Nie ma problemu, wyciągnąłem już w ten sposób PIN z 3 liczników VDO :) Więc się kolego nie unoś.
Printable View
Nie ma problemu, wyciągnąłem już w ten sposób PIN z 3 liczników VDO :) Więc się kolego nie unoś.
A mozesz napisac w jak wyciągnałeś pin vagiem.
Tu opisałem czego użyłem:
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?p=1247499
Jeśli potrzebujesz więcej info, daj znac.
Pozdr
ED: Kolega Golem zwrócił mi uwagę, że można było mnie zrozumieć, że chodzi mi o program Vag-Com. A mi chodziło o kable VAG-KKL. Miałem na myśli to, że nie trzeba dokupować kabla za 100+ złotych, jeżeli masz licznik VDO i kabel KKL np. Viakena. :)
Witam. Zepsuł mi się licznik w mojej A3. Jego numer 8l0 919 860 E. Kupiłem na zamianę licznik o numerze 8l0 919 860 C.
Licznik działa, wszystko się świeci, testy licznika w Vagu działają. Problem polega na tym, że nie mogę w programie Vag Commander odczytać jego pamięci, w celu wydobycia PINu.
W starym liczniku bez problemu mogę odczytać.
Wygląda to tak, że bardzo długo program próbuje odczytać pamięć, następnie wyskakuje komunikat "trying another logins" (czy jakoś tak) a po chwili wyskakuje jakiś kosmiczny przebieg i nic z tego.
Czy da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
- - - Aktualizacja postu - - -
Witam. Udało mi się odczytać wsad innym programem. Wiem już, że jest to licznik z Immo1 i muszę dokupić pastylki.
Jest znów problem. Program odczytał, że login to 0292, ale polski vag nie przyjmuje tego loginu.
Wrzucam wsad z tego licznika. Proszę o pomoc.
http://www62.zippyshare.com/v/P5jtHDB1/file.html - wsad
A jest tak że ze wsadu trzeba odczytać od końca, czyli 9202 i dodać zero (09202)
Witam. Też czytałem i próbowałem niestety nic. Może z licznikiem jest coś nie tak?
Czy to temat licznika czy kodowania kluczyka???
Przecież Pin jest mi po to aby zakodować kluczyk więc chyba jedno łączy się z drugim. Założyłem temat i został on usunięty więc piszę w istniejącym.
Pin do czego?? Chcesz kodowac immo?? To owszem ale nie w tym temacie. Tu rozmowa jest o kodowaniu kluczyka do pompki
Wiyam,mam problem bo padla mi stacyjka i mechanik kupil dobra ale uzywana i mam pytanie czy da sie nowy kluczyk zakodowac do centralnego zamka bo niewidzi misie wozic dwa klucze,a jesli tak to jak mam to zrobic?
poczytaj to unikniesz kodowania
http://www.a3-club.net/forum/showthr...rpusu-stacyjki
kodowanie pod immo również jest w warsztacie
http://www.a3-club.net/forum/showthr...571#post828571
Witam, nie chce robić nowego tematu więc się podepnę.
Zacznę od początku, kupiłem niedawno a3, ale facet nie miał do niej pilota od centralnego więc dał mi klucz scyzoryk z pilotem od innej audicy.
Próbowałem go zaprogramować, ale się nie dało więc pojechałem do elektryka. Jemu też się nie udało więc podłączył komputer i powiedział, że zły pilot bo ten co mam działa na falach 433 MHz a mi trzeba taki na falach 315MHz. Szukałem takiego pilota chyba wszędzie i nigdzie nie mogę znaleźć. Wszystkie są na 433MHz. I nie wiem co mam zrobić więc proszę o radę, może wy będziecie wiedzieć gdzie coś takiego zdobędę. Pomocy.
Audi A3 1.8T 2002r.
Brak możliwości zaprogramowania kluczyków do audi a3 8p 2006r. Kilku elektryków w moich okolicach próbowało lecz bez skutecznie.. również serwis autoryzowany VW i skody...
Wymieniany moduł komfortu* ( w starym ślady wody na stykach były )
Elektryk programowal komputerem i jednorazowo zadziała ale nie chce już zapisać
Heeelp!
Masz stary to samo co i ja :) Moduł komfortu podmieniany już 3 sztuki, zamki sprawdzone naprawione.
Skanowania/kodowania VAS, VCDS, interfejsy viaken, delphi. I NIC ! nie poradziłem sobie z tym, a nie mam czasu na ogarnięcie tego.
Zastanawiałem się aby przyjrzeć się całej instalacji elektrycznej od modułu , bordtnez, zamki, bo błędów i tak nie ma.
