Szkoda, że EDC16 tego nie obsługuje. A jeżeli wsadziłby EDC17 i przeprogramował odpowiednio to wtedy zaskoczy??
Czy jest to po prostu niewykonalne...??
Printable View
Szkoda, że EDC16 tego nie obsługuje. A jeżeli wsadziłby EDC17 i przeprogramował odpowiednio to wtedy zaskoczy??
Czy jest to po prostu niewykonalne...??
Ale to nie wina oprogramowania, ze nie mozemy czegos zakodowac. Po prostu sterowniki nie obsluguja takiego kodowania... Czym bys to nie robil to nie zrobisz. VCDS, Vaf Can czy inne cuda...
---------- Post dodany 25-02-12 o 21:17 ----------
Dla mnie to abstrakcja... EDC17 jest do ropniakow na common rail, a my mamy popmowtryski. Na logike nie ma szans (ale ja sie nie znam, wezcie na to poprawke). Zapytaj tunerow.
Qid, ja u siebie mam zakodowane pokazywanie biegów, ale sterownik nie ma jak tego zczytać :(
Ja tez mam zakodowane wyświetla w fisie ale nie działa. I działać nie będzie
Bajer może fajny ale czy potrzebny ? przy spokojnej jeździe 50km/h zaleca wrzucić 5-tke :cool:
Sent from my iPhone using Tapatalk
Lepiej 6-tke... a dwumas bije brawo ;)
Koniec ot.
Borys jeśli masz te zegary co dałeś linka do aukcji to masz przedliftowe zegary od S3 2006-2008:
http://img851.imageshack.us/img851/3866/przedlift.jpg
Polifty:
http://img36.imageshack.us/img36/641/poliftowe.jpg
Poliftowe zegary od S3 są trochę inne, możesz je poznać po tym że mają odcięcie równo na 6.8K, przedlift ma już paski czerwone na 6.5K, przedlifty mają dodatkowo ciemniejsze pole na ktorym są kreski i jasniejsze na ktorym są cyfry od danej predkosci. Poza tym poliftowe białe podświetlenie fisa, przedlifty czerwone,
Nie mniej jednak fajniejsze są zdecydowanie przedliftowe, ta krwista czerwień pomiędzy obrotami a predkościomierzem dodaje agresywności wnętrzu :cool:
Odświeżę troszkę temat. Otóż okazuje się, że funkcje Needle Sweep można włączyć w Audi A3 8P 2008r i nowsze. Osoby które posiadają VCP mogą sobie przetestować tą funkcje (w procedurach CAN) jak i również: gear up change, czyli wizualizacja zmiany biegów na zestawie wskaźników. Jest również funkcja stopera do włączenia na liczniku. Nie wykluczone, że może to działać z pojazdami starszego rocznika niż 2008r z tzw "przekładką licznika".
Potwierdzone na jakism przykladzie czy tylko znow dywagacje?
Kolego czaro10 to nie są dywagacje tylko realia :). Procedura przechodziła testy u producenta programu i podaje iż współpracuje z Audi 8P/ TT 2008r i nowsze tak samo jak i gear up change. Ja nie mam rocznikowo takiego modelu żeby sprawdzić, więc napisałem aby osoby które mają VCP przetestowały sobie tę funkcje jak to lata.
Orientuje się ktoś w przypadku DSG od czego uzależnione jest pokazywanie aktualnego biegu w trybie D lub S?
Ja mam u siebie w trybie D:
P R N [D] S
Natomiast wczoraj widziałem zegary przedliftowe z czerwonym podświetleniem wyświetlające bieg:
P R N [D] S 2
Znalazłem obszerną dyskusję na ten temat ale bez żadnych wniosków..
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?3055334
Jest szansa, że zmiana samych zegarów da taką możliwość?
Pytanie z kategorii logistycznych.
Wiecie gdzie/kto podejmie się obecnie przekładki zegarów poliftowych do 2.0 tdi z 2004.
Sprawdzałem aso łódź, ale powiedzieli, że nie dadzą rady, tak samo auto viva z warszawy magika od naprawy zegarów z opoczna, ale się nie podejmie, motomarkt z przybyszewskiego w łodzi również na tę chwilę nie chce się podjąć i powoli kończą mi się pomysły:(
podejrzewam, że będzie też pompa do wymiany i fajnie jak by w jednym miejscu to ogarnęli, ale to nie największy problem.
