W tym roku na sniegu rzadzi Nokian WR D3.Ma jednak klopoty na mokrej nawierzchni i szybko sie zuzywa:( Ale na sniegu idealna.
Printable View
W tym roku na sniegu rzadzi Nokian WR D3.Ma jednak klopoty na mokrej nawierzchni i szybko sie zuzywa:( Ale na sniegu idealna.
Pisałem o nich chyba w zeszłym roku. Jeździłem na nich w Toyocie Yaris, potem jak ją roztrzaskałem (to nie wina opon) dostałem drugą na Michelin`kach.
IMO Semperitki na głowę biły znaną francuską markę. Auto było o wiele stabilniejsze na śniegu, przy wyższych prędkościach i wyprzedzaniu przez muldy, lepiej hamowały i 200x lepiej wyjeżdżały z parkingu równoległego "na raz" (czyt. ręczny, koła w bok, w piz&ę i na gaz).
Jeżeli nie wymagasz od opony ponadprzeciętnych możliwości to spokojnie mogę polecić.
Ja w ubiegłym roku kupiłem Michelin Alpin A4. Jestem z nich bardzo zadowolony, zarówno na śniegu, asfalcie jak i mokrym trzyma się dobrze.
jestem świeżo po lekturze testu w MOTORze opon zimowych, i wniosek taki : faktycznie trzeba sobie odp na pytanie gdzie i w jakich warunkach użytkuję auto ? czy muszę wracac do domu do małej miejscowości po nieodśniezonych krętych górskich drogach, na których służby drogowe może przejadą raz na całą zimę, czy też dużo śmigam po trasach krajowych, na ogół wyjeżdżonych i suchych, ewentualnie mokrych po niedawnych opadach...bo najczęsciej to dwa różne rodzaje zimówek. Na I wariant Debica faktycznie super, ale tylko tylko jak śnieg, na mokrym i suchym- katastrofa (wg testu ). Na mokrym świetnie Uniroyal, na suchym Conti, i wygrywa Conti bo średnio w każdych warunkach sprawdza się na tyle że łącznie zbiera najwięcej pkt. To tylko relacja z testu, ale pewnie coś w tym jest...Conti wygrywa , ale nie ceną, mając zatem ograniczony budżet, warto przemyśleć jak i gdzie jeździmy zimą.
A ja zakupiłem Continental ContiWinterContact TS 810. :)
Mam takie same Major (810 czy 830 nie pamiętam dokładnie). Mają dopiero rok i jeździ się na nich wyśmienicie :thumbright:.
TS 830 to są te najnowsze. Wg. niemieckiego ADAC'a jedne z najlepszych we wszystkich warunkach atmosferycznych.
Ja zakupiłem ten wcześniejszy model, czyli TS 810.
I ja mam komplecik TS830. W zeszłą zimę kupiłem i jezdziłem w warunkach mieszanych (miejskie asfalty, autostrady, drogi gminne i krajowe, górskie trakty)- nie zmieniam na nic innego. Można kupić już za 225zł/szt w rozmiarze 195/65/15.
Będzie Pan zadowolony ;]