-
@nsmarcin
Standardowo muszą być zrobione logi. Inaczej diagnostyka to troche wróżenie z fusów. Po logowaniu najczęściej wychodzi która część jest ok a która nie. Gruche lepiej sprawdzać pod autem, ale z góry też można tylko musisz wiedzieć gdzie złapać i popchnąć a trzeba troche reke powyginac do tego. Zrób logi, na forum znajdziesz której grupy. Tylko jak ktoś bedzie Ci to robił to logować każdy kanał osobno żeby zczytało jak nadokładniej cały zakres obrotów a nie tylko 1 pomiar na 2s bo po tym nic nie zobaczysz.
-
Sprawdz najpierw dokładnie czy to chodzi o turbo.. "fachowiec" który zajmuje sie regeneracją lub czyszczeniem turbin zawsze Ci powie, ze to jest wina turbo. :)
-
@edraven
właśnie znalazłem tą sztangę od góry tylko ona strasznie ciężko chodzi, być może przez złą pozycję ręki ale mogę ją wepchnąć tylko troszkę w dół, ale jak odpaliłem silnik to gdy zdejmuję wężyk idacy od N75 do gruchy to sztanga chodzi się to chyba nie zaworek. Rozebrałem niby wczoraj ten zawór i zauważyłem, że jak przykładam 12V to prawie nic się nie dzieje, nie wiem jak on ma działać dokładnie ale wydawało mi się, że powinien być wciągany ten wewnętrzny malutki tłoczek. No ale skoro robi podciśnienie na gruszce to chyba jest ok. Spróbuję zrobić logi ale wydaje mi się, że albo kierowniczki nie pracują w pełnym zakresie albo zaworek nie cofa gruszki tzn tej sztangi przy wyższych obrotach.
-
@nsmarcin
Na 90% turbo do czyszczenia skoro mówisz że sztanga ciężko chodzi, powinna chodzić bardzo płynnie ale z delikatnym oporem który stwarza grucha. Niech Cie to nie przeraża, najcześciej nie jest konieczne regenerowanie. Koszt maks 500zł z częściami. Jeśli wyceniają drożej szukaj dalej bo dla ogarnietego gościa to jest pół dnia roboty. Tylko trzeba mu powiedzieć żeby wyczyścił tez kolektor i EGRa i odciągnął olej z IC. No ale jeśli sam nie masz sprawdzonego gościa to może CI tego nie zrobić bo to troche wiecej zabawy.
Ruch gruchy nie jest ściśle związany z obrotami silnika na jałowym biegu, dlatego nie sugeruj sie do końca tym.
-
nsmarcin
Zrob podstawowe logi dynamiczne i statyczny grupy 011 (tu możesz obserwować cały zakres pracy sztangi).
-
Logi wklejone do odpowiedniego działu
-
Witam mialem problem z turbo dzis odebralem od mechanika mialem zablokowana geometrie i sztanga wogole nie chodzila teraz turbo ma wyczyszczona geometrie sztanga chodzi prawidlowo a auto ma kopa niesamowitego :} pozdrawiam . :}
-
I znowu się zaczęło…
Były dwa miechy spokoju z notlaufem po czyszczeniu turbo, kolektora, EGRa. Dynamika auta świetna, spalanie git, kopcenia zero… słowem raj! Ale wróciło, standard 120 km/h, 4 bieg i odcinka. Grucha mam wrażenie twarda tak jakby znowu geometria się zacięła!!!Przed zrobieniem logów chcę was zapytać czy macie jakiś pomysł? O co kaman? Dodam że auto po programie z katem z zaślepionym EGR. Dzięki z góry za pomoc.
-
-
Witam serdecznie
Przykro mi, że tak wygląda mój pierwszy post i nie zdążyłem się przywitać. Mam nietypowy problem, otóż mam typowy notlauf. Odpalam silnik ruszam na pierwszym biegu i przy 2,5 tys obrotów mam chwilową zawiechę i nagle samochód dostaje przyspieszenia. Wszystkie biegi idą jak powinny, ale problem pojawia się na czwartym biegu przy około 3tys obrotów. Przyspiesza i nagle jakby ktoś delikatnie ręczny zacągnął, zbiera się jak krew z nosa. Jeżeli nie przekroczę danych obrotów to całkiem przyjemnie zbiera się i wrzucam piąty bieg. Wszystko jest dobrze dopóki nie przekroczę 110km/h. Znów spadek mocy i ledwo do 120km/h się doczłapie. Chciałem wyczyścić n75, ale ku mojemu zaskoczeniu siedzi tam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...79231a379.html zaworek od 1Z. Chciałem sprawdzić czy silnik nie jest zmieniony i szukałem modelu na bloku i zauważyłem, że brak jest akumulatora doładowania (czarna kula). Silnik to jednak AGR. Możliwe, że sprawcą zamieszania jest brak akumulatora doładowania? Podkreślę, że jest mocowanie, które trzymało go.