Szuakałem na forum informacji lub wątków z tym związanych, ale ten wydaje mi się najodpowiedniejszym do zadania tego pytania bo polecane nie polecane warsztaty chyba zbyt ogólne o temacie traktują by zapytać o tak specyficzną "naprawę"
tyle ze do auta z 2004r trzeba jeszcze wymianic pompe w baku i pociagnac kabel, a tego ci ASO nie zrobi
poza tym z aso , jesli nie jestes pewnien pochodzenia/legalnosci swoich zegarow....
lepiej szukac kogos innego
ja mam juz zegary od s3 polifta i tez chyba wycieczka do KRK mnie czeka. Trzeba duzo wczesniej dzwonic do nich zeby sie umowic? Zajeci bardzo sa? Rozumiem, ze sama usluga to ok 30min? Chyba, ze chlopaki nie beda dawac rady to im pomoge jak uzycza sprzetu :)
Ja kupilem z ebay, koles zapewnial ze legal, jak cos to mam dowod kupna.
W kielcach pytalem w aso to jeszcze jakbym mial zegary uzywane z tego samego roku to moze, ale ze sa 2011 to nie chcieli nawet rozmawiac. Nie bylo mojego znajomego zeby sie dowiedziec czy po godzinach mi to zrobi
tego jak pisałem mam świadomość, ale samo w sobie nie stanowi to problemu nie do przeskoczenia bo można to przygotować przed przekładką...
jeszcze muszę ogarnąć czy z pompą jest jakaś kombinacja i jak dokładnie wygląda temat kabla (jaki, gdzie itp.)
to akurat powinno być ok, a zawsze mam fakturę an podkładkę więc raczej tu nie powinno być problemu
no właśnie stąd pytanie.
dodzwoniłem się do auto vivy i w końcu jednak Pan z serwisu powiedział, że może się podjąć, ale nie wie czy się uda ale i tak pieniążki weźmie:)
liczyłem na wycieczkę poniżej 300 kilo:D
Za każde info będę wdzięczny, a i może wskazanie możliwości innym pozwoli na zaimplementowanie tego moda do auta
Nigdy, nikt Ci nie da 100% gwarancji, czy taki przeszczep się "przyjmie" tzn. czy dają radę wszystko zaprogramować i czy nie będzie jakiś cyrków po drodze, to wychodzi w praniu. Gdy licznik jest nowy, kupiony w ASO (oczywiście kosmiczna cena), wtedy bez problemu wszystko można zaprogramować, bo licznik jest "czysty" i cała operacja jest robione online. Co do tej przekładki licznika, to możesz jeszcze zadzwonić i spytać tu, czy by się takiej operacji podjeli. Z tego co wiem, to bez problemu skorygują przebieg do oryginalnego, taki jak był na starym liczniku.
tu nie chodzi o to ze nie bedzie problemu bo mam fakture
bedzie problem, bo w aso ci tego nie powiedza, tylko przyjada za pol roku o 6.30 smutni panowie i zaplombuja auto do wyjasnienia
3 rzeczy w 8p, zegary, nawigacja i panel klimatronika, jak nie jestesmy ich pewnie, to sie z nimi do aso nie jezdzi, nawet na wymiane oleju
kazde podpiecie vas, to info online do bazy vag o numerach czesci
ale nie o tym ten temat.
Qid, na poprzedniej stronie pisales o funkcja w poliftowej 8p, ze mozna uruchomic needle sweep w zwyklej a3 itd
niestety nikomu sie to nie udalo, nie ma takiej funkcji w ogole w kodowaniu, jak ma to miejsce nawet w skodzie fabii
chyba ze przyjmuje kodowanie reczne, wpisanie reczne wartosci
Tak, pisałem, by osoby które mają VCP, sobie przetestować, jak to działa i czy w ogóle działa. Procedura jest akurat prowadzona (wybiera się z listy co uruchomić tzn. czy "needle sweep" czy "gear up change" [wizualizacja biegów na zestawie wskaźników] i wciska dalej, także nie wiem jak ręcznie to uruchomić. Producenta programu podaje, iż funkcja ta działa z Audi 8P/ TT 2008r i nowsze (nie testowałem, bo nie mam rocznikowo takiego pojazdu). Napisałem, iż być może będzie działać z pojazdami starszego rocznika niż 2008r z tzw. "przekładką licznika", ale to też nie jest potwierdzone. Kolega IceMan ma testować tą funkcje w najbliższych dniach.
