To dla pewności weź miernik wykręć licznik, odepnij kostki od radia i licznika i sprawdź przewody gdzie dokładnie one idą, w które miejsce do licznika.
Wrzuć fotki.
Printable View
To dla pewności weź miernik wykręć licznik, odepnij kostki od radia i licznika i sprawdź przewody gdzie dokładnie one idą, w które miejsce do licznika.
Wrzuć fotki.
Do licznika nie mam się kiedy dobrać ale jeśli mam 2 radia audi chorus 2 (który działa po can) podłączam wszystko działa jak należy na fis wyświetlany rds po wyłączeniu stacyjki radio gaśnie i teraz w to samo miejsce podłączam concert 2 (wg vcds wyjęte z audi a4) i nie działa fis i wyłączanie stacyjki to albo radia powinny się różnić miejscami pinów w kostce, a nie różnią się, albo coś trzeba zmienić w sterowniku przez vcds lub vag
https://zapodaj.net/d408800dbcfc6.png.html
https://zapodaj.net/af74fcf7cc0c1.png.html
https://zapodaj.net/bf450b4062ff2.png.html
Zmień 3 cyfrę kodowania w liczniku na 1 do tego pokaż jeszcze kodowanie radia concert II i czy radio łaczy się diagnostycznie?
Cześć, dwa pytania. Mam polifta, 2001 rok licznik 1/2 fis jeager. W wiązce do radia nie mam podciągniętych przewodów od CANa. Kupiłem Concerta II i będę próbował pociągnąć CANa z licznika.
I teraz - kojarzy ktoś nazwę terminali/crimpów, które wchodzą do tej kostki, przy radiu?
I druga sprawa, czy w tym pół-fisie to w ogóle ma sens? Bo po przeczytaniu całego tematu nadal w stu procentach nie wiem, czy z tym licznikiem to ruszy czy nie. Chodzi mi tylko o podświetlenie i nie wyłączanie się co godzinę. Z tego co z pinoutów licznika wyczytałem, to tam idą z zielonej wtyczki sygnały od silnika i od komfortu, ale czy ktoś przerabiał temat ciągnięcia CAN z 1/2 fis?
Tak zależy to od licznika jaeger bo te które fabrycznie miały radio concert II mają aktywny CAN w liczniku u Ciebie może to nie działać bo licznik po prostu ma nieaktywny kanał 62.
Najlepiej jak byś zamontował licznik z pełnym FIS VDO.
Szkoda zachodu. Czyli prawdopodobnie wpięcie się w CANa nic nie da i radio będzie się wyłączało co godzinę?
Tak. Możesz zastosować też tzw. emulator CAN BUS ale to jest bez sensu w aucie poliftowym.
Nic, jak dostane juz radio wepnę się w CANa i zobaczę, może kanał 62 w liczniku sie uaktywni.
Sam się nie uaktywni. Już bez podłączania żadnych przewodów możesz podłączyć się diagnostycznie przez obd 2 i sprawdzić np vcds-em.
No to w tym momencie jest nieaktywny. Szkoda, miałem nadzieje, że ruszy to z tym licznikiem. Czy jedynym mankamentem jest wyłączanie co godzine i brak podświetlenia? Nie mam Bose, ale suba z tyłu mam oryginalnego. Podświetlenie radia się zrobi, więc jak tylko wyłączanie co godzine to można to przeżyć
Panowie szybkie pytanie Bo szczerze mowie nie chce mi sie czytac 28 stron .
Mam a3 8l z 99 roku . Mam juz te zegary podswietlane na biało i czerwony fis ktory pokazuje temperature na czerwono i rezerwe na zółto ( nie wiem jaki to fis )
https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j...15700506417913
Chce kupic CONCERET 2
Czy bedzie pasowało do mojego auta ? rozmiar musi byc jakis szczególny czy kazde podejdzie ? Bedzie grał fabryczny subwoofer czy jeszcze trzeba cos przerabiac?
Najbardziej martwie sie rozmiarem .
Tak będzie pasował ale rozmiar musi być do 8l, co do działania concerta 2 to musisz mieć sygnał CAN a ten licznik co masz obecnie raczej go nie posiada albo jest nieaktywny, więc pozostaje Ci kupić emulator CAN bus albo zmienić licznik np. na VDO z pełnym FIS co obsługuje to radio. Fabryczny sub będzie grał ale musisz obciąć jeden kabel.
Witam, mam 8L po lifcie z full fisem, ale miałem nieoryginalne radio jakieś sony, ale znalazłem ofertę concert 2 w idealnym stanie z kodem za 100zł, tylko sprzedawca nie wiedział czy jest z 8L czy 8P, no i się okazało że jest z 8P. No i mam kilka pytań:
1. W 8P panel jest troszkę szerszy i nie pasuje w konsolę, trzeba troszkę przyrzeźbić boki żeby ładnie weszło?
2. Nie wyświetla mi informacji na FIS o stacji i wgl, w radio trzeba coś kliknąć albo przestawić żeby pokazywało? Mam full fisa ze spalaniem itd.
Zobacz czy się łączy diagnostycznie radio bo 8P już od nowszych modeli radio nie łaczyło się po K-line tylko po CAN i musiałbyć tzw. Gateway.
Sprawdź kodowanie w liczniku w kanale 62 (tam uruchamia się komunikację licznika z radiem) i czy masz podpięte CAN-y Low i High piny 7 i 12 w radiu w kostce od zmieniarki.
