Ok, jeszcze jedno prozaiczne pytanie - czy trzeba demontowac plastiki klapy czy kabel tabl. Rej. Jest uchwytny po zdemontowaniu samych zaslepek lamp?
ps. Noize masz pełną skrzynkę i nie mozna wysłać ci wiadomości
Ok, jeszcze jedno prozaiczne pytanie - czy trzeba demontowac plastiki klapy czy kabel tabl. Rej. Jest uchwytny po zdemontowaniu samych zaslepek lamp?
ps. Noize masz pełną skrzynkę i nie mozna wysłać ci wiadomości
trzeba zdjac cala dolna oslone z klapy. ale to proste, dwie sruby odkrecasz znajdujace sie w uzdzie do ciagniecia klapy w dol (przy otwarciu), a potem wyrywasz oslone w dol (przy otwartej klapie), bo trzyma sie na spinkach.
tak jak czaro10 pisze, metti jak bedziesz mial problem z podlaczeniem to pisz smialo, pomoge. Sam niedawno przechodzilem ta operacje z tym ze zmienialem wtyczki i kable :)
btw. mi pomagal Dominik_m :)
obecne tylne wyjmowałem już kilka razy więc z nowymi nie będzie problemu. Napisalem do Dominik_m w sprawie adapterów i czekam na odp. pzdr, będziemy w kontakcie e-mail
metti a nie lepiej jak piszą poprzednicy kupic ori wtyczki, przełożyc piny tak jak mają byc, zakodowac i cieszyc się ori wiązką.
myślę że nie ma potrzeby, adaptery w niczym nie przeszkadzają
- - - Aktualizacja postu - - -
prośba o wyjaśnienie:
w tym temacie jest mowa o takim kodowaniu:
natomiast tutaj: http://www.motor-talk.de/blogs/scott...-t1873670.htmlCytuj:
Zamieszczone przez pago Zobacz posta
Co do kodowania to należy wejść vagiem w moduł 09
Włączyć pomocnik długiego kodowania i ustawić:
- Bajt 9 i zmienić standardowe 16 na 00
- Bajt 10 powinien być 00
- Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32
- Bajt 21, Bit 4 ma być zaznaczony(to już jest niekonieczne - nie każdy moduł to obsługuje, a jest to odpowiedzialne za zaświecanie się stopów w miejscu przeciwmgielnych)
o takim kodowaniu:
jak widać są różnice, mam MY2007 i borda F więc które w końcu kodowanie mam brac pod uwagę: te od pago bo te z tej strony to do wersji bez adapterów? Jak to jest z tym bajtem 19 bit 2? i jak ma być z Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32 czy na 00?Cytuj:
KODOWANIE
STG 09 - okablowanie elektryczne
* Btye 9 do bitu 00 (funkcja dodatkowa w świetle ogon światło hamowania) / / Default: 16 TERAZ 00 grudnia
* Byte 10 Bit 00 (dodatkowa funkcja światła przeciwmgielne się z tyłu) / / Default: 00
* Byte 12 Bit 32 (dodatkowa funkcja ściemniania tylne światła postojowe) / / domyślnie: 16 TERAZ 00 grudnia
- Tak że zewnętrzne pasmo światła przystosowany do wewnętrznej jasności w tym przypadku 100% taki sam jak w świetle wewnętrznym (np. pierwotnego FL)!
* Byte 21 Bit 4 tylne światło przeciwmgielne (NSL) jest aktywne jako światło stopu
NSL aktywny jako światło stopu
I nadal NSL jako aktywnego lewej światła hamowania (lub kodowany) - Fabryka to nie jest zakodowane!
WAŻNE!
STG. Sieć 09 :
Byte 19 Bit 2 Cold Diagnoza tylne światła postojowe aktywne
Musi być wyłączony, aby zapobiec tylną błysk światła LED taśmy, zimnym świetle DIAGNOSTYKA STANU.
To zapobiega włączeniu zapłonu, taśmy LED skierowana jest poprzez diagnozy lampy i błyski!
EDIT: 31 stron tematu a nikt nie wspomniał, że gotowe adaptery nie są zamienne stronami :D montując dzisiaj lampy przez moment dostałem białej gorączki jak mi się choinka zaświeciła :D ostatecznie operacja zakończona pełnym sukcesem. Mam też pytanie - czy ktoś stosuje jakieś żarówki ledowe w stopach w zamian tych zwykłych P21W?
