jak masz mocno złuzyte gumy stabilizatora moze sie dosyc glosno tluc!
Printable View
jak masz mocno złuzyte gumy stabilizatora moze sie dosyc glosno tluc!
a ja mam pytanie. jaka jest średnica drążka stabilizatora bo chcę kupic gumy a nie wiem jakiej są średnicy.
kolego byly rozne takze suwmiarka w reke i mierzymy!
sa rozne podajze 3 no chyba ze wyciagniesz stara i odczytasz nr! to Ci dobiora!
aha no to nic wymienie gumy stabilizatora na poczatek mam nadzieje ze mi to pomoze ;/
ale to miezenie tez moze byc zgubne bo nie zmierzysz dokladnie drazka w miejscu gdzie jest juz zamontowana guma.
Ja mierzylem sumiarka i mi wyszlo ze potrzebowalbym innych gum niz kupilem.
poszedlem do ASO i mi dobrali z numeru VIN i pasuje.
mi odczytali z wybitych numerow na starej gumie!
miałem ten sam problem ze stukami po kupnie a3. pojechałem do zaufanego mechanika który od razu poruszał drążkiem i wskazał na gumy stabilizatora. przy ******h ręką za drążek już strasznie pukało a co dopiero na dołach. z ciekawości pojechałem do innego i co się okazało ... pan mówi mi że poduszki amortyzatora :p uśmiechnąłem się tylko i wyszedłem. PROSTO też dał mi prostą radę jak dobrać średnicę gum. właśnie poprzez zmierzenie suwmiarką średnicy drążka stabilizatora. dokładnie zmierzyłem i wszystko pasowało. u mnie było to 21 mm średnica drążka. więc jeżeli masz suwmiarkę ( oczywiście sprawna a nie taką gdzie szczęki latają nawet po zaciśnięciu blokadą ) to spokojnie wystarczy dokładnie zmierzyć. są bodajże 3 średnice wewnętrzne 19,21 mm i trzeciej nie pamiętam.
mam pytanie, otóż dobiegają na dołkach stuki z zawieszenia, chce sie za to zabrac w tym miesiacu. Wymieniłem już na wahaczach:
-tulejki
-sworzeń
-silentblock
i wymienione łączniki stablizatora.
Co jeszcze moze byc przyczyną stuków?
-gumy stabilizatora?
-poduszki i łożyska amortyzatora?
-amortyzatory? (chociaż auto jest sztywne i nie buja na dołkach, wiec to sądzę że odpada)