Kolego a jak to zrobić, dodam że teraz nie mam dostępu do sprzętu diagnostycznego, mogę jedynie wrzucić zdj z tyłu radia jak trzeba, zielony w temacie jestem :confused:
Dodam jeszcze że podświetlenie przycisków w radiu jest, głośniki z tyłu i fabryczny sub w bagażniku gra, ale radio samo się nie włącza po zapłonie tylko trzeba ręcznie go włączyć, i nie wiem czy to coś związanego czy nie, ale czasem jak włączę jakąś stację FM i otworzę drzwi w aucie to zaczyna tak jakby trzeszczeć i gubić fale, jak zamknę to spowrotem ok :D No i piny Can L i Can H są podpięte. A podpowiesz jak i czym dokładniej zrobić to kodowanie? Tak jak pisałem, podświetlenie jest, wszystkie głośniki i sub grają, tylko że włączanie/wyłączanie trzeba ręcznie przyciskiem i góra fis podświetla się na czerwono ale brak informacji, czyli połączenie widzi ale informacji o stacji nie ma itp
zdjęcia:
https://zapodaj.net/a5243a14b3ae4.jpg.html
https://zapodaj.net/a829771eff9e5.jpg.html
https://zapodaj.net/72cfb50c2bf36.jpg.html
https://zapodaj.net/466b5f362af5c.jpg.html
https://zapodaj.net/b20bb4393717e.jpg.html
Prosił bym o odpowiedź :)
Bez dostępu do VAG-a lub VCDS-a tego nie ogarniesz.
Dostęp do VAGA to nie problem
- - - Aktualizacja postu - - -
A jeszcze mam takie pytanie, jest jakaś różnica między Concert'em 2 do 8L bo są dwa rodzaje 8L0035186G i 8L0035186J, czymś one się różnią? Czy może tym że taki szedł do benzyny a taki do diesla?
Witam, mam takie pytanie, jest jakaś różnica między Concert'em 2 do 8L bo są dwa rodzaje 8L0035186G i 8L0035186J, czymś one się różnią? Czy może tym że taki szedł do benzyny a taki do diesla?
Ja mam zgoła odmienny problem. Jestem posiadaczem A3 8l pół-lift (ale bardziej przedlift) z 1999r. z zamontowanym licznikiem 1/2 fis Jaegra z wyświetlaczami na obu tarczach 2001r. (podobno, bo taką wyświetla datę kiedy się zresetuje). Wyciągnąłem licznik, sprawdziłem piny i doszedłem do wniosku, że mam do niego pociągnięte przewody CAN-L, CAN-H oraz K-Line, w kostce od radia był tylko K-Line. Chciałem aby mój Concert 2 wzięty z Audi A6 (o ile mnie pamięć nie myli) był w pełni sprawny tj. z działającym podświetleniem, logiką zapłonu i nie wyłączaniem się co 30 min. więc pociągnąłem kable od CAN-H (pin 18 z licznika do pinu 7 w kostce C2) oraz CAN-L (pin 19 z licznika do pinu 12 w kostce C2), ale po podłączeniu wszystkiego radio nadal nie chce działać poprawnie... Czy muszę wykonać jakieś kodowanie aby licznik zaczął wysyłać sygnał do radia/przekodować samo radio? Jestem w tym kompletnie zielony i nie do końca wiem czego szukać. Dodam, że jeszcze nie podpiąłem auta do kompa.
Nie tego CAN- a podpialeś to CAN do komunikacji ECU z licznikiem. CAN do radia to szara kostka piny 5 i 6, której nie masz. Pozostaje emulator CAN albo licznik z pełnym FIS.
Gdzieś wyczytałem, że powinienem podpiąć się pod CAN Infotaiment/convenience czyli piny 22 i 23 w zielonek kostce, ale problem w tym, że nie mam w tych miejscach konektórów...
Jeśli zmieniłbym licznik na Full fis i podłączył się do szarej kostki to mój problem by zniknął?
Tak jeśli wepniesz się w CANy licznika o których pisałem posta wyżej to na 100 będzie działać wszystko oczywiście jeszcze w liczniku w kanale 62 musi być uruchomiona komunikacja z radiem.
CAN o którym piszesz ma inną częstotliwość przesyłu danych dlatego nie będzie prawidłowo działać.
Dzięki wielkie za pomoc, zostało mi więc zbierać na full fis :D
Chciałem jeszcze zapytać o kwestię podłączenia starszego radia do licznika poliftowego. Gdzieś rzuciło mi się w oczy (chyba nawet w tym wątku), że da się to zrobić łącząc któreś z trzech kabli od radia (CLK, Data, ENA) do któryś z pinów licznika i RDS wtedy zadziała na nowszym liczniku. Prawda to?
Tak prawda tylko z tym data clock i enable to działa na pewno w licznikach nie crypto do maski szyfrujacej D12 . Wyższy soft licznika może już nie działać po analogu np z chorusem I Sprawdziłem to kiedyś w A6 C5 I tak było. Nowszy licznik nowsze radio. Starszy licznik starsze radio mówiąc prostymi słowami.
Mam jeszcze jedno pytanie, czytałem, że ludzie po podłączeniu CAN'ów radia do szarej kostki licznika full fis mieli z nim problemy. To się licznik resetował na 1-2sek., to radio na sekundę przestawało działać, to trzeba było przy każdym przekręceniu kluczyka wpisywać ponownie kod. Czym mogło to być spowodowane i jak sobie z tym poradzić jeśli i mnie to spotka?
Jeżeli wszystko dobrze podłączysz i zakodujesz nie ma takiej opcji. Te problemy z wyłączaniem mogły być kiedy np. licznik był z immo 2 albo ktoś coś namieszał we wsadzie.
Mówiąc prościej licznik nie może być za "stary" do concerta II czyli wersja softu licznika(data produkcji) musi być nowsza.