-
Witam, nie ma numeru błędu ale wyskoczył mi dzisiaj chec podłączony pod komp. i błąd SPADEK CIŚNIENIA MIEDZY SPRĘŻARKA A PRZEPUSTNICĄ. Podobno jakis zaworek z membrana. Możecie mi podpowiedzieć o jaki zaworek chodzi, gdzie on jest i jak wygląda?Silnik BAM. Pozdrawiam.
-
Pewnie Ci chodzi o zawór regulacji doładowania turbo. Znajdziesz go razem z turbiną. Na rysunku nr.7.
http://fooh.pl/pokaz/4213798448.png
-
dzięki a dam radę sam go wymienić? Czy trzeba bo ustawiać żeby nie przeladowywal? Pozdrawiam
-
Teoretycznie zawór doładowania turbo nie można wymieniać oddzielnie (tylko cała sprężarka) i nie może być demontowany. Chociaż w praktyce wiem, że wymieniają sam zawór.
-
Address 09: Cent. Elect. Labels: None
1 Fault Found:
02071 - Local Databus
004 - No Signal/Communication
wczoraj zaznaczylem tylko jeden bit i od tego czasu wyskakuje ten blad.
czytalem sugerowane usterki i ewentualne naprawy,ale jestem sceptycznie do tego nastawiony poniewaz od wczoraj auto nigdzie nie jezdzilo.malo prawdopodobne aby w ciagu doby spsul sie bord instalacja badz wtyczki.
Dodatkowo po rozaczeniu akumulatora czy odczekaniu 3 h znowu idzie pobawic sie w coding.
oczywiscie kazda sugestia jest cenna i zostanie na pewno zweryfikowana.
-
Widzę, że nadal się męczysz z tym bordem. Ja bym spróbował innym sprzętem to zakodować. Jeśli to nie pomoże, to wypadało by zrobić flasha sterownika i zaktualizować oprogramowanie do najnowszego. Gdy te czynności nie przyniosły by rezultatu to bord do wymiany.
-
przewertowalem sporo stron i widzialem tez ten temat.borda i tak bede wymienial, sprzedac musze swoje zlacze i kupuje "mlodsze ".wtyczki tez sprawdze,zastanawiajace jest dlaczego akurat wczoraj sie spsulo,wczesniej moglem sobie do woli kodowac.bardziej mi to wyglada na borda bo po czasie dziala normalnie,wtyczka/i same sie nie wyczepia i nie wpadnie w swoje miesjce,to samo instalacja.
powiedz co da zmiana oprogramowania zlacza?polaczyc sie moge ,zakodowac tez ale tylko raz.pytam z ciekawosci
-
Nowsze softy są bardziej "doszlifowane", wolne od wad które posiadały starsze flashy sterownika. Takim przykładem co otrzymujemy po zmianie flasha, mogą być: dodanie nowych bitów w byte, tzn. w niektórych sterownikach występują wolne bity w byte które nie są w ogóle używane, w nowym sofcie bit ten już za coś może odpowiadać. Nieraz w sterowniku występują tzw. błędy wewnętrzne sterownika, właśnie zaktualizowanie mapy softu nie zawsze ale w większości przypadkach niweluje taki błąd.
-
teraz mowisz o sterowniku zlacza czy borda?bo nie ogarniam tego
-
O oprogramowaniu sterownika (borda).