Kostki w module komfortu na ocene wzrokową są ok, nie było też wilgoci.
Zamki czyszciłem smarowałem, w prawych wymieniłem mikrostyk odp. za otwarcie drzwi,
Kable między drzwiami OK
Po przekręceniu kluczykiem zamka w drzwiach w prawo i przytrzymaniu go zamykają sie szyby, w lewo już nie otwiera szyb ale raz udało mi się tak otworzyć !, drzwi otwiera normalnie i sygnalizuje kierunkami,
Kodowanie ręczne- 1 kluczyk w stacyjce, 2 w zamku w drzwiach skutkowało tym że raz na sto zatwierdził to kodowanie migającymi kierunkowskazami, i też tego nie zapamiętał !
Tak jak wspominam żadnych błędów zamki ogarnięte wyczyszczone sprawdzone mikrostyki wszystkie, udaje sie raz na jakis czas zakodować i ręcznie i komputerem, ale nie zapamiętuje go, może bordtnez ?
Puki co stawiam wyzwanie bordnezowi i jeszcze raz zamkom w drzwiach lewych i mikrostyku odpowiedzialnego za przekręcanie kluczyka w lewo (otwieranie szyb, kodowanie kluczykiem) mimo ze normalnie otwiera i czasami zdarza mu się zadziałać odsuwając szyby i zakodować ręcznie ale to bardzo bardzo rzadko,
Cuduje sam ale nie radzę sobie z tym sam
witam posiadam audi a3 1.8 8l ktora ma zamontowana stacyjke od wv kluczyk posiada przyciski do centralnego zamka ktore wogole nie reaguja na auto ktore musze zamknac innym kluczem przez przekrecenie go w drzwiach w tedy zamykaja sie drzwi a jak dluzej przytrzymam kluczyk w drzwiach to zamykaja sie okna i szyber i moje pytanie czy taki kluczyk moge zaprogramowac aby zamykal auta dodam ze klucze do drzwi nie maja przyciskow a klucz od stacyjki nie pasuje do zamka od drzwi
wychodzi na to że nie masz centralnego z pilota więc nie da rady
a co zrobic aby było zamykanie z pilota wymienic pompke centralnego czy cos jeszze
Witam dołączam się do tematu gdyż mam problem z zakodowaniem kluczyka po zmianie baterii. Kiedyś po wymianie baterii kodowanie z kluczykiem (działającym w stacyjce) powiodło się prawidłowo. Teraz jest problem bo w zapasowym także bateria się rozładowała i na ta chwile nie działa zadem pilot. Próby z vagiem nie udane gdyż nie wchodził w odpowiednie bloki lecz wywalało "error".Proszę o pomoc i rady jak sobie poradzić z zakodowanie pilota(scyzoryk) produkcja grudzień 2001.Dodam ze w zestawie mam 2 kluczuki z pilotem oraz jeden serwisowy z kluczem oraz "zawieszke " z kodem.
Nikt nie może mi pomoc???
Witam.
Chciałem sobie zaprogramować 2 kluczyki do immo ale niestety nie przyjmuje mi pinu. Pin wyciągałem kablem vag kkl za pomocą VAG eeprom programmer 1.19g. Na dole programu pokazał mi, że pin jest 1262 ale w strukturze eepromu był powtórzony kod 6212 3 razy. Próbowałem i tego i tego ale cały czas mam błąd logowania, wyczytałem również w internecie że immo blokuje się po nieudanej próbie na pół godziny. Odczekałem z kluczykiem na zapłonie i dalej nie mogę się połączyć. Gdzie indziej wyczytałem że pomóc może odpięcie akumulatora na jakiś czas. Również nie pomogło Kończą mi się już pomysły...
Licznik VDO IMMO2.
Interfejsy którymi dysponuje to kabel kkl i skaner vscan vag5053 od viakena.
Pozdrawiam i z góry byłbym wdzięczny za odpowiedź
Jeśli licznik nie przyjmuje pinu to jest zły pin. Do starszych wersji liczników jest lepszy VAG Tacho np. 3.01
A jakiego programu używasz do logowania pinem? Do tego to tylko VCDS reszta nie zawsze sobie radzi.
Do logowania używałem vag-com 409.1 i skanera vag 5053, w obu przypadkach odrzuca pin . Vag tacho będzie działał z kabla kkl?
Tego nie wiem ale lepiej nie próbować bo można uwalić kabel.
Tak wygląda to w eeprom programmer
https://zapodaj.net/images/36b68686c079a.jpg
A wpisywałeś pin przez 0 na poczatku?
Napisz na pw do mnie i prześlij wsad.
