Ja aktualnie testuje z xenonowe.pl jak na razie w pełni zadowolony.
Wysłane z mojego HTC Desire HD A9191
Printable View
Ja aktualnie testuje z xenonowe.pl jak na razie w pełni zadowolony.
Wysłane z mojego HTC Desire HD A9191
Panowie mam taki problem że chciałbym zamontować Hida i zastanawiam się gdzie zamontować przetwornice :) Wy gdzie macie zamontowane i w jaki sposób? I pytanie czy trzeba wycinać otwór w dekielku lampy? Czy jest jakieś rozwiązanie bezinwazyjne?
Dzięki i pozdro
przetwornicę możesz schować pod lampy jakoś sprytnie albo tam gdzie sie da bo i tak podczas kontroli policji nie ma to znaczenia i dowodzik morze polecieć mimo tego :) ja miałem hid 5000k i władza sie czepiła i zaczęła mandatami do tys zloty straszyć hhe ale zrobiłem szybki demontaż i skończyło się na upomnieniu
otwór trzeba robić w dekielku
Dokładnie tak jak pisze Maciek. Nie masz co chować bo i tak będzie widać a jak gdzieś upchasz to potem zajdzie potrzeba "szybkiego" demontażu czy coś i będziesz zderzak i lampę wyjmował.
W dekielku robisz dziurę ale na przewodach jest taka uszczelka więc parować nie będzie. Mi nic nie paruje (lampa TYC)
http://allegro.pl/soczewki-bixenon-b...797494209.html montował to ktoś??? bo chcę u siebie bixenon zrobić:)
A zestaw hid dajecie na zarówki H1 (mijania) czy na H7 (drogowe) ? ;)
a jak myslisz?
Ja raczej bym dał pod h1 mijania ;)
bingo
Dziękuje bardzo za pomoc ;)
A co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-hid-xenon-h...091345834.html
Sprzedawca zapewnia, że większa moc przetwornic nie wnika na żywotność żarnika. No i pytanie do wszystkich posiadających HIDy czy owe żarniki nie wypalają odbłyśników w soczewce?
Oczywiście, że wypali odbłyśniki, nawet zwykła żarówka to powoduje.
Tylko wybierz 4300 albo 5000 żeby to miało ręce i nogi. Temperatury powyżej to już zmiana barwy a co za tym idzie gorsza jakość oświetlania no i lipnie to wygląda z perspektywy innych użytkowników dróg. Nie mówię tu o oślepianiu tylko o wyglądzie. Żeby nie było to miałem w poprzednim aucie 6000 a teraz mam ori 4300 i na tym opieram swoją opinię;)
4300 albo 5000
Dokładnie jak poprzednicy, 5000K to taka granica dobrego światła :) Powyżej to już robi się niebiesko
No nie wątpię, że standardowa żarówka H1 wypala odbłyśnik, ale wydaje mi się, że ksenon wydziela większe ciepło i czy nie wypala go szybciej? No właśnie zastanawiałem się nad 5000K, ale sam nie wiem czy nie wziąć 4300K? Fabrycznie w "eSkach" były montowane ksenony o jakim kolorze świecenia żarnika? 5000K jest chyba bardziej bielszym światłem w dzień i w nocy?
Racja david692, więc dedukując w ten sposób jeśłi aktualnie mam założone Osram Night Breaker o mocy 55W sztuka to te HIDy o mocy żarników 35W powinny wydzielać mniejsze ciepło, choć to chińszczyzna więc może być różnie.
ja mam 5000k i są jak normalne xenony bo 4300 sa żółte a xenon wiadomo ma barwe białą lekko błekitną.
Oryginalne 4300. To jest barwa żółta?
http://i42.photobucket.com/albums/e3...ps299262c3.jpg
a mam Ci pokazać 5000 k? :D
Widziałem chyba już każda barwę;)
chodziło mi o te barwy tych hidow a nie oryginał ;p, wiadomo że oryginał 4300k to białe, w mercedescie u mego brata też sa 4300k oryginalne bixenony, to żeby dorównać efektem świecenia i podobnymi kolorami to musialem hidy 5000k zamawiać, bo 4300k po dłuzszym wygrzaniu robiły sie delikatnie jak zwykle żarówki.
