-
Witam, zastanawiał się nad remontem silnika ponieważ bierze dużo oleju jakiś litr na 3-4 tys motula 15w50, poranne odpalanie jest bardzo głośne, tzn dzwonią chyba szklanki, nawet jak się rozgrzeje tez je słychać tylko mniej. Remontować silnik czy poszukać drugiego silnika? Ewentualnie co robić, wymieniać w moim silniku?
-
W 1.6 ? Począwszy od głowicy, a skończywszy na pierścieniach. Dodatkowo radziłbym zmienić panewki przy okazji.
-
czyli pierścienie, uszczelniacze, palnowanie głowicy, panweki, szklanki co jeszcze?
-
Jeśli oddasz głowicę do specjalistycznego zakładu to oni się głowicą zajmą, wymienią uszczelniacze, prowadnice, sprawdzą szczelność oraz splanują. No i to co wymieniłeś to raczej wszystko. Oczywiście nie licząc uszczelek itp.
-
Ja proponuję zrobić płukankę, litr na 3-4 tyś to nie dużo. Mi brał około litra na tysiąc, zrobiłem płukankę Liqui Moly, branie się troche obniżyło, teraz po 2 tyś od wymiany dolałem 0,9 litra. I może zmień olej na Motula 10w40 6100.
-
a nie za szkodzi zmiana oleju z 15W50 na 10W40 ?
-
15W40
brawo dla tego co Ci to wlal do auta...
Zmieniaj na 10W40
-
Kosmo mi taki doradził, bo mobila 10w40 brał litr na 1000km, po zalaniu 15W50 splanie oleju spadło, ale odzywają sie szklanki dosyć głośno, jak zaleje 10W40 ucichną?
-
Zmienić ten olej musisz, także do dzieła. Powinny ucichnąć, zobaczysz.
-
jak dolewasz litr na tysiąc dobrze przelicz czy warto remontować czy nie szukać po znajomych pewnego słupka
bfq chyba do najdroższych nie należy.