Ja zauważyłem ,że mogę uaktywnić przez FIS pokazywanie biegów - z racji starszego sterownika silnika, nie działa :(
Poniekąd niemal każdy mod niesie ze sobą takie ryzyko więc ni oczekuję, że ktoś powie... "Panie na stówkę na miękko wejdzie Pan przyjeżdża.." bo nawet taki o robił to 100 razy i wychodziło to za 101 może nie podejść z takiego czy innego powodu. Fajnie byłoby pojechać do kogoś kto już to robił i przez to zawsze prawdopodobieństwo porażki jest mniejsze.
Każdy wydaje mi się powinien mieć tego świadomość bo teraz w ciągniku rolniczym jest taka sama sytuacja ze smutnymi Panami jak to obrazowo ująłeś. Więc kupując to raczej oczywiste że trzeba być pewnym, że nie zostajesz paserem. Ale tak jak wspomniałeś nie temat o tym.
Tym samym podtrzymuje prośbę o możliwe kontakty do osób/warsztatów zajmujących się/mogących się zająć przekładką zegarów z 2009 do 2004 diesel.
p.s. borys1822, Qid, MiCkIostr dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Tobie też Miro;)
uptade. Dzięki Qid za kontakt, ale na chwilę obecną C-tronic się tego nie podejmuje:(
Wydaje mi się, że Bełtowski w Krakowie Ci zostaje. Z terminami różnie jak to w ASO. Ile teraz wezmą, nie wiem, mi wzięli 200zł ale jak zobaczyli ,że więcej A3 przyjeżdża, to podnieśli cenę i Czarek coś koło 3 stów już płacił. Zadzwoń, zapytaj :)
borys1822 co do pomocy na hali, to raczej nie ma bata :P. Nie wpuszczą Cię tam. Ja zapomniałem powiedzieć gdzie mam gniazdo diagnostyczne, to do auta szedł ze mną jakiś mechanik i koleś od papierkowej roboty przy biurku i tak samo z powrotem... .Także pilnują :)
Dzwonilem do aso krakow. Zrobia bez problemu 200zl i trzeba zadzwonic kilka dni przed przyjazdem. Nawet oddzwonili na angielski nr :)
To jak to jest z tymi nowymi zegarami i dodatkowym menu w przedlifcie? Jedni twierdza, ze przez stare ecu nie dziala. Ja wiem tez, ze o gateway i borda tez cos moze dzialac/niedzialac
Mam nowego gateway, borda k i stare ecu. Ciekawe co bedzie dzialac w zegarach od s3. Mam nadzieje, ze wskazowki beda robic testa po odpaleniu :) i czasy lapsow pokazywac
hahahaa to Ty byłeś:D Pani pytała mnie czy nie dzwoniłem do nich wcześniej a ja odpowiedziałem, że na pewno nie (coś mi świtało, że skoro ruszyłem temat to machina może pójść w ruch):)
Mi powiedział Pan, że się podejmą za 200-250 plus koszt przełożenia czyli za całość między 300 a 350. Cennik jak widać trochę im się rusza:)
Pan mówi, że robią oczywiście z dozą ryzyka przy czym był dużo bardziej przekonujący niż w auto vivie gdzie czułem, że mogą spróbować, ale i tak się pewnie nie uda:(
No ok to jakaś opcja, ale może ktoś w obrębie woj. łódzkiego ktoś się znajdzie Więc zapytanie aktualne jak najbardziej.
Dzięki borys1822 za wysiłek. Miło, że każdy stara się pomagać:)
Czy ktoś poradził sobie z czujnikiem poziomu płynu spryskiwaczy ?
Nie nikt sobie nie poradzil, wszystkim nie dziala ten czujnik...
Moze zaczniesz od przeczytania tematu albo poszukania odpowiedzi na Twoje pytanie?
czy 350zł za zegary FL to dobra cena?
W moim A3 nie ma mozliwości zakodowania zegarów pod czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy choć oczywiście mam czujnik w zbiorniczku i pokazuje brak płynu, przyznam że pierwszy raz spotkałem się z taką opcją że nie ma kodowania
Witam, zalozylem zegary od s3 2011 do mojego sportbacka 2005. Mam w tej chwili wylaczone immo ale wstepnie wszystko dziala jak powinno. Mimo usuniecia bledow po wymiane zegarow i tak palily sie kontrolki od esp, abs i bledu hamolcow. Poradzilem sobie zmiana kodowania w zegarach. Jedyne co nie dziala to sugerowany bieg nawet jak jest zaznaczony (wina chyba ecu, ale moze wrzuce soft od cdl :) i cos tam dials tez chyba nie dziala bo po odkliknieciu nic sie nie zmienia
borys czym wyłączyłeś immo vag commanderem ??
wgalem softa bez immo juz
Widzieliście Panowie tą instrukcję zmiany zegarów do Golfa?
http://furmanka.blogspot.com/2008/02...e-cluster.html
tam tez jest wyraznie napisane, ze procedura dotyczyczy zegarow do 2006. To jak ma zadzialac z 2009?
Ja nie wiem jak u Was ale ja commandrem 3.6 nie moge sie polaczyc w 8p
nowe zegary > 2007 są już na nowym micronasie dlatego nie ma możliwości cofnięcia licznika i łatwego dostania się do jego zaprogramowania jak to było w autach z roczników > 2006. Trzeba ostro kombinować żeby to zrobić lub też mieć specjalny sprzęt który kosztuje dużo $$$.
Z kilometrami w nowym liczniku nie ma problemow, ja kupilem uszkodzony licznik niewiedzac o tym pojechalem w IE na podmianke ale nie wyszlo, znalazlem polaka ktory pracowal wczesniej w Vw I naprawil mi licznik (swiecil sie napis DEF defect ktos chcial cognac licznik ale nie zrobil tego jak nalezy).
Teraz licznik dziala poprawnie, kilometry mam ustawione, vin wgrany, jedynie czego nie da sie przeskoczyc to component protection. Do tego trzeba komputer serwisowy
Za ustawienie prawidlowego przebiegu w nowym liczniku 150zl koles z allegro wolal
W nowych zegarach chyba tez jest roznica i podzial na nowsze i starsze. I nie mowie tu o dacie produkcji. Wczoraj przegladajac youtube zobaczylem ze na fisie wyswietla sie jedna sekcja wiecej niz u mnie.
Na filmie widac, patrzac od gory
-info z radia lub blad zarowki
-ilosc do przejechania
-komputer (spalanie chwilowe itd)
-miejsce na wyswietlanie sugerowanego biegu lub jaki bieg w automacie
U mnie brakuje drugiej sekcji od gory, to kwestia kodowania czy roznica w zegarach??
Troche zle sie wyrazilem, zobaczcie gdzie na filmie wyswietla sie temeratura:
http://www.youtube.com/watch?v=uTRIFTyduFw
U mnie tak nie ma
Borys moim zdaniem sekcja gdzie wyswietla sie spalanie srednie i chwilowe jest dziwne. W zadnym polifcie nie widzialem takiego bajeru. U mnie rowniez tak nie ma.
A3 i S3 polift miały kilka rodzajów zegarów w zal.od czasu produkcji; podejrzewam że ta zmiana którą Borys prezentujesz miała miejsce 31.05.2010 roku, czyli w filmie można podejrzewać błąd w opisie że to zegary RM2011 a nie RM2010.
Zegary dieslowskie zmieniały swój numer 3 razy dla przykładu.
tak ja mam D i jest to poczatek produkcji polifta
w kazdym polifcie tak wyswietla sie tempomat?
Tak dokładnie tak jest.
http://img27.imageshack.us/img27/2673/p1100445.th.jpg
Tutaj zdjęcie kolegi piotrtdi ma polifta widać może po 2010 było takie wskazanie...