dobrze zobaczę na 49 jak będzie inna niż na termometrze do pomiaru wyskich temperatur to dam znać później:-)
Printable View
dobrze zobaczę na 49 jak będzie inna niż na termometrze do pomiaru wyskich temperatur to dam znać później:-)
bratex temperatura na 49 kanale idzie wprost proporcjonalnie z ta na liczniku, dochodzi do 79-80 stopni i ani stopnia wyżej, termometr włożony do zbiorniczka pokazuje 94-98 stopni, czy to oznacza że jest licznik uszkodzony czy może to jest wina jakiegoś czujnika? jak to zdiagnozować?
Hmmm, podłącz się jeszcze VAGiem i sprawdź temperaturę w blokach silnika.
Jeśli temperatura na klimatroniku dochodzi do 80 stopni i to samo masz na zegarach to obstawiam że masz do wymiany termostat (nie domyka układu i silnik się nie dogrzewa).
Kompletnie nie sugerowałbym się termometrem który wkładasz do zbiorniczka.
Jak będziesz zmieniał termostat, zmień również czujnik temperatury G2/G62.
Włączają Ci się wentylatory na szybki bieg ?
jak go przygazuję na biegu jałowym trochę to termometr pokazuje 100-103 stopnie i zaczynają wiatraki chodzić przez pewien czas i potem ustają. Termometr dobrze mierzy bo wkładałem we wrzącą wodę i miała 99.8 stopni celcjusza. Sprawdzę pod VAGIEM ale podejrzewam że to samo będzie co na blacie. Dodam że czujnik ten temperatury silnika w bloku mam nowy i termostat także, więc zobaczymy co VAG pokaże.
kolego jak podepniesz pod vaga i na vagu bedzie taka sama temp jak na zegarach to do wymiany masz termostat innej opcji nie ma, a gdy temp na vagu nie bedzie sie pokrywała z tymi na zegarach to do wymiany jest czujnik, o to cała filozofia. ja stawiam ze u ciebie do wymiany jest termostat, poniewaz temp na zegarach ci nie faluje tylko wskazuje cały czas tą samą wartosc, ale sprawdz jeszcze vagiem jak bedzie taka sama (+- kilka stopni) to do wymiany termostat;)
mam takie pytanie, kupiłem termostat okazało sie ze po załozeniu auto chodziło ciagle na małym obiegu dzis wymieniłem na nowy i sprawdziłem we wrzątku i tez sie nie otwierał ;/ przy termostacie jest jakis czujnik, niewiem czy to ma jakis wplyw?
A ty nie masz przypadkiem termostatu sterowanego elektronicznie? Mój silnik ma o wile wiem taki sam termostat i on ma temperaturę otwarcia 105*C (podaj numer Twojego termostatu).
To co jest przy termostacie to nie jest czujnik tylko (jeśli to taki sam termostat) grzałka, która przy dużym obciążeniu silnika, czyt. gazem w podłodze, dogrzewa termostat i powoduje jego otwarcie nawet jeśli temperatura płynu jest na poziomie 90*... To chyba tyle... tak jak pisałem podaj numer tego termostatu albo jakieś zdjęcie i o jaką temperaturę chodziło, że wymieniłeś na nowy?
w termostacie nie ma zadnego czujnika
a drugiemu koledze jak by sie otwieral przy 105 *C to juz dawno by mial po uszczelce pod glowica
termostat sie otwiera przy 87 *C
(mój poprzedni i aktualny post tyczy się silnika bfq)
tia.... widocznie fabryka się pomyliła...Cytuj:
a drugiemu koledze jak by sie otwieral przy 105 *C to juz dawno by mial po uszczelce pod glowica
termostat sie otwiera przy 87 *C
Kolega ma na 99% taki termostat:
http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=T...&n=0100095&t=1
zgodnie z ETKA, i on MA temperaturę otwarcia 105*C
dodatkowo prawdopodobnie tak jak w moim silniku jest tam układ chłodzenia sterowany elektronicznie poprzez odpowiednie mapowanie obciążenia silnika aktualnej temperatury itd... to co wystaje z termostatu to nie czujnik a grzałka... o tym już też pisałem...
tak własnie taki mam, jak kupiłem nowy to temperatura na climatroniku pokazywała okolo 106 stopni lecz samochód chodził cały czas na małym obiegu, teraz wyjąłem termostat ale kupiłem nowy włozyłem go do wrzącej wody ale sie nie otwiera ;/ niewiem czy powinien sie otwierac???