ps. przy okazji podziękowania dla noize za sprzedaż lamp, jakby co to mam na sprzedaż gotowe adaptery do lamp zewnętrznych /nie mam do klapy bo te wykorzystałem/ , ponieważ w tych od noize już były adaptery, mam również cały komplet tylnych lamp do sporbacka :)
metti ja uzylem tego kodowania i wszystko smiga zreszta sam widziales:
Zamieszczone przez pago Zobacz posta
Co do kodowania to należy wejść vagiem w moduł 09
Włączyć pomocnik długiego kodowania i ustawić:
- Bajt 9 i zmienić standardowe 16 na 00
- Bajt 10 powinien być 00
- Bajt 12 zmienić standardowe 16 na 32
- Bajt 21, Bit 4 ma być zaznaczony(to już jest niekonieczne - nie każdy moduł to obsługuje, a jest to odpowiedzialne za zaświecanie się stopów w miejscu przeciwmgielnych)
tak, tak, już ogarnięte noize, dzięki
co do bajt 21 bit 4 - mam bord F który to obsługuje
w nowej poliftowej lampie tylnej są dwie żarówki STOP-u typu ba15s, jeśli zatem wymienię jedną na czerwoną led canbus a drugą zwykłą led to nie powinno wywalać błędu, dobrze rozumuję? testował ktoś?
Zamontowałem nowe lampy przy pomocy adapterów i nie świecą mi te małe światła w klapie. Czy o czymś zapomniałem ?, czy coś źle zrobiłem ?:confused:
Tak prawdopodobnie mówimy o tym samym:) te kabelki ( po jednym z każdej strony) trzeba podpiąć do jakiegoś kabla z zasilaniem. Chyba tak to trzeba było zrobić, niech sie jeszcze ktoś wypowie , bo ja to tak dawno robiłem że nie pamietam nawet...
Siemka. Czy jeśli kupie lampy na "składaka" tzn. każda część z osobna (od innego sprzedawcy), to jest możliwość, że będą się od siebie różniły (nie wiem, np odcieniem)? A jeszcze odnośnie adapterów. Czy te są właściwe? http://allegro.pl/lampy-tylne-audi-a...246495179.html
adaptery są ok ale można je zrobić za około 50zł - poczytaj temat bo jest w nim wszystko.
Lampy jeśli będziesz szukał u różnych sprzedawców to zawsze jest szansa, że kupisz sztuki w różnym stanie.
Podepnę się pod temat, tym urządzeniem to kodowanie i całą resztą zrobię?
http://allegro.pl/vw-audi-skoda-seat...242485015.html
Tym to sobie mozna...Cytuj:
Jest to system umożliwiający diagnostykę samochodów marki Volkswagen, Skoda, Audi, Seat ,
wyprodukowanych w latach 1992-2004.
Założyłem lampy, pojeździły 2 dni bez kodowania i umyłem auto, po jakiś 2 godz zgasł mi lewy led w karoserii, później wszystko zostało zakodowane jak należy. Teraz nie świeci mi led lewy a gdy zapalam światła na 2 sekundy się włącza a potem gaśnie. Co się stało? Bezpieczniki ok.
e: dodam jeszcze, że fis pokazuje spaloną żarówkę
e2: lampa okazała się trefna i już wcześniej była w niej woda. Na szczęście padła tylko lampa.
Mam taki mały problem, otóż dzisiaj Mi padła wiązka LED w tylnej wewnętrznej (na klapie) lewej lampie;
zewnętrzna jest OK. Na tej wewnętrznej oprócz wiązki LED wszystko świeci (światła cofania, stop/przeciw mgielne)
a prawa OK. Sprawdziłem w VCDS i wszystko OK (brak błędów) i także nie wiem co jest grane?
czy po prostu poszła wiązka i trzeba kupić lampę ?
Nie wiem czy istotne ale jak sprawdzałem bajt 12 mam ustawione na 54 i tak się zastanawiam
czy on nie jest odpowiedzialny za natężenie światła i czy on nie jest za jasny?
wiazka swiatla? rozumiem, ze chodzi o to,ze nie pali sie swiatlowod (wiazka to przewody). jezeli on padl (sprawdz najpierw styki i ciaglosc kabli!) to tylko wymiana lampy. zdarza sie rzadko, ale czytalem juz o takim przypadku.
ps. nie kombinuj z podlaczeniem prawej do lewej,bo jest inna pinologia.
kupujesz cala lampe, najlepiej uzywke na allegro. handlarze sie nie bawia w sprzedaz polowy lampy.
Kupiłem klosz nowy w ICars bez oprawy żarówek i dalej nie świeci światłowód a reszta hula ;(
Kable jeszcze raz posprawdzałem i wszystko jest idealne, już nie wiem gdzie tkwi przyczyna
chyba, że trefna oprawa żarówek w tym miejscu gdzie podłącza się światłowód z klosza , hmmm
uuu. no to teraz miernik w dlon, sprawdzanie ciaglosci kabli oraz napiecia.
brazowe kable to masa, inne kolory powinny miec napiecie jak wlaczysz poszczegolne swiatla.
