@Matteusz24
No nie koniecznie na suchym dadzą radę, te które są dobre na mokrym ;) i w parze zazwyczaj nie idzie, bycie dobrym na mokrym i cichość.. :) Opona, którą poleca James jest niezła ale ogólnie ja wiem, że się to opiera na ADAC z 2010 pewnie w dużej mierze. Ja nie jeździłem na cichym, Goodyerze i jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że ta jest inna, chociaż jej nie używałem. A już na pewno nie jeździłem na cichym Goodyerze, który trochę przejechał... opinie są podzielone jednak i na pewno wybór James'a jest też godny uwagi.
Ja bym Ci zaproponował oponę raczej bardziej dopasowaną - piszesz że nie jeździsz jakoś specjalnie agresywnie, warto więc aby Ci się opona zwróciła (opory toczenia + cichość). Dodatkowo jeżeli na mokrym naciskasz, to liczysz się z niespodziankami i raczej ważne będzie zatrzymanie niż ułamki sekund ;) urwane dzięki przesuniętej do granic niemożliwości przyczepności. 2, 3 sezony wytrzyma większość opon, jeżeli przebiegi nie są jakieś ponadnormatywne, więc nie jest to wytyczna, która raczej coś zmienia. Patrząc na Twoje potrzeby, ja bym Ci polecił:
Nokian Z G2
http://www.sklepopon.com/temp/img/b01/nokian_z_g2.jpg
Bardzo dobra i wyważona opona, moim zdaniem idealnie wpasowana w Twoje wymagania, o ile dobrze określiłeś swoje potrzeby.
ps. testy to tylko wskazówki, gdyż są różne wagi w nich i warto bazować też na innych kwestiach związanych z oponami i wiedzą na temat ich użytkowania. Zwłaszcza, że potrafią się różnić w zależności od sposobu ich przeprowadzania, rozmiaru zastosowanego ogumienia oraz (co często umyka) rodzaju asfaltu, na którym się testuje dane opony ;) Wiadomo, że miejsca, po których się poruszasz nie zawsze będą betonowym odcinkiem, a wyważenie auta może zależeć od wielu czynników ;)
Powodzenie przy wyborze.