-
dzięki bo u mnie po zgaszeniu silnika po około 3 sekundach ta czarna plastikowa gruszka otwiera się i słuchać takie "puknięcie" (chodzi mi o tą gruszke przy klapie gaszacej) Tak powinno byc? czy powinna sie otwierac w trakcie gaszenia? co jest powodem tego?? a jeszcze jedno pytanie czy uszkodzony n18 może powodowac notlauf??
-
Klapa gasząca jest miedzy innymi po do aby zapobiec telepaniu silnika w trakcie jego gaszenia. Zamyka się wtedy na kilka sekund i ponownie otwiera. Ten elektozawór 1J0906283A steruje tym procesem poprzez czarną gruszke która jest połączona z klapą gaszącą. Puknięcie jest wtedy słyszalne i tak ma być. N18 nie jest odpowiedzialny za notlaufa. Najlepiej zrób logi 003, 008, 011, Umieść je w dziale diagnostyka wtedy będzie jakiś punkt zaczepienia.
-
a powiedz mi czemu mi łapie notlaufa tylko zimą i jak jest niska temperatura. latem jeżdze o wiele szybciej i nigdy mi nie złapał. z logów które mi robił kumpel wynikało że wszystko było ok. byłem u wielu magików i żaden nie wie co to może byc... prosze o wszystkie sugestie
-
dudees88 sprawdź czy jak się silnik nagrzeje to też łapie ci notlaufa czy tylko jak jest zimny, jeśli tak to wymień sobie zawór N75 bo prawdopodobnie membrana w zaworze się skleja i nie działa prawidłowo natomiast jak nie ma wilgoci pracuje normalnie.
-
golem1 latem na rozgrzanym silniku nie łapie. natomiart łapie tylko w okresie zimowym na rozgrzanym jak i na zimnym silniku. dodam jeszcze ze przy mocnym wciśnięciu gazu powyżej 2500 obr słychać głośno turbo i tak jak by troche przerywało takie szarpanie jak by puszczała ciśnienie czy cos po prostu nie ciągnie równo
-
a masz mozliwość pomienić od kogość N75?, mozesz też sprawdzić sobie idące do niego węzyki, ja w tym silniku obstawiał bym własnie n75 i węzyki a bardziej ich drożność
-
węzyki zmieniałem wszystkie na nowe tak jak mówisz postaram się o nowy n75
-
-
mialem notlauf 120 km/h i koniec teraz rozruszalem gruszke i jak narazie 180 km/h bo sie juz droga skonczyla na autostradke trzeba sie wybrac i ja rozkrecic mialem mnostwo opcji u kazdego mechaniora co innego to turbina to n75 podcisnienia jakies byly tez po drodze mnostwo mieli teorii az wkoncu kolega wrocil z danii maniak audi i zorbil :) rozruszal zawor doladowujacy turbo (gruszke) i po zawodach a nowa kosztuje ok 120 zl z przesylka tak wiec z czasem wymienie ja na nowa a silniczek 1.9 tdi 110 km AHL :)
-
no i problem znowu się pojawił :/ logi robił mi kumpel dobry mechanik. ciśnienie doładowania i reszta w normie przepływka jak idealna żadnych błędów. a i tak łapie notlaufa tylko pojawia sie to od czasu do czasu nieraz przy 120km/h a nieraz przy 170 po prostu przy różnych prędkościach. juz chyba wszystko zrobiłem co możliwe było a i tak czasem złapie muła.przewody zmienione , przepływka ok dolot w porzadku intercooler szczelny n 75 raczej w porzadku zmiennej geometri nie ma więc turbo nie rozkręcałem sztanga przy zaworze upustowym nie jest zapieczona jest ok bo sprawdzałem. nie ma po prostu chyba mocnego na to moje auto. czy mógł by ktoś podrzucić jak powinny być prawidłowo podłączone przewody podciśnienia w 1.9tdi 90km AGR