-
mam u siebie problem z glosnoscia wydechu. poczatkowy myslalem ze mam nieszczelnosc gdzies za kolektorem wydechowy, ale to nie bylo. ostatnio pojechalem do mechanika i powiedzial mi ze uklad jest szczelny, ale katalizator jest czesciowo pusty i dlatego jest taki dziwny dzwiek. chcac sie upewnic ze to katalizator nagralem jak krótki film, moze na podstawie tego filmu bedziecie w stanie potwierdzic moje i mechanika przypuszczenia co do katalizatora
http://pl.youtube.com/watch?v=4eO4wIJQkFE
-
Ja miałem taki dźwięk jak nie miałem kata, tylko z 3 razy głośniej
-
Mam bardzo podobny dzwiek,jak jest samochod zimny, katalizator u mnie był co prawdea wymieniiany ale nie jest najlepszej jakosci, jak sakmochod sie rozgrzeje juz nie jest taki głosny, dodam ze miałem tez wymieniay tłumik końcowy i wszystko jest szczelne.
Pozdrawiam
-
w rzeczywistosci jest glosniej tylko aparat jakos to sciszyl, szczegolnie glosno jest przy podwyzszonych obrotach(1200) i przy gwaltownym przyspieszaniu, to taki dzwiek jakby gdzies byla nieszczelnosc
MarekB, czyli potwierdzasz przypuszczenia mechanika ze to katalizator?
Dodano:
czym sie rozni kat. z 1,8 a 1,8T?
-
AdamM jedź do dobrego, ogarniętego tłumikarza, to Ci potwierdzi, najgorzej powinno Ci chodzić w zakresie 2400~3000 rpm, powinno być najgłośniej (tak u mnie było)
Niech jeszcze tłumikarz obejrzy dokładnie portki (pomiedzy kolektorem a katem)
nie wiem czym się różni kat od 1.8 i 1.8T,
-
Mam ten sam problem, dzwiek podobny tylko zdecydowanie cichszy i tylko jak samochód jest zimny (tzn dopóki obroty nie zejdą do 900 RPM) Myślalem że to kolektor ale okazało się że poza uszczelką którą wymieniłem był szczelny a problem pozostał
-
no to u mnie ten sam problem
tylko na zimnym silniku i tylko do ok 1600obr
po rozgrzaniu chodzi w miare ok
-
Ja mam to samo jak auto zimne to bardzo głośno chodzi jak się rozgrzeje to lepiej choć podczas jazdy przy 3000obr znowu bardzo głośno :confused:Nie mam kata ale wcześniej jak był to też pracował głośno jak zimny :(
-
a ja mam kata i tak pracuje :/
-
napisałem w temacie o kolektorze. u mnie buczenie było spowodowane katalizatorem który był prawie cały wypalony i pękniętym tłumikiem środkowym. wszystko razem dawało efekt niezłego tuningu:) po wymianie tłumika i kata chodzi jak nowy, słychać tylko silnik a nie wydech tak jak ma być!