Na termostacie napisana jest temperatura otwarcia... Jeśli to tak jak pisałem 105*C to we wrzącej wodzie w warunkach normalnych lub zbliżonych nie osiągniesz takiej temperatury... Musiałbyś np zagotować wodę w jakimś wysokim ciśnieniu... wtedy może by się udało... Z doświadczenia z własnych samochodem wiem, że na postoju na wolnych obrotach niełatwo załącza się duży obieg... może po dłuższej jeździe, kiedy silnik jest mocno dogrzany. Na pewno natomiast powinien się otworzyć w momencie, kiedy ciśniesz go porządnie... Rozgrzej silnik, włącz na klimatroniku kanał 49 i przejedź się z gazem w podłodze ;) Temperatura powinna po chwili spaść, a przy dłuższej jeździe z mocno wciśniętym gazem powinna zejść nawet do poziomu nawet 85*...
Dodatkowo uważaj na sam układ i nie trzymaj odpalonego silnika z odkręconą nakrętką zbiorniczka wyrównawczego... Ciśnienie w układzie zmniejszy się i jeśli masz mocno rozrzedzony wodą płyn to istnieje prawdopodobieństwo zagotowania cieczy...
No proszę to się czegoś ciekawego dowiedziałem. Byłem przekonany, że tam jest czujnik temperatury zastanawiałem się tylko czemu się zrobił taki fioletowy jak przegrzany. To by się teraz kupy trzymało iż jest to grzałka.
Edit:
Okazuje się, że nie do końca zrozumiałem kolegę. To co brałem z grzałkę to jest jednak czujnik temperatury dwu obwodowy. Sama grzałka (o ile to jest grzałka) jest w rdzeniu termostatu. Pomiar dał mi dla niej impedancję na poziomie około 17 omów.
Panowie czy ten termostat b?dzie dobry do mojej a3 1,6 ? Pasuje do wszystkich silnik?w 1,6.
http://allegro.pl/termostat-audi-a3-...754280656.html
Chyba ?e polecacie co? lepszego ?
Ponoć Wahlera sa jedne z lepszych wiec polecam go ;) sam zmieniałem ostatnio ;)
Powiem ci ze elegancko ;) przejade jakies tam no moze z 5 km i 90 stopni i trzyma normalnie ;) wiec polecam ;)
Co do termostatu Wahlera (w moim przypadku do TDI) musze powiedziec ze nieco sie rozni od oryginalu oooo. Mianowicie ma odrobine inny ksztalt przez co nie da sie go zamocowac w kroccu i wlozyc razem w blok silnika - trzeba napierw sam termostat wlozyc w blok a dopiero pozniej zalozyc sam krociec. Niemniej dziala idealnie i trzyma 90 stopni bez wzgledu na wszystko ;)
http://img850.imageshack.us/img850/301/snc00394.th.jpg
Lewy oryginal, prawy Wahler.
no ja mam tez TDI i jest ok ;)
no Panowie, trochę odświeże temat.
Przed zimą wymieniam termostat.
Jakiej firmy polecacie do mojego a3 99 rok w tdi 110 koni? ;)
może ktoś na forum sprzedaje taniej?
pozdro
Ja od trzech lat mam wahlera i wszystko jest OK:thumbright:
Napisz do kolegi Franc, On zajmuje sie sprzedażą cześći.