No chyba kazdy juz zrozumiał :)
ps. kamil ładnie u ciebie wszystko świeci tylko jedno pytanie jakie masz żarówki w przeciwmgłowych? bo u mnie nie jest jednolicie a u cb tak, u mnie góra biała wiadomo hidy 5000k a dół żółty grrr :(
no to nie wiem czemu tak sie stało, u mnie teraz 5000k po dłuższym wygrzaniu są jak 4300k albo delikatnie wiecej a na bank jestem pewny że mam taką barwe bo sam kupywałem i patrzyłem żarówki.
ekhh tak myslalem grr....
Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę w tym :) Poleci ktoś jakiegoś nie drogiego Hida do 8L? tak do 250zł barwa biała max 6k. Z góry dzięki :)
Szczerze to niemal pierwszy lepszy komplet ( nie z tych najtańszych ) będzie dobrze działał .... jedynie co to weź sobie przetwornice elektroniczne
czyli te mniejsze ..... lepiej działają . Ogólnie miałem taki komplecik i zero zarzutów . I jak 200 wydasz to huk , bo są jeszcze o trochę tańsze ;)
Słyszałem już wiele opini.. Jedni mówią, że dobrej klasy żarówka halogenowa będzie świeciła lepiej niż HID. Inni natomiast, że między HIDem a tradycyjną halogenową jest przepaść na korzyść HIDa. Jak to wychodzi w praktyce ? Też się zastanawiam na takim zestawem HID 35w.
Dla lubiących czytać podsyłam adres: http://allegro.pl/zestaw-hid-xenony-...759227506.html (właśnie te mam zamiar kupić)
Czy ktoś miał już takowe Vertexy ? Wiem, że te pytanie już padało X razy ale może ktoś z nas takowe miał :).
Tak samo zastanawia mnie czy jest jakaś większa różnica miedzy zestawem 35w a 55w poza większym poborem prądu przez przetwornice.
Tu dla porównania ta sama firma lecz zestaw o większej mocy: http://allegro.pl/zestaw-xenon-kseno...852154009.html
Teraz gdy większa moc to i szybsze zużycie odbłyśników...
Ja miałem i osobiście.. polecam ;). Po wypadku, gdzie z auta mało co zostało hidy przetrwały :o
U mnie jedyne co to były bez CanBusa, bo nie potrzebowałem do 8l. I ta przetwornica jakaś taka mniejsza się wydaję niż ta moja.. Moja ma bardziej aluminiową obudowę, bez żeberek.
Świeciło dobrze, chociaż gdybym miał kupować jeszcze raz, to bym nie brał 6000k tylko 4300k.
Dziękuję za odpowiedź :) HIDy już zamówione :) Czas pokaże co to za "towar". Po montażu dam znać i wrzuce podglądowe foty :) U mnie też nie ma CAN lecz chciałem lepszy zestaw by mieć większą pewność, że nie zakłócą CB radia, ani nie wywiną innego psikusa :albino: Jeśli chodzi o temperaturę (barwę) to wybrałem właśnie 4300.
Widziałem na żywo (nocą) 6000k i moim zdaniem są zbyt niebieskie. Owszem, jeśli chodzi o wygląd w soczewce są idealne natomiast na drodze wyglądają średnio.
Ja bym z chęcią przyjął hidy, gdy ktoś zagwarantuje ze konkretny model nie spowoduje zakłóceń na CB radiu....
Kup sobie jakieś ori przetwornice i zaloz same zarowki HIDowskie:) Ja tak mam i zakłocen w radiu ani w CB nie mam:)
Mordeliuss a jaki numer przetwornic czy szukac od a3 a6 itd? przerabiales cos we wtyczkach czy plug and play? opisz dokladnie przeróbke bo jestem ciekawy tez mam hidy ale syf zbiera niemiłosiernie.
Mordeliuss .....wiec masz duże szczęście ze tak tobie to bezproblemowo działa.....
Z tego co wiem nie warto podłączać żarników hid pod ori przetwornice, zarówno jedno i drugie dziale na różnych parametrach
i nie jest dopasowane do siebie. A jak cos ma już paść z takiego połączenia, jest to niestety przetwornica, która jest kilkukrotnie
droższa od hid żarnika.....wiec nie polecam takiego układu
Jak już to albo ori całość albo hid całość. Zresztą takie kombinacje to bezsens, gdy zestaw hid kosztuje mniej niż jeden konkretny żarnik :thumbright:
Nie ma opcji, miałem różne Philipsy, Osramy, Tungsramy - żadna nie jest porównywalna do HID 4300kCytuj:
Jedni mówią, że dobrej klasy żarówka halogenowa będzie świeciła lepiej niż HID.
