Jeżeli to było do mojej osoby to jakbyś przeczytał kilka postów to byś się dowiedział ze czujnik jest dobry.
Cóż muszę dalej kombinować i gdzie indziej szukać przyczyny:-x
Printable View
Petertom, Panus1 sprawdzał omomierzem czujnik w zalerzności od temp.silnika i pisze że wartości pokrywają się z żądamymi a do tego wymienił już dwa czujniki( oba ori)i dalej to samo. ja obstawiam że tu jest problem z przewodami jutro sprawdzę jak te kable lecą i wtedy najlepiej będzie spawdzić je miernikiem ale mogę też się mylić. MOże ktoś miał podobny przypadek?
Skoro jest pewność że czujniki były sprawne to trzeba obadać kable idące z kostki czujnika do sterownika(ECU).
Pin 1-( zielono brazowy )
Pin 3-(niebiesko brazowy)
Czyli G62
Witam,
mam problem ze wskaźnikiem temperatury cieczy, gdy przekręcę na zapłon pokazuje mi od razu 70stopni, a gdy nagrzeje się zamiast 90 mam 100... da się to jakoś skorygować vagiem? miał już ktoś taki problem? proszę o pomoc ;)
Witam ponownie, problem z temperaturą prawie rozwikłany lecz nie do końca. Czujnik 4 pinowy zielony wymieniony, wiatrak duzy był zatarty wymieniony, temperatura na zegarach 90 stopni na klimatroniku na 49 kanale w czasie jazdy nawet 114 stopni na vagu równiez 114, czy to normalne? wiatrak się nie kręci przy tej temperaturze ani mały ani duży, po włączeniu klimy oba startują i się kręcą ale temperatura i tak powyżej 100 stopni. Miałem problem z wcześniejszym silnikiem starym( został wymieniony ), który miał robioną uszczelkę głowicy bo bagno było w zbiorniku wyrównawczym i został w nim na ściankach osad taki dziwny może ten osad obieg tamuje w jakiś sposób? co tu robić od czego zacząć? dodam że dzisiaj sprawdziłem kompem kody błędów i wyskoczył błąd czujnika coolant sensor g2, ale to dlatego chyba ze płynu było mało w zbiorniczku. Płyn natomiast po rozgrzaniu silnika w zbiorniczku wyrównawczym podchodzi do góry i opada, tak powinno być? Może ktoś jest z was z wawy i się zna trochę na tym znalazł by chwilkę czasu dla mnie i spojrzał na to? Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi, bo same problemy z tym autkiem mam :-(
Czy walnięty czujnik temperatury cieczy może swoimi błędnymi wskazaniami uniemożliwić odpalenie silnika jak jest już ciepły ???
Tak walnięty czujnik może utrudnić odpalanie na ciepłym. Miałem dokładnie tak samo. Podłączyłem pod kompa i miałem błąd czujnika temperatury. Na ciepłym czasami nie mogłem go odpalić, musiałem czekać aż wystygnie i odpalał za pierwszym. Wymieniłem czujnik i problem znikł.
pomoże ktoś proszę...
pytanie troche z innej beczki, ale tez dotyczace plynu chlodn - bo nie chce zakladac nowego tematu.
czy to normalne ze 2h po zgaszeniu silnika duszac weze dochodzace do chlodnicy (raz gorny i raz dolny) wywoluje cisnienie w ukladzie i plyn w zbiorniczku tak "pluska" ?
Normalna temperatura pracy silnika AVU to ok 105 st C,na zegarach powinno pokazywać ok 90st. 114 to juz trochę dużo. Sprawdz teromstat czy pracuje poprawnie. Jako że jest to model termostatu sterowany elektrycznie polecam serwisówkę do silnika AVU. Tam jest wszystko opisane jak sprawdzić termostat, właściwie tam jest wszystko co dotyczy silnika AVU ;p
File name: 1 Silnik 16AVU BFQ.pdf File size: 11.51 MB
---------- Post dodany 26-03-12 o 20:47 ----------
TAK to normalne