Zastanawiam się czy termostat może już szwankować, jeśli auto osiąga 90 C po przejechaniu [aż] 6km przy 22 C na zewnątrz? to samo przy temp 15 C
Do tej pory byłem pewien (albo może tylko mi się wydawało), że max po 4 km osiąga 90 C. Temperaturę trzyma póki co. Macie tak samo?
wszystko masz OK
nie szukaj na sile usterek ;)
czy termostat wahlera do tdi 110 koni audi 99 rok, czyli mojego ma jakies oznaczenie? numer?
a co myślicie o termostacie verneta do 1.8 AGN?
bedzie OK
Witam, mam trochę inny problem i nie znalazłem nic podobnego na forum ;) otóż w moim audi po kolejnej drugiej wymianie termostatu ten sam problem. Wskazówka na zegarze 90 stopni i nie rośnie ale chłodnica i dolne węże zimne za to górne węże wrzące i zaczyna wyrzucać płyn (nie wiem którędy ale pod autem nakapane) czyli termostat nie otwiera się. Zakładając ze jest dobry, co może być przyczyną?
Witam. Moje auto pali z 16-17l na 100km. Nie wiem o co chodzi ale chyba to termostat. Jak jeżdze po miescie 40-50 km/h około 30 min( robie tak z 20 km) wskazówka temp. pokazuje 70 stopni. Jak dam po garach dochodzi do 80 stopni. Gdy wyjeżdzam na trase obojetnie jak jade, daje po garach, jade spokojnie wskazówka temp ledwo odchyla sie od 60 stopni, lub wogóle sie nie podnosi i wskazuje 60 stopni.
Czy to może być powodem takiego spalania? Dodam, że webasto mi nie chodzi. Znaczy wszystko sie swieci itd ale wogole nie grzeje. Chyba nie grzeje. Nigdy nie mialem webasto i nie wiem ile to trzeba czekac zeby było ciepło. Nie sprawdzałem bo nie chce mi sie siedziec godzinami w samochodzie. Załączyłem kiedys na 30 min i nic. Nie wiem moze to musi dłużej chodzić albo to ten termostat.
Jak myślicie czy te wszystkie problemy to przez ten termostat ??
Bede wdzieczy za pomoc.
Dziękuje i pozdrawiam.
Termostat do wymiany , sprawdz jeszcze VAGiem jaka temp idzie z czujnika do ECU.
ja mam podobnie jeźdze z 20 km ponad 100km/h i gdzies 70 stopni.. czasem stane gdzieś to wskazówka się podniesie do 80 ale jak rusze spada w dół jak tupolew.. zauważyłem ze dzieje się tak od tygodnia ;> termostat ? czy moze czujnik ? bo cieńko z kasą stoje i nie chce kupować czegos co jest dobre
Pierwsze co to trzeba sprawdzic temp jaka podaje czujnik temp do sterownika sinika i na zegary (VAG) .
Sprawdz czy wąż idący od dolnej czesci chlodnicy do glowicy silnika jest cieply po przejechaniu ok.20 km
contrip, siwytychy - mialem latem identyczne objawy - wymienilem termostat i problem zniknal. Oczywiscie uprzednio sprawdzilem VAGiem temperature z czujnika do ECU i licznika - byly porownywalne a mimo 70 stopni oba weze letnie/cieple - puszczal termostat. W ciemno moge powiedziec ze na 99% macie takze termostat do wymiany.
dzieki wielkie sprawdzę ten wąż i postaram sie wymienić termostat i powiem Wam co i jak ;))
Mój ASZ się trochę długo grzeje przy niskich temperaturach jakie ostatnio były nawet gdy zrobiłem 15km nie osiągał jeszcze 90*
W poniedziałek będę robił rozrząd to wymienię przy okazji termostat i zobaczymy czy to coś zmieni.
petertom
wąż na dole chłodnicy jest zimniutki, gdzie u góry jest dość ciepły.. a gdzie znajduje się czujnik ? w 1.6 ?
panowie a ja mam małe pytanko, ponieważ autko mi nie trzymało 90 stopni tylko max 80 lub 70 wymienilem termostat dzisiaj no i zauwazylem, ze teraz wskazowka od temp silnika nie jest na srodku, czyli 90 stopni tylko wyzej tj. na nastepnej kresce minimalnie za pierwsza kreska czyli jakies 95 stopni do 98 mniej wiecej, czy to jest normalne? czy musi byc wskazowka na srodku?
Czyli na 99% termostat. Co do czujnika to:http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=38798. Uzupełnij profil z symbolem silnika.
przed wymienieniem termostatu wskazówka pokazywała mi 80 stopni przy rozgrzanym silniku a teraz gdy wymienilem termostat wskazowka pokazuje mi troche ponad 100 stopni, czyli nie jest na srodku na 90 tylko na nastepnej kresce...
no ale panowie, ja jak odpalam silnik to wskazowka nie lezy na maksa na 0 tylko po wlaczeniu silnika mam wskazowke na troche ponad 60 stopni no i jak sie auto nagrzeje to o taka odleglosc wlasnie jaka jest od zera do miejsca gdzie wskazowka zaraz po wlaczeniu lezy to taka odleglosc dzieli po rozgrzaniu od 90 stopni dalej, stad moje przemyslenia ze jezeli startowala by od zera to po rozgrzaniu bylaby ta wskazowka na 90..
rozumiecie o co mi chodzi? chociaz moge sie mylic
uwazacie ze wskazowka jest zepsuta czy jednak termostat?
slyszalem, ze mozna climatronikiem sprawdzic temp. silnika to chetnie bym to zrobil tylko nie znam kombinacji zeby owa rzecz sprawdzic
prosze o wypowiedz w moim problemie;)
dzieki panowie za pomoc ;)
Wiem wiem Panowie,że macie tego tematu już dosyć,ale jak człowiek przeczyta prawie 30 stron na temat termostatu,to wie sie mniej niż przed czytaniem ;)
Mój termostat był wymieniony kilka miesięcy temu,a problem polega na wolnym nagrzewaniu się auta.W zime nawet na długiej trasie jest problem,aby było ciepło w aucie.
Temperatura na klimatroniku kanal 49 jest prawidlowa.Na zegarach pojawia się 90st,ale jeśli na dworze jest -10st to potrafi wskazówka opaść do 80st :/ Czy problemem może być czujnik temp g2 który chce wymienić?
Pozdrawiam
Nie chcę wam mieszać w głowach ale ja miałem inny przypadek. Padł mi sterownik wentylatorów klimatyzacji, w warsztacie założyli mi nowy i klimatyzacja ruszyła ale w trasie zauważyłem iż wskaźnik temperatury zaczęła pokazywać za niską temperaturę silnika. Przyczyną okazał się być wspomniany sterownik. Mądrzy panowie wsadzili mi model od auta bez klimatyzacji, po wymianie na właściwy temperatura jest ok. Zarówno na zegarach jak i Climatroniku.
Witam. Naczytałem się postów i teraz sam już nie wiem... U mnie jest tak, że zaraz po przekręceniu zapłonu (nawet kiedy samochód stoi całą noc) wskazówka temp. silnika wskakuje na około 70 stopni. Podczas jazdy (10-20km) przesuwa się do około 80 stopni, więcej nie chce. Winny termostat, czujnik, czy zepsute zegary?
Czujnik lub licznik.Podłacz VAGa , sprawdz bledy w silniku jak i liczniku.
Czyli termostat wykluczony?
Po niedzieli skoczę do znajomego i podłącze VAGa.
Tak, termostat na razie zostaw. Bedziesz robić diagnoze VAGiem to spisz sobie błedy.
Dziękuję za odpowiedź. W środę jadę do mechanika żeby naprawił turbinę i wymienił tulejkę to przy okazji wezmę swojego laptopa, zdiagnozuje VAGiem i zapisze sobie log.
Przepraszam, może źle się wyraziłem. Jeszcze nie korzystałem z VAGa i nie wiem dokładnie jak to wygląda.
Będę u mechanika to spiszę numery błędów. Jeśli będę miał wątpliwości napiszę na forum.
Siemano nie wiem czy w dobrym temacie piszę mam lekki problem na ssaniu strasznie mi falują obroty spadają tak że czasem się kontrolka od ładowania zaświeci strasznie szarpie dopiero jak się trochę zagrzeje i wyłączy się ssanie jest ok lekkie drgania silnika dodam tez że wydaję mi się ze długo się nagrzewa mam ustawiona sekwecje na 30 s i dopiero po ok 4 km osiaga ta temperature co to oznacza padniety termostat ??