Zamontowalem takie Vertexy http://sklepowisko.com/oswietlenie-x...on%20slim%20H1 4300k
Świecą super - przerobiłem różne żarówki - do tego się każda żarówka umywa. Nie ma zakłóceń na radiu (CB nie mam więc nie sprawdzę). W porównaniu do starszych przetwornic w innym aucie dosyć szybko się rozgrzewają. Mam polifta i w soczewkach to wygląda jak oryginał.
Wsadziłem HIDa i wywaliło mi silniczek wycieraczek - niby typowe w 8P. Dowiedziałem się, że problem rozwiązuje podłączenie HIDa "na przekaźniku" - tylko co to znaczy? Nie mam zbytnio pojęcia o prądzie. Podobno chodzi o to żeby napięcie szło prosto z akumulatora, wtedy nie ma zawahań przy uruchamianiu przetwornic i nie ma problemu. Jak to zrobić? :P
hidy w 8P
no nie rob wiochy kup xenon zakoduj i bedzie dzialac
Nie pytałem o to czy mam go wyjąć, czy nie, tylko co zrobić żeby nie robił problemów :)
Gdybym szukając auta trafił na takie z ori xenonem to bym się bardzo cieszył, niestety go nie mam, a nie będę płacił za lampy xxxx pln i xxx za ori xenon żeby jakiś pajac pod biedronką pie*dolnął mi swoim RAV4 w lampę i pojechał w cholerę.
Uważam że dobrze wyregulowane światła + zawsze czysty samochód/lampy nie stwarzają problemu w ruchu ulicznym, a ja dużo jeżdżę w nocy i chcę mieć dobre światła.
w zwykłych lampach nie przejdzie badan okresowych
a w spotkaniu z niebieskimi dowód poleci
Mam przetwornice niestety nie od Audi ale innej marki pojazdów :) Mam ich kilka więc niemartwie sie jeżeli jakaś mi padnie. Tata jeździł w ten sposób 2 lata i nic sie nie działo :) Niestety to nie ja robiłem przeróbke. Ale myśle że spojrze n kable jak bede mial wolna chwile to opisze jak to mam podlaczone. Ewentualnie napisz do mnie PW :)
Dzięki @pomocnik, wyręczyłeś mnie ;-) Jak się jest miłym człowiekiem, a przetwornice montuje się w miejscu, w którym nikt ich nie znajdzie to żaden dowód nie leci :P
Mam reflektory soczewkowe z homologacją na xenon, do zwykłej lampy ze względów logiki nie wsadziłbym xenonu. Pomoże mi ktoś?
tego nie wiedzialem
użyj przetwornicy hella (uzywki chodzą do 100zł) + żarników z hidu
a będzie działać nic nie spali i nie bedzie zakłócać
w 8P pewnie będziesz musiał kodowanie zmienić by nie gasły zaraz po włączeniu
chińskie przetwornice sa nic nie warte sam testowałem i chyba z 4 szt wywaliłem na śmietnik
Ja miałem wcześniej w dwóch autach i byłem na prawdę zadowolony. Jedyne które mi się trafiło z oryg. xenonem to BMW 7er i to jest fajnie - poziomowanie, brak problemów, ogólny spokój. No ale cóż, zachciało się kupić biedne Audi to trzeba sobie poradzić.
A na tą chwilę, gdy nie mam wolnej gotówki do kupowania i testowania innych przetwornic - o co chodzi z tym podłączeniem na przekaźniku?
wystarczy zwykły przekaźnik od malucha i bezpiecznik
można to zrobić w/g schematu albo podobnie na jednym przekaźniku i jednym bezpieczniku
Robiłem u siebie taka instalacje na przekaźniku i nie było różnicy, ja mam 8l i mi wywalało czasami bezpiecznik od świateł mijania. Miałem ori hella przetwornice i do tego hid. Zmieniłem cały zestaw na taki z chińskimi przetwornicami i oprócz krótkiej trwałości palników jest ok. Dodam jeszcze że przetwornice hella nie chcą działać w ogóle z palnikami hid 5000k z 4300k nie ma problemu.