jak ty chcesz zamontować wydech z quattro do ośki??
Printable View
jak ty chcesz zamontować wydech z quattro do ośki??
jaki masz silnik?
możliwe, kwestia braku sterowania klapami, musisz zrobić na otwartych, będzie głośniej, chcesz głośniej??
Zależy pod co chcesz to podłączyć. Przy zwykłym przełączniku tak.
Przy mikrostyku dającym tylko impuls wymagany jest zewnętrzny moduł.
Ja mam podłączone tak jak ori w S3 pod ECU, klapy zostały dograne do softu i otwierają się w trybie Drive powyżej 3tys obr, oraz w trybie Sport są otwarte na stałe.
Bez zmian w sofcie można chyba samym kodowaniem otworzyć lub zamknąć klapy, także jak ktoś ma OBD11 to też w miarę spoko opcja.
Jakby kogoś interesowały szczegóły podłączenia klap w oryginale:
4H0973703 - Symbol złącza (T3az/T3ba)
000979034 - Symbol konektora na przewód
J883 - jednostka sterująca klapą spalin
pin1 - T3az/1 (0,5) -> T17c/2 (0,75) -> SB9 9a (1,5) [+12V]
pin2 - T3az/2 (0,5) -> T17c/1 (0,75) -> T91/10 w J623 (sterownik silnika) [masa]
pin3 - T3az/3 (0,5) -> punkt masy w bażniku strona lewa [masa]
J945 - jednostka sterująca klapą spalin 2
pin1 - T3ba/1 (0,5) -> T17c/2 (0,75) -> SB9 9a (1,5) [+12V]
pin2 - T3ba/2 (0,5) -> T17c/5 (1,0) -> T91/91 w J623 (sterownik silnika) [masa]
pin3 - T3ba/3 (0,5) -> połączenie z masą w głównej wiązce przewodów [masa]
T17c
https://i.postimg.cc/MXXhr3sW/Z-cza-T17-lewy-s-upek.png
Hej, kupiłem wydech z RS3 razem z klapami, jednak mam problem z ich uruchomieniem. Wiem, że są 4 pinowe (podobno tylko 3 piny są wykorzystywane) i steruje się nimi poprzez PWM, a nie tak jak w S3. Czy ktoś podpinał może te klapy u siebie i udało mu się je uruchomić bez otwierania lub ma jakieś wskazówki? Z góry dzięki bo męczę ten temat już kilka dni i kończą mi się pomysły ;)
Gdyby ktoś chciał zamontować tłumik końcowy z Audi S3 / Golfa 7R w A3 8V bez zmiany tylnego zderzaka to podsuwam pomysł :D
Nie chciałem robić tyłu S3 z 4 końcówkami wydechu w seryjnej A3, ani żadnych napompowanych dokładek z zamiennika, tylko zachować seryjny wygląd karoserii :)
U mnie jest akurat tłumik końcowy z VW Golfa 7R, ponieważ wiedziałem że i tak będę chciał przerabiać końcówki, więc szukałem jak najtańszego tłumika :)
Klapy podłączone są pod ECU i dograne w sofcie przez CompSport.
Otwierają się wraz z otwarciem auta i po odpaleniu silnika zamykają.
Na trybie Drive otwierają się w okolicach 3 tys obr, a na Sporcie otwarte są cały czas.
https://www.youtube.com/watch?v=okev4BpB4Y0