A pod jakim haslem mam szukac na allegro tej plecionki?
Printable View
A pod jakim haslem mam szukac na allegro tej plecionki?
z filmiku niestety niewiele jestem w stanie usłyszeć. szukaj pod hasłem łącznik elastyczny. nie jest to element p&p także tłumikarz musiałby starą wyciąć i wspawać nową
Ja u siebie wywali?em jaki? czas temu kata i za?o?y?em strumienic? (g??wnie dla ciszy, nie dla mocy itp.). Niestety ju? si? wysypa?a i s?ycha? taki metaliczny d?wi?k. Chyba ju? w ?rodku si? to wszystko rozsypa?o. Wi?c na dniach b?d? j? wymienia?. Ale mniejsza o to. Obecn? strumienic? zak?ada?em w El-Tecu. Mam dwie sondy lambda i zapewniali mnie, ?e tak zrobi?, ?eby nie by?o b??du. Niestety b??d (niewydolno?? katalizatora) wci?? jest. Mimo, ?e za?o?yli jak?? tulejk?, w kt?r? si? sond? lambd? wkr?ca. Ju? mnie denerwuje ten Check. I tu mam takie pytanie. Czy taki elektroniczny emulator da rad? oszuka? kompa i poda? prawid?owe warto?ci?
http://moto.allegro.pl/emulator-sond...337352771.html
PS. To nie jest dok?adnie ten emulator. Tylko chcia?em przedstawi? o jaki mniej wi?cej przedmiot chodzi.
PS.2 U mnie 1.8 T z 2001 roku sonda jest rezystancyjna czy jaka? inna?
Co za fachmany, sonde w tulejke, a tulejke nawiercic z boku , bedzie mieć świeże powietrze i nie ma prawa pokazać zlego skladu spalin = brak checka.
No sonda jest w tulejce. Tzn. jest wkręcona ale co skasuje Checka to pojawia się ponownie po kilku dniach. 2-3 dni. Powinna mieć małą dziurkę z boku? Od której strony samochodu i jaki wymiar tej dziurki? Jakim wiertłem powinna być nawiercona?
Nie wiem. Może i jest w niej ta dziurka. Musiałbym się przyjrzeć pod autem czy jest coś nawiercone.
panowie z jak? srednica musze kupic t?umik przelotowy zamiast katalizatora
http://allegro.pl/strumienica-luskow...373323578.html
ten tlumik podejdzie do 1.8T AJQ
średnica dobra ale jak sama nazwa wskazuje to tłumik nie jest i nie radziłbym Ci tego montować
Zapytam Was jeszcze o coś tak na marginesie. Muszę coś wspawać u siebie w miejsce katalizatora (obecnie siedziała tam właśnie strumienica przez 2 lata). I tu mam takie pytanie. Czy jak wstawię jakiś tłumik przelotowy to będzie miało to jakiś negatywny wpływ na osiągi auta? Zamuli się itp.? Boję się wspawać zwykłą rurę ze względu na możliwość zwiększonego hałasu (buczenia itp.)
Kamil myślę że jak wspawasz zwykłą rurę to dzwięk będzię taki sam jak na tej strumienicy...Ja bym wspawał rurę tylko w jakiejś imitacji kata,żeby na przeglądzie przypominało katalizator.
mozesz spokojnie wspawac rurke, ja mam rurke w aqa i quattro i jest ciszej niż seria agu/auq z katalizatorami FWD ! , chodzi o to że sa inne tlumiki, i w quattro nawet jak wytniesz kata i wstawisz rurki jest ciszej nadal niż na seri fwd. Dziwne ale prawdziwe.
Co do tulejki to trzeba jej zrobic dziurke , sporą, tak żeby miala dostep do swieżego powietrza, jak bedzie widziec swieże czyste powietrze to bledu nie bedzie.
gasek1978, gregor10 ----> dzięki Panowie:thumbright:
Panowie dzis bylem u 2 tłumikarzy Stwiedzili ze faktycznie cos tam w łaczu elastycznym slychać oraz tylny tłumik juz nie najlepszy do wymiany za taką zabawe uslyszlem 680zl oraz 740zl u drugiego. i tu pytanie czy to nie za dużo tłumik sprawdzany w katalogu jakis zamiennik.
Pytanie czy nie taniej bedzie mi poszukac samodzielnie elementów i pojechac na pospawanie zamontowanie tego. Za sama plecionke z robotą krzyczą 250zl??
Silnik ajq 180km prosze o pomoc i porade o moze wyszukanie jakiejś Alternatywy
ceny chore wg mnie, tłumik ori kupisz za 300zł, plecionke za 60zł. pozpawanie pewnie około 100. troszku nie bardzo ten Twoj tłumikarz ma ceny..
tak chce właśnie robić sam skompletować części podejrzewam ze te ceny tak wysokie bo oni maja drogie częsci sam tłumik u nich okolo 350-400 za plecinke chca 150 i doliczają robote i tak wychodzi. No ale jeszcze poszukