Możesz xf longlife bądź ee longlife wziąć pod uwagę choć osobiście sugerowałbym wcześniejsze dwa z naciskiem na motula.
Pozdrówki
Marcin
Możesz xf longlife bądź ee longlife wziąć pod uwagę choć osobiście sugerowałbym wcześniejsze dwa z naciskiem na motula.
Pozdrówki
Marcin
Prośba o dobranie oliwy do:
AUDI A3 8P SB
rocznik 2005
pojemność 1968 cm3
moc 140 KM
przebieg 211 000 km
nie mam informacji o poprzednim oleju
bieżące zużycie oleju około 200 ml na 10000 km
z góry dzięki!
Witam :) co myślicie o zmianie oleju z castrol na oryginalny Volkswagena ? w 2.0 tdi BMM. proponował mi go znajomy w sklepie mówiąc że leją go tylko w autoryzowanych serwisach itp. ale chciałem się dowiedzieć od was czy aby na pewno dobra zmiana . pozdrawiam
Hello.
2002 r. Audi S3 BAM 216 tys. km
Autko pójdzie w gaz niedługo.
Zalany był 5w30. Myślałem nad Valvoline SynPower MST C3 5w40 z racji wytrzymałości cieplnej tego oleju oraz normy C3 (olej zachowuje czystość), ale nie spełnia normy dla mojego silnika 503.01
Płukać silnik i zalać jakimś 0w40? Co byście pecili ze stajni Valvoline? Nie chce Motula, przejechałem się już na nim.
Edit.
W pierwszym poście czytam teraz "VW 503.01 (nieaktualna)", o co chodzi?
Edit2
Wychodzi na to, że potrzebuje olej z normą 504.00 ;)
Czyli Valvoline Synpower XL-III 5W-30, ktoś testował?
Witam!
W swoim samochodzie (silnik w opisie profilu) zrobię nie długo pierwsze 15 tys km. Jako że auto jest ustawione na olej long live co mnie kompletnie nie interesuje i chcę wymienić olej i filtr we własnym zakresie olewając niemieckie ASO (i książkę serwisową) .
Czy wymiana poza ASO nie zrobi jakiś komplikacji? (oczywiście nie będę resetował ustawień komputera i inspekcji)
Jaki dobry olej wybrać do tego silnika ? Olej będę kupować w DE ... co polecacie w zależności cenowej tańszy gorszy / droższy lepszy??
-Audi A3 8V
-rocznik 2016
-pojemność 2000 ccm
-moc 184 KM
-przebieg 14 900 km
-brak info o poprzednim oleju
-brak zużycia oleju
-DPF
-budżet, proszę o kilka propozycji ...
Pozdr
Motul wypuścił nowy olej ciekawy - 0W30 Specific 504.00 507.00. Jego możesz spokojnie zalać do tego auta, taki też będziesz miał w instrukcji wskazany. Wymiany możesz robić na nim spokojnie co 20 000, chyba że dużo w mieście jeździsz. Jak olej zmienisz we własnym zakresie, to prawdopodobnie pożegnasz się z gwarancją. Jedź do ASO, olej Ci wymienią bez problemu i zapłacisz za to grosze. Możesz wziąć swoje graty.
ps 1 jakby mnie ktoś szukał, to jestem na forum renault laguna obecny, tutaj nie będę już pisał. Po privach widzę, że czasem się to zdarza. Pozdro
ps 2 sporo S3-ek śmigało z tego forum na Motul X-max 0W40, sam go lałem do uturbionego silnika, nigdy nie było problemów, a sam olej jest bardzo dobry. Dobrej jakości olej z normą 502.00 wystarczy spokojnie. Valvoline nie koniecznie wszystkie oleje ma dobrej jakości obecnie. Resztę pozostawiam bez komentarza, bo użytkując oleje Motul od co najmniej 8 lat, nie miałem nigdy z nimi problemów! :) pozdro
ps 3 kolegom od diesli - polecam, któryś z Motuli Specific 504.00 507.00
administrację proszę o dodanie mnie jako autora pierwszego postu, bo został on popełniony przeze mnie i zgodnie z kulturą panującą w Internecie wypada autorowi podziękować w ten sposób, że zostawił jakieś ciekawe wskazówki dla przyszłych forumowiczów. Dzięki
Witam. Panowanie co polecacie do Audi a3 8p 2006r silnik BLS przebieg 240 tys km. poprzedni olej zalany w Niemczech Shell Helix Ultra AV 0W-30. Można przejść z 0w30 na 5W40? np Motula x-cess? dla tego silnika jaki typ oleju jest wymagany?
zostać na SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AV-L 0W30 czy zmienić na MOTUL SPECIFIC 5W30 504.00 507.00?
Audi A3 8P 1.9TDI BLS(DPF)
Co do BLS, wkleję tu swoje zapytanie do pewnego użytkownika znającego się na temacie olejów:
Cytuj:
kskej :
audi a3 1.9tdi BLS z DPF,
Penrite Enviro+ C3 5w30 5L vs Amsoil Signature Series 5w30 ?
xxx:
BLS jest zasilany pompowtryskiwaczami. Potrzebujesz do tego VW 505.01. Ze względu na DPF, paliwooszczędność i tryb long life VW do BLS + DPF prosi o VW 507.00. VW 505.01 i tak idzie zawsze w parze z C3, popioły są ograniczone... także ja darowałbym sobie VW 507.00 i poszedł w VW 505.01 z C3. Np. Enviro+ 5w40.
kskej:
w takim razie wpadnie Enviro+5w40 (myślałem że koniecznie 5w30 właśnie ze względu na DPF)
xxx:
Enviro+ 5w40 jest w specyfikacji C3, ma obniżoną zawartość popiołów. Będzie dobrze.
ee nie zaleje Enviro+ 5w40 do DPFa, jakoś wole mieć olej z normą 507.00 :) Panowie doradźcie czy zostać na SHELL HELIX ULTRA PROFESSIONAL AV-L 0W30 czy zmienić na MOTUL SPECIFIC 5W30? o tym shellu nie ma dużo opinii, a chciałbym się dowiedzieć czy ten motul będzie lepszym wyborem..