Udało mi się rozwiązać mój problem. Zalogowałem się tym kodem do sterownika silnika, nie wyskoczył błąd z loginem tylko po chwili z komunikacją. Połączyłem się jeszcze raz tylko tym razem z Licznikiem i normalnie zalogowałem się i dodałem kluczyki.
Dzięki za zainteresowanie :thumbright:
To samo mam, dodam że też*pompka K, pilot na 100% pompka widzi, bo po naciskaniu przyciskow zmieniaja sie wartosci w blokach pomiarowych. Niestety w procedurze z 2 kluczykami po zamknieciu drzwi i naciskaniu unlock nie mam zadnej reakcji kierunkowskazami.
Czy przyczyną*może być wymiana komputera silnika z wyprogramowanym immo ?
Czy podmiana na stary sterownik na czas programowania pilota wystarczy ?
EDIT:
Przyczyna chyba gdzie indziej, oryginalny pilot ktory dziala normalnie, po zamknieciu zamka przy wlaczonym zaplonie tez nie dziala. Dopiero gdy zaplon jest wylaczony.
Wyczytalem tez, ze przyczyna moze byc sam zamek w drzwiach, wiecie moze co tam nie kontaktuje i czy go trzeba wymeinic, czy da sie naprawic ?
Tam w zamku drzwi jest taki mikrostyk. Musisz zdjąć boczek drzwi żeby się do niego dostać. Ale najpierw spróbuj czymś go spsikać np. WD-40. Najlepiej aby go sprawdzić ustaw lampkę wewnętrznego oświetlenia na automat tak żeby zapalała się po otwarciu drzwi i po kolei sprawdzaj wszystkie drzwi czy lampka gaśnie i zapala się po otwarciu i zamknięciu drzwi.
Jeśli np. nie gaśnie po około 30 sek. tzn.że styk w drzwiach nie działa poprawnie albo sygn. nie dochodzi do pompki centralnego zamka (tu głównie chodzi o drzwi pasażera i kierowcy).
Ja w Audi a6 C5 99r kodowałem tak, że jeden kluczyk był w stacyjce na ON a drugi ten dokodowywany w drzwiach na OFF cały czas czyli na godzinie 3 i wtedy naciskałem Unlock na kluczyku i mrygały światła.
Po stronie kierowcy lampka w podsufitce gasnie po zamknieciu drzwi, przy zapalonych swiatlach po otwarciu wlacza sie brzeczyk, po przekreceniu kluczyka w zamku w prawo i lewo zmieniaja sie wartosci w blokach pomiarowych zaleznie w ktora strone przekrecamy, czyli w tych drzwiach od tej strony jest wszystko OK. Musze sprawdzic te drugie, ale dzis juz -14 i ciemno sie robi a auto na zewnatrz. Jutro sprawdze.
EDIT: Nie wytrzymalem i sprawdzilem dzis. Niestety zamki i czujniki w obu drzwiach sa dobre, tak samo maska, tez dzialaja czujniki, a strownik pompki wyglada na zablokowany na jakikolwiek zapis/dokodowanie nowych kluczykow. Trudno, przynajmniej tyle dobrze, ze udalo sie dokodowac druga pastylke od immo i jest zapasowy kluczyk. Co do pilotow , to skonczyly mi sie pomysly.
PS. czy po otwarciu klapy bagaznika wewnetrzna lampka na podsufitce tez powinna sie zapalic ? bo u mnie tylko swiatlo w bagazniku sie pali ?
EDIT 2: zastanawia mnie jeszcze jedno, czemu u niektorych da sie wejsc w adaptacje na kanalach 01 i 21, a u niektorych nie ? Kwestia oprogramowania, czy trzeba wprowadzic pin, ktory u mnie nie pasuje z pinem od licznika ?
Witam, zakupiłem kluczyk bez pilota, w celu dorobienia. Dodatkowo mam pusty chip immobilisera, który będę musiał zakodować.
Jakie kabelki potrzebuje by to zrobić? Jakie programy?
Najpierw muszę odczytać PIN? Jakim kablem odczytać go i gdzie go podłączyć?
Jakim kabelkiem zakoduje kluczyk?
