Do diesla - 74 Ah / 680 A. Ewentualnie z większym prądem rozruchowym.
Printable View
Do diesla - 74 Ah / 680 A. Ewentualnie z większym prądem rozruchowym.
Panowie - jako, że mam fabrycznie aku 61Ah 540A (który właśnie dogorywa - ma się źle już jakiś czas a po próbie reanimacji prostownikiem ma się jeszcze gorzej), myślę żeby kupić coś o tej samej pojemności (auto mam od lutego 2009, aku jeszcze nie wymieniany, nigdy przedtem problemów z prądem). Pomyślałem o Bosch S5 61Ah 600A za 305zł.
Dobry wybór czy jest coś lepszego innego do mojego auta, albo coś porównywalnego ale tańszego?
Tak przy okazji - czy zużyty aku może zaniżać napięcie ładowania? Czy raczej aku mógł paść przez za niskie napięcie a nie ze starości?
Z góry dziękuję za pomoc
Edit - cena 288zł za tego S5 (i nawet bliżej domu ^^)
Myślę że wybór padnie jednak na Varta silver dynamic (doczytałem w tym temacie ze to to samo co bosch a w Poznaniu varta jest tańsza). Tylko teraz mam taki dylemat:
Chciałem kupić wersje D21 (61ah, 600A) ale zauważyłem ze wersja D39 (63ah 610A) jest jeszcze ciut tańsza (263zl). Kupić taki jak był czy ten ciut mocniejszy (pytam bo jak na bene i tak mam dość duży akurat.juz). Do tego pytanie czy ktoś wie czym się różni wersja D15 od D39? Prąd i pojemność mają takie same...
Ja mam Boscha s5 od zimy i sprawuje się elegancko. Akurat miałem tanio i niedaleko. Varta tez dobra. Jak masz taniej to bierz. Weź taki jak powinien być. Moze byc z wiekszym pradem rozruchowym. Sprawdź sobie wymiary jeszcze.
No właśnie Bosch s5 to identycznie to samo co varta silver:) Tylko naklejki są różne, w wysokości ten 63Ah jest wyższy o 1,5cm, reszta to samo, ale wezmę tego 61Ah:) Styknie i tak ze sporym zapasem myślę.
Mówisz, że ma więcej szkła w środku? :-D
Kupie jednak 63ah, bo.dzwoniłem i ten jest ze świeżej dostawy a 61ah jest z kwartału 2013. A wagowo według katalogu varta i bosch o tej samej samej pojemności ważą tyle samo :)
Panowie a co wy na to, że ja w zwykłym 1.6 102KM BGU z 2005r mam produkcyjny aku 1j0915105af VARTA 72Ah 380A. Według konfiguratorów powinienem mieć od 60 do 67Ah. W A6 C6 wymiana akumulatora na inną pojemność wymaga wprowadzenia vagiem kodu akumulatora w celu dostosowania ładowania. Myślicie, że jak kupię 74Ah Bosch S5 lub Varte Silver to nie będzie problemu z doładowywaniem?