Mam pytanie chce wymienic lampy na poliftowe i od rana walcze z myślami :D
Czy oryginalne lampy poliftowe są firmy AL, Automotive Lights i są prod w naszym pięknym kraju ???? czy ktoś posiada nr katalogowy lamp aby sprawdzic cene w ASO bo z tymi baranami przez tel nie można sie dogadać mimo że już prosze o podanie cen do S3 8P SB które tylko i wyłącznie były z poliftowymi nie są w stanie mi nic powiedzieć :)
Lampy poliftowe są produkowane m.in też w Polsce :D natomiast co do numerów to ktoś w etce niech cio sprawdzi bo akurat nie mam dostępu do swojej.
co za różnica czy made in Poland czy Spain, myślisz że Hiszpanie są lepsi od nas? :) w swoim SB przedliftowe miałem made in PL i obecne led/neon również mam made in PL, nie ma powodów aby sądzić że są w czymkolwiek gorsze od innych
8P4945093D i 8P4945094D tylna w klapę 293 zł sztuka oraz 8P4945095E i 8P4945096E tylne zewnętrzne 476 zł sztuka, więc wychodzi jakieś 1500 zł komplet, do tego każda oprawa żarówek 80-90 zł sztuka
ktos sie orientuje co moze byc przyczyna...po odpaleniu auta z tylu swieca w lampach led a w prawej lampie dodatkowo wewnarz zarowki , jak rusze autem zarowki gasna i swieci sam led. co moze byc tego przyczyna? zawsze tylko tak sie dzieje z prawa lampa tylna
co moze być przyczyną mrugania lamp podczas odpalania?
odpalam auto, swiatła są wyłączone a z tylu z 4 razy mrugna podczas odpalania..
na odpalonym jak włącze swiatla to jest wszystko ok, nic nie mruga
Pewnie coś źle zakodowales
juz ogarniete , wina byl uszkodzony adapter :)
Obstawiam że jest nie wyłączona "zimna diagnoza lamp" która testuje zarówki, przy zwykłych zarówkach tez to występuje tyle że zwykła zarówka potrzebuje dłuzszego czasu na zaświecenie dlatego tego nie widać, led pobiera duzo mniej energii i zaswieca sie natychmiast po podaniu napięcia z tąd ten efekt.
Musisz sobie wyłączyć zimną diagnozę lamp tylnych i po problemie
A gdzie to mozna wylaczyc?
jesli masz kabel i vcds to mozesz sam jesli nie to jakiś spec musi ci to zrobić, to jest w 09 cent.electric->coding->long coding i jest to gdzieś w przedziale 15-20bitu
Witam. Mam takie pytanie: można gdzieś dostać sam wkład na żarówki do tych lamp? Niestety kupiłem lampę, a nie dostałem wkładu..
http://img11.allegroimg.pl/photos/or...4/4576223471_1
do lamp 3d chcesz zakładać wkłady od wersji 5d? Nie widzi mi sie to...
Jakiej wersji 5d... kupiłem lampy do wersji 3d, w jednej mam wkład, w drugiej niestety nie, dlatego pytam, bo być może ktoś wie gdzie dostanę sam wkład do lamp poliftowych.
moze stad ta ironia ze temat tyczy sie sportbacka
w aso nie wystepuja wklady jako osobna czesc, wiec nie kupisz
pozstaje polowanie na aukcjach
szybciej i taniej bedzie sprzedac ta lampe ( lub oddac sprzedawcy ), kupic inna, kompletna
tyle
Witam, w mojej a3 z tyłu są założone lampy poliftowe ale wersja US ( tak było jak kupiłem ) i kierunkowskazy mam czerwone a chyba nie można zbytnio na takich jeździć ? i gdzieś doczytałem że wystarczy włożyć mocną żółtą żarówkę LED albo zieloną ale ktoś miał podobny problem ? te żarówki normalnie da się wymienić i jaką w takiej sytuacji polecacie ?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/60828cbf5a18.jpg
zdjęcie nie oddaje tego czerwonego koloru :P a jeszcze jak są włączone normalne światła albo przypadkiem hamuje i zapalają się światła STOP to ten migacz w ogolę się traci :P
takie lampy prawdopodobnie nie mają homologacji na EU zresztą w której jest jasno określony kolor kierunków
Ale na chwile obecną lampy musze zostawic i chcialbym wiedziec czy mozna jakas silna żółtą żarówką albo ledową przebic ten czerwony klosz zeby wyszla taka pomaranczowa barwa ? :)
Jak masz wydać na jakieś żarówki z przesyłką z 50zł to za 150zł Czyki chce sprzedać przedlifty. Zerknij do działu sprzedam.
czy na pewno masz przedlifty us?
przedlifty eu wygladaja tak:
Załącznik 13090
przedlifty us
Załącznik 13091
jesli sa cale czerwone to nic nie wyczarujesz. trzeba wymienic.