Jaki przebieg ? Olej regularnie wymieniany ?
Kiedyś czytałem, że czujnik temperatury powoduje rozłączanie układu i tryb awaryjny.
Printable View
Jaki przebieg ? Olej regularnie wymieniany ?
Kiedyś czytałem, że czujnik temperatury powoduje rozłączanie układu i tryb awaryjny.
231.000, przy 128 poprzedni wlasciciel robil mechatronike w aso za 7k, tak, wymieniany regularnie. Typek z warsztatu mowi ze uszkodzony sterownik na 100% bo tak komputer pokazuje ten błąd. Może to nie być to ? Slyszałem o płynie czyszczacym dsg? Jakies pomysly?
ps. wie ktos może czy w wawie jest ktos ogarniety w temacie dsg i moglby zajrzec do niej poprostu czy to moze jakies styki, albo olej sie przegrzewa, blad temperatury? Komputer pokazuje ze to sterownik ale moze to bledne twierdzenie.
pomocy
Poszukaj w dziale warsztaty w twojej okolicy. Płyny tutaj nic nie pomogą, ja bym się skupił na diagnozie i ewentualnej wymianie tego sterownika jeśli to nie aż taki koszt. Może uda Ci się podmienić na inny sprawny sterownik.
Witam, mam problem ze skrzynia DSG w mojej a3 3.2, samochód jak jest zimny nie włącza biegu wstecznego i na fisie miga ze jest w trybie awaryjnym do przodu jedzie na pierwszym biegu po osiagnieciu 6tys obr zmienia na 3bieg po przejechaniu kilku km tryb awaryjny gaśnie, samochód trzeba zresetować wtedy wszystko jest wporzadku wszystkie biegi dzialaja bez zadnych szarpniec. Zmieniajac na tryb manualny i zatrzymaniu samochodu ponownym ruszeniu na pierwszym biegu a3 wyrzuca biegi, wysprzegla, szarpie, ponowne uruchomienie silnika i wszystko wraca do normy. W samochodzie zostal wymieniony olej w skrzyni i czujnik g182 (przed wymiana czujnika i oleju byly te same objawy) bledy jakie pojawiaja sie jak samochod jest w trybie awaryjnym to 17100 i 17085. A3 jak jest ciepla wszystko jest ok brak błędów wyzej wymienonych, rano jak samochód jest zimny pojawiają sie błędy brak wstecznego i tryb awaryjnyn
Miał ktoś podobnie i moze coś doradzić ?
asb palka, Mysłowice, diagnostyka jest za darmo, trzeba tylko zadzwonić wcześniej.
Witam, wracam po kilku letniej przerwie z prośbą o lokalizację czujnika neutralnego biegu w A3 2.0 TDI z 2012r Wyskakuje mi taki błąd o czujniku i nie działa start stop.Sprawdzałem dziś w innym aucie i czujnik w odczytach reaguje na każdy ruch gałki zmiany biegów u mnie stoi na 20,00 i ani drgnie. Z info od serwisu wiem że to niby ten trzy pinowy na skrzyni przy rozruszniku, ale nawet po zamianie na inny nic się nie dzieje. Więc moje ASO chyba nie wie co mówi. Pomożecie ?:o
Naprawdę nikt nie wie ? Ktoś kto ma else niech sprawdzi na pewno jest miejsce lokalizacji i procedura wymiany.
witam, jak w tytule skrzynia DSG DQ250 szarpie przy ruszaniu. Nie moment zapinania biegu a samego startu (zawieszenie sztywne nic nie lata, poduszki na skrzyni silniku nowe). Miałem padnięty alternator sterowniki nie dostawały prądu wszystko wariowało łącznie ze skrzynią która szarpała na grande. 8 na 10 startów nie zaleznie czy lekko czy normalnie, do tego reagowała po sekundzie na pedał gazu. Zrobiłem alternator okazało sie ze miałem z innego modelu za słaby w dodatku zajechany, praktycznie wszystkie podzespoły przez to niedomagały.. Po wymianie na odpowiedni, wspomaganie kierownicy zaczeło chodzić lekko, silnik ożył przestał przerywać, skrzynia reaguje odrazu na pedał gazu ale 2-3/10 starów szarpie.. czasem mocniej, czasem tylko troche. Chciałem dowiedzieć się co może być walnięte ? Auto mam od miesiąca, nalotu ma 330tyś, olej kiedy był i czy wogole był wymieniany w skrzyni tego nie wiem.. mam do uszczelnienia skrzynie na łączeniu z silnikiem, chciałem wymienić olej metodą dynamiczną ale czy jest sens inwestowac w tą skrzynie jeśli to coś poważnego? czy szukać odrazu sprawnej skrzyni z gwarancją rozruchową ? Jeśli to kwestia samej mechatroniki to jestem w stanie jeszcze ją zreanimować. Prosze znawców (a nie teoretyków) o podpowiedz. Dodam tylko że pod komputerem skrzynia nie wykazuje żadnych błędów.
(Do administratora: nie znalazlem podobnego tematu więc pozwoliłem sobie otworzyć nowy wątek)
Uszanowanie,
mam problem ze swoją skrzynią DSG DQ250, w książce oznaczona jako JPQ. Mianowicie problem pojawił się w trasie, gdy jechałem w góry. Zauważyłem, że podczas ruszania gdy skrzynia jest na 2 biegu to strasznie przeciąga zmianę na 3 bieg, bieg dopiero zmienia przy 3.5 tys obrotów. Gdy wracałem już do domu, włączył się tryb awaryjny skrzyni i auto przestało jechać. Zjechałem na pobocze, wyłączyłem i włączyłem auto ponownie i wszystko wróciło do normy, tylko pojawił się check. Po powrocie do domu odczytałem błędy i pojawiły się dwa : P0733 - Załączony bieg nie odpowiada położeniu drążka bieg 3 i 18155 Interferencja w module Mechatronic - nieciągły. Błędy zostały skasowane i skrzynia zaczęła poprawnie pracować, aż do wczoraj...
Zauważyłem, że skrzynia opóźnia zmiany biegów z 2 na 3 i z 4 na 5 gdy silnik ma większe obroty niż 2.5 tys. Poniżej tych obrotów skrzynia działa płynnie. Dodatkowo zauważyłem, że gdy jadę na 4 biegu i puszczę gaz to w skrzyni zaczyna coś ocierać i cykać co jakiś czas. Gdy dodaje gazu skrzynia nie wydaje żadnych dźwięków, dopiero jak puszczę gaz to coś zaczyna w niej się dziać.
Olej był zmieniany w ASO 40k kilometrów temu.
Zdaje sobie sprawę, że nie da się tego naprawić w domowych warunkach, ale może jest ktoś w stanie powiedzieć jaki może być to koszt takiej naprawy oraz co mogło się posypać w skrzyni?