Witam, mam problem z zakodowaniem pilota w S3 8L. Otóż sprzedający przekazał mi auto ze zwykłym kluczykiem bez pilota i musiałem otwierać samochód kluczykiem poprzez zamek w drzwiach, wczoraj jednak dosłał mi scyzoryk i mam problem z zakodowaniem go tzn. scyzorykiem normalnie mogę otwierać auto, odpalać itp. ale nie działa otwieranie i zamykanie z przycisków na scyzoryku. Próbowałem z kodowaniem poprzez zamek w drzwiach, zapłon i nic, dalej nie reaguje na otwieranie/zamykanie. Dziwi mnie tylko to, że jak otwieram auto z kluczyka to otwierają się tylko drzwi kierowcy, myślałem, że pompka jest uszkodzona, ale jak klikam guzik na drzwiach (otwieranie/zamykanie) to wszystko działa i otwierają/zamykają się drzwi pasażera, wlew paliwa i klapa bagażnika reszta drzwi nie otwiera się nawet gdy przekręce drugi raz kluczyk w ciągu 5 sekund. Próbowałem kodować przez VCDS, wykasowałem wszystkie klucze w kanale 00 ale niestety reszta kanałów o których czytałem, że tam powinno się kodować jest niedostępna. W blokach pomiarowych jak klikam na przyciski na pilocie, w jakimś bloku wartość zmienia się odpowiednio przy przycisku otwarcia np. z 0000 na 1000 przez czas przekazywania sygnału a przy zamykaniu np. z 0000 na 0100 czyli pilot raczej przekazuje sygnał, baterie w pilocie nowe. Ktoś coś? + nie działa opcja otwierania/zamykania szyb i szyberdachu z kluczyka chociaż wszystko jest zakodowane w VCDSie i teoretycznie powinno działać. Bezpieczniki ok. Błędów brak.
A od strony pasażera jak otwierasz kluczykiem w zamku to też otwierają się tylko jedne drzwi?
renegat207 - nie mam zamka w drzwiach pasażera
Cześć,
Posiadam dwa klucze działające klucze:
zwykły z immo
plastkiowy czarny z immo
Chciałbym się spytać o potrzebne kluczyki podczas procedury kodowania.
1. Czy do procedury odczytania pinu jest potrzebny klucz z działającym immo, czy sam grot? Jeden czy dwa?
2. Czy do procedury zakodowania kolejnego klucza jest potrzebny klucz z działającym immo, czy sam grot? Jeden czy dwa?
3. Boje się że zgubie jeden kluczy i nie będę mógł dorobić kolejnego. Czy wystarczy jeden klucz z immo do drobienia kolejnych?
Dzięki za odp.
Trochę nie tak pytasz :D Do zakodowania kluczyka potrzebny Ci jest PIN z licznika i jeden kluczyk by przekręcić stacyjkę na ON. Kluczyk z działającym immo można by zastosować do tzw. skopiowania kluczyka ale tego się nie stosuje bo prościej jest wykasować stare kluczyki w liczniku i zakodować od nowa tzw. pestki ID 48 podając PIN.
Hmm,
Czyli wystarczy sam jeden klucz BEZ IMMO aby
a) odczytać PIN za pomocą interfejsu?
b) zakodować nowy immo za pomocą PIN?
Niestety procedura kodowania nie mówi czy klucz musi mieć immo.
Żeby zakodować klucz musi w nim być transponder ID 48 tzw. pastylka crypto. Kluczyk nie ma wpływu na odczyt pin ,ale żeby go zakodować musi być w nim pastylka.
Dzięki za pomoc.
Podsumowując.
Immo nie ma wypływu na możliwość odczytania PINU.
Do samego procesu zakodowania immo nowych kluczy nie potrzebuje działającego (sparowanego) klucza. :)
Wystarczą nowe klucze pasujące do stacyjki z crypto48, PIN i interfejs.
Tak dokładnie tylko jeśli masz immo III to najlepiej aby ID 48 były "czyste " przed kodowaniem.
Witam, przesukałem cale forum i nie moge nic znaleść co by pomoglo rozwiazac moj problem, a mianowicie, mam tylko jeden kluczyk scyzoryk do auta, gdy ostatnio wychodzilem z auta nie domknely mi sie drzwi do konca i zamknalem drzwi z kluczyka. Widzialem ze pewnie nie domknalem bo nie mrugneły kieunki wiec otworzylem drzwi, zamknalem i tyle... Pilot już nie działal... Sprawdzalem baterie są ok, pilot dzialal wczesniej bez zarzutów, stało sie to nagle. Probowalem roznych sposobów wyczytanych w internecie lecz nie poskutkuowalo to, po podpięciu vaga mialem blad 00955 -Key 1, 09-00 Adaptation limit surpassed. Pomoże mi ktoś ? Bo ja już nie mam nerwów... Dodam ze auto to S3 2001.
- - - Updated - - -
pomoze ktos ?
A VAG widzi kluczyk w blokach pomiarowych jak naciskasz otwórz? Opisz w jaki sposób próbowałeś kodować. Sprawdź też w vagu czy działają Ci mikrosyki w zamkach.