czujnika jeszcze nigdy nie zmieniałem odkąd sprowadziłem samochód z Niemiec, czyli raczej jest oryginał.
Printable View
czujnika jeszcze nigdy nie zmieniałem odkąd sprowadziłem samochód z Niemiec, czyli raczej jest oryginał.
Sprawdź instrumentu tablu.
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ostat-i/page77
Witam, grzebie ostatnio przy układzie chłodzenia w moim 1.6apf i może ktoś mądrzejszy ma jakąś sugestie. auto grzeje sie do ponad 110 stopni na kanale 49 w cilmatroniku, wentylatory odpalaja dopiero powyzej tej temp. klima nie działa bo nie odpala sie wentylator po jej włączeniu ale sam wentylator sprawny.
I teraz nie wiem czy czujnik odpowiedzialny za odpalenie wentylatorów to ten sam który podaje mi temp. na kanale 49 ?
Przewertowałem juz sporo tematów o chłodnicach itp i sa duże rozbieżności jedni maja czujnik w połowie chłodnicy(i to ponoc ten odpowiada za odpalenie wentylatorów)dwu pinowy inny trzy a spotkałem się ze ktoś pisał od 4 kabelkach z niego wychodzących.
U mnie są dwa kabelki i teraz moje pytanie czy ten czujnik poprostu zwiera w odpowiedniej temp. i odpala wentylatory czy podaje temp do komputera a ten steruje odpaleniem pierwszego i drugiego biegu, u mnie pierwszy bieg jak by się nie odpala chyba ze działa dopiero jak silnik płonie do podtrzymania ognia .
Jak będę miał czas zajrzę do tego przekaźnika pod aku. i tu tez pytanie czy jest może ktoś z wrocka komu wszystko działa i zgodzi sie na chwile podmienić ten przekaźnik żebym na pałe nie wymieniał??
Doczytałem teraz w jednym z tematów ze silniki 1.6 AVU/BFQ tak maja ze climatronik pokazuje 113 i dopiero się wentylatory odpalają a w trakcie jazdy spada temp do 105 i tak tez jest u mnie ale czy to i tak nie za dużo??
Co gdyby na trasie wypadł mi wężyk i wylał cały płyn a z braku stacji czy cuś zalał bym go woda żeby do domu dojechać? Zrobił by się z niego silnik parowy czy jak ?
Jeśli chodzi o temperatury pracy tego silnika to są one właśnie takie, 105oC to dopiero temperatura otwarcia termostatu. Podczas jazdy temp utrzymuje się w granicach 105-112 i to też w zależności od dokładności wskazań czujnika.
Wysyłane z mojego ST25i za pomocą Tapatalk 2
No okej. 105 stopni to dopiero otwarcie termostatu. Klimatronik pokazuje 112, podłączyłem pod komputer też coś koło tego, a na blacie więcej niż 90 nie pokazuje. Co to jest?
Znalazłem " opis " termostatu i jego działania w silnikach avu i Bfq jak moderator uważa ze może to się komuś przydać i podpiąć gdzieś ładniej to proszę bardzo jest w PDF ale po angielsku zainteresowanych zapraszam do lektury :)
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_222.pdf
koledzy ratujcie, po wymiane rozrządu silnik zaczął sie grzać, nie wiem co jest grane, na kanale 49 temp oscyluje 110-116, dziś przy -9 st na dworze zagrzał się że aż wiatraki się załączyły, zawsze temp pływała miedzy 102-109, czyli ok na ten silnik i z tym termostatem. Gdzie szukać przyczyny? Termostat sie nie otwiera? Któryś czujnik w termostacie poleciał? Ten zielony odpowiada za zamykanie otwieranie? czy ten czarny?
Cześć. Może ktoś wie co umie się dzieje. Też silnik auv a3 2002 z klimatronikiem, temperatura 105 to norma. Natomiast u mnie problem jest z ogrzewaniem. Zaczyna grzać w środku dopiero po uzyskaniu tych 105-110 stopni. I wtedy grzeje jak głupi. Nie grzeje stopniowo od uruchomienia silnika tylko właśnie po uzyskaniu 105 i nagle z grubej rury. Przewody do nagrzewnicy też zimne do tego momentu. Nie wiem co jest, tu jest jakiś zawór nagrzewnicy? czy nie chce się odpowietrzyc?
Z góry dzięki jak coś bo mecze się z tym już rok czasu i nic. Wymieniony termostat, czujnik temperatury, zbiornik wyrownawczy.
Witam!
Jestem bezradny i zmuszony prosić o wasza pomoc drodzy forumowicze!... :-)
Od pewnego czasu(ok. 2 tygodnie) borykam się z problemem temperatury na liczniku... czasami po odpaleniu auta temperatura gwałtownie skacze do 120 stopni i po jakiś 20-30 sekundach wraca spokojnie do 90-95 i tak się świeci do zgaszenia auta (OBD pokazuje cały czas prawidłowy zakres temperatur 0-95 max) dodatkowo problem polega na tym, że po przekroczeniu tych 120 stopni na liczniku włączają mi się przednie wentylatory... Pytanie czy nimi steruje w jakiś sposób komputer licznika? czy osobny komputer w czujnikiem?
Pomocne informacje
Audi A3 2003
Wężyk pompy zimny
Wężyk od głowicy ledwo ciepły
Termostat wymieniony 3-4 miesiące temu
Płyn oczywiście uzupełniony
Może ktoś się spotkał z takimi, albo podobnymi objawami... będę selenie wdzięczny za pomoc! :-)