No to w sumie jakoś długo z tym nie zwlekaj, bo jednak uszczelka pod głowicą może ponieść za sobą duże konsekwencje. Powodzenia ! :)
Printable View
No to w sumie jakoś długo z tym nie zwlekaj, bo jednak uszczelka pod głowicą może ponieść za sobą duże konsekwencje. Powodzenia ! :)
Jeśli o mnie chodzi przejechane ponad 1800 km od zrobienia silnika. Wymiana po 1500 km. Zero ubytków jeśli chodzi o olej, zarówno przed wymianą i zrobieniu silnika jak i po wymianie :) Koszta nie małe poniosłem, ale teraz chociaż wiem co i kiedy było zrobione :)
Witam!
Odpowie mi ktoś na mój problem związany z braniem oleju post #615 . Z góry dzieki
Przeczytałeś cały topic ? Wydaje mi się, że chyba nie do końca, a właściwie nie od początku. Wszystko masz w tym topicu.
Panowie po zmianie oleju z castrol magnatec 10w40 na motul 6100 10w40 i przepłukaniu silnika motul engine clean spalanie oleju spadło w naprawdę dużym stopniu, znikło też kopcenie na wyższych obrotach. W ostatnim czasie wymieniłem również pękniętą odmę/odpowietrznik na pokrywie zaworów. Odma dosłownie tylko wisiała nad pokrywą i trzymała się tylko na wężach, w ogóle nie przylegała do pokrywy. Zastanawiam się jak duże mogły być ubytki oleju przez tą usterkę, silnik cały czas pluł na około olejem.
witam. tak jak wszyscy moje A3 AKL bierze olej... 250ml na 1000km... nie wiem czy to duzo czy mało .... oczywiscie nie kopci ma moc i nie ma wyciekow, niedawno wymieniałem uszczelke po deklem, kompletny rozrzad... kołata mi się po głowie taki pomysł żeby, bo wiadomo samochód nie jest nowy i nie wiąże się z nim na wieki, a mnianowicie- wymieniłbym olej na Varvoline Max Live+ ceramizer BL i zobaczył bym co się z tym bedzie działo... tylko nie wiem jaki olej wlać do tej pory jeżdziłem na castrol magnatec 10w-40? prosze o jakies porady :D
Nie wlewaj zadnych ceramizerow... Zalej tylko valvo max life 10/40 i git, a castrola wywalaj czym predzej. 250/1000km to nie ma sie czym martwic przy tym silniku...
właśnie nie wiem co z tym ceramizerem kosztuje 60 zł i może to tylko wrzucenie pieniędzy w błoto... ale dzieki za rade... aaa jeszcze jedno bo koleś w sklepie polecił mi jeszcze Motul 6100 Syneryie czy jakos tak ???
Oba te w/w oleje są bdb, więc spokojnie sobie któryś z nich zalej.
Siema.
Mam taki problem że wyskoczyła mi kontrolka min. oleju i dolałem trochę oleju i wszystko było dobrze ale niestety po około 2 dniach i przejechałem może jakieś 30km znowu się zapaliła i tak jeszcze miałem 2 razy i już nic się nie działo i specjalnie szybciej jeździłem żeby sprawdzić czy coś dalej bierze ale było oleju tak jak powinno ale po kilku dniach i przejechaniu jakieś 150km znowu się zapaliła kontrolka :/ nigdzie wycieków nie widziałem jak jeździłem to też nie widać żeby kopcił na niebiesko jedynie zakopci trochę jak długo stoi i go odpalę. Zastanawiam się czy może coś z turbiną albo może uszczelniacze zaworowe. jak wjadę na jakiś kanał to sprawdzę czy w dolocie jest olej czy go tam nie ma. Co innego mogę sprawdzić ? Jak znajomy mechanik będzie miał czas to do niego jeszcze podjadę.
edit
Przed chwilą byłem sprawdzić stan oleju i jest w normie nie wiem co się dzieje :/