nie twierdze ze nie robil tego ,ale teraz jest wiekszy dostep do wyciskaczy i wciskaczy takich gum co oszczedza duzo czasu. trzeba pojechac i zareklamowac usluge
Printable View
nie twierdze ze nie robil tego ,ale teraz jest wiekszy dostep do wyciskaczy i wciskaczy takich gum co oszczedza duzo czasu. trzeba pojechac i zareklamowac usluge
tak się to powinno robić :P
http://gedore.pl/index.php/filmy
filmik: KL-0215-52A
Wymiana tulei metalowo-gumowej w VW GOLF IV.
super
tylko bez prasy nie da rady jak na filmie wyciągnąć tuleje 69mm i założyć 72mm
Przewertowałem cały internet na temat tych tulejek i o dziwo wiele osób pisało takie bzderty odnośnie tego że w otwór 69mm da się włożyć tuleje 72mm. Czytając z kilku źródeł takie informacje postanowiłem wbrew moich wątpliwości zaryzykować bo błędnie zamówiłem te większe tulejki. No i się stało tak jak sądziłem. Po wprasowaniu jakichś 2/3 długości tuleja pękła... Robota bez sensu i pieniądze w błoto. Nawet jak by tuleja nie pękła to gwint by ustąpił na szpilce M12. Dodatkowo u mnie w sklepie też sądzą że nie ma mniejszego rozmiaru tej części.. Widać pozostaje tylko allegro. Nie róbcie tego błędu co ja zrobiłem.
Mam tą robotę za sobą i cały fart, że miałem dwa rozmiary przy sobie. Otwór w belce w moim bolidzie wynosi 69mm. Plastikowa rzeczywiście ma 72 mm, metalowa 69 z groszem. Nie ryzykowałem i wklepałem metalową a i z tą trzeba się napocić... Dodam, że nie było zbytnio rdzy a i smaru nie żałowałem. Wymiana pierwszej to jakieś 3 godziny z drugą poszło o wiele szybciej bo zamiast bawić się w wydłubywaniem gumy użyłem jakiegoś ściągacza prostej konstrukcji by wyciągnąć wnętrze później tylko młotek, przecinak i jazda z pierścieniem. Ponadto tą drugą do zamrażalki a miejsce montażu potraktowałem opalarką, wówczas montaż trwał dosłownie kilka minut. Pamiętać trzeba oczywiście o ustawieniu ich na początku. Mniejsza tuleja wygląda tak jak ta montowana seryjnie. Nie wiem czy bym próbował tak jak kolega wyżej z większą... Zwłaszcza, że to plastik. Komuś się udaje to zrobić jasne ale stopień wkur***** gdy pęknie przy końcu nie do opisania...
Pozdr.
Też sie wkopałem z tulejami 72 mm a specjalnie kupilem lemfordera żeby gówna nie brać. Samochód na cegłach a tuleje w zamrażarce na noc jutro drugie podejscie moze sie uda