się tego nie zgłaszało ale na 100% nie wiem....
No właśnie ja mam AC w PZU bo jak "coś" stawiam do serwisu i mnie kila :P Pełen koszt naprawy :)
dokładnie tak jak kolega TeeVar napisał ... w PZU jest na 99,9% wzwyżka za wiek ... jak ubezpieczalem poprzednie auto z silnikime 1.8 w pzu z full znizkami wyszlo 540 zł ja chcialm byc wspolwlaścicielem to mi naliczyli prawie 900 zł juz sie chyba lepiej opłaca zamiast wspolwlaściciela wziąśc Ac :p jak masz skonczone 25 lat to nie ma wzwyżek .. ale wiem, że w HDI cos jst chyba wyżej ..niż te 25 lat
ale nie zrozumielismy sie... nie chodzi o wspolwlasciciela samochodu... tylko np kowalski wiek 50lat... znizki oc/ac max czyli po 60% pozycza synkowi auto (synek ponizej lat 25) powoduje kolizje... czy wtedy jest zwrot z ac? bo wiem z autopsji, ze w compensie zabierali 3000zl jezeli opcja nie byla wykupiona, czyli szkoda wyliczona na 3880, zwrotu 880, z kolei w pzu wydaje mi sie, ze nie patrza kto jest kierujacym, o to pytam wlasnie!?
Trzeba bylo tak od razu. Najlepiej przedzwon do PZU, bedziesz mial dokladne informacje.
heh noo to zamieszaleś :p pytaj w PZU , nie mam zielonego pojęcia czy cos potracaja czy nie ... ( jeśli potrącaja jak inna osoba prowadzi samochód niż jest w papierach to wtedy na pewno juz nie ma znaczenia czy ona ma < 25 lat czy nie :p )
no i tu jest caly haczyk... dobra jutro dryndne ;)
Panowie w każdej firmie są inne zasady i każdy z Was ma po części rację. Jedna firma daje zwyżkę za wiek inna nie. Oprócz wieku patrzą również na długość posiadania prawa jazdy (obecnie to już chyba wszystkie firmy). Ja osobiście interesuje się tym tematem i powiem, że na rynku jest tyle firm, że z niektórymi nazwami mam styczność po raz pierwszy. Ale jeżeli chodzi o OC to wiadomo, że szukamy gdzie najtaniej (bo co nas później obchodzi, że ktoś nie może kasy wyrwać ha, ha).
Dodam tylko, tak od siebie, że jeżeli robicie na swoje Niunie auto casco to jest kilka podstawowych zasad:
1. pytamy czy udział własny został zniesiony
2. czy jest amortyzacja (jeśli tak to prosimy o tabelkę amortyzacyjną)
3. czy firma posiada warsztaty współpracujące (jeśli tak to jakie i czy na naszym terenie zamieszkania)
4. czy jest franszyza redukcyjna lub integralna (od jakiej kwoty wypłacają odszkodowanie)
Przestrzegam Was, czasami wabią nas niską składką a później są tylko problemy przy odszkodowaniu.
pytanie z innej beczki...chodzi mi o firmy typo link 4 , liberty direct itd. Jak tam mają się sprwy np. z wypłacaniem odszkodowan?? długo trzeba czekać??wypłacają pełną sumę?? mnie kończy się ac+oc+nw z uniqi, a że naliczyli mi o 700żl więcej niż w zeszłym roku:/ za to ze ktoś mi lusterko podpierniczył :D to rezygnuję:D
byłem w Warcie i tam za ac+oc+nw wyliczyła mi kobitka 1400zl na rok. Samochod oczywiscie na ojca:D .
Ps. miał ktoś do czynienia z wartą?
chyba chodzi Ci o AC... bo z OC nie ma zadnych problemow... klopoty sa z AC wszystko zalezy czy wykupiles opcje, czy jest ona w cenie tak jak pisze kaska
bo jest wzwyzka przy wspolwlascicielu jezeli ten nie ma znizek badz tez nie ma 25lat i jest rowniez wzywzka jezeli kierujacym powiedzmy pozyczacie komus auto bedzie osoba ponizej 25roku, ale wszystkiego trzeba sie dopytac ;) kazda ubezpieczalnia co innego oferuje
Ja pobiłem ostatnio rekord w zgoszeniu szkody.
Jakiś ***** autobusiarz mi lusterko urwał w zaparkowanym samochodzie (po lakierze poznalem:P)
W sumie moja pierwsza szkoda w Polsce, 3 wogóle i 3cia jak mnie nie było w samochodzie. sic! chyba sie parkowac musze nauczyć:D
o 10:20 zadzowniłem zgłosić z AC niestety, o 11 miałem ogledziny i o 12 na mailu kosztorys. 1:40 w sumie cała operacja.
PZU jedno z drozszych, ale w sumie byłem zaskoczony jak szybko mozna to załatwić.
czy ktos ma akutlany numer polisy axa, na ktory moglbym sie powolac ?:)
jeszcze jedna rzecz, czy w czasie trwania polisy mozna zmienic jej warunki!? mianowicie zrobic jakis aneks i doplate, ze autem bedzie jezdzila osoba ponizej 25lat?
Można zrobić aneks w każdej chwili.
Co powiecie o ubezpieczalni AXA?
Wyszlo mi najtaniej oc i ac na full. Warto tam ubezpieczyc auto?
A mnie taniej niż w AXA i wielu innych TU, wyszło w PZM-ot (oc+ac+nnw+assistance+nw osobowe)
Zadzwoń do nich (A)rturo i niech Ci przeliczą składkę, to w końcu nic nie kosztuje http://www.pzmtu.pl/kontakt/placowki.html , w razie czego można podjechać 30 km do Piotrkowa do oddziału.
Pozdrawiam.
Ja korzystalem z uslug AXA... i powiem ze na kase z OC sprawcy czekalem okolo 3 miechy ( robili dochodzenia itp. ) wiec na ich AC tez pewnie trzeba uwazac.
Chociaz z drugiej strony, ktora firma odrazu odda kase? :) mysla tylko jak tu wykombinowac zeby bylo najlepiej dla nich
mi w pzu i compensie za caly rok wyszlo tak samo ;) i z zadnym z nich nie mialem problemu przy wyplacaniu odszkodawania tzn ojciec... heh
no nie do końca , ojciec czekał ponad 2 miesiące na niecały 1000 zł właśnie z PZU .
Co do AC w Axa , przy wycenie szkody biorą pod uwage ceny cytuje 'nowych oryginalnych części zamiennych' , a jeśli auto jest starsze niż 3 lata to dają zamienniki gorsze jakościowo , chyba ze nie ma zamiennków , to wtedy oryginał , po kradzieży wypłacają 85% wartości samochodu z dnia kradzieży .
Gdyby ktoś chciał numer polisy do zawarcia nowej umowy w Axa to prosze bardzo :
BA/1512022/00 .
Czyli dorotek polecasz jednak Alianz?
Z tymi 4 towarzystwami generalnie nie mamy problemow. Jak dostarczymy wszystkie dokumenty, to kase mamy dosc szybko. Ewentualnie jakies przypomnienie i oddaja. Osobiste doswiadczenia mam z OC PZU i OC Allianz i nie mialam nieprzyjemnych przejsc.
a czy to nie jest tak (mam na myśli oferty Direct), że deklaruje się w formularzu co i jak, a dopiero w momencie zaistnienia zdarzenia, jeśli okaże się , że prowadziła osoba poniżej 25 roku, która nie była uwzględniona, to wówczas ubezpieczenie jest normalnie wypłacane, ale trzeba dopłacić różnicę składki.
a może jestem w błędzie?
Dorotek - a która na AC najtansza :)
Tak ubezpieczyciel, ,moze obiazyc Ciebie kosztami, dlatego pytal czy kierowca tego pojazdu bedzie osoba z wieloletnim stazem, czy tez bedzie pojazd prowadzily tez osoby trzecie. To jest zabezpieczenie dla firm.
Chcemy ubezpieczyć auto ale jest jeszcze na niemieckich blachach.
W axa nie ma problemu natomiast w alianzie muszą być polskie rejestracje.
Wiec jak to jest?
Arturku, musisz im zaproponowac, ze ubezpieczysz auto nie na nr rej a na VIN. U mnie jest taka możliwość i dopiero po zarejestrowaniu auta aneks do polisy i wpisujemy nr rej. Ubezpieczenie jest na podstawie umowy kupna-sprzed/f-ry. Warunkiem jest jednak by auto znajdowalo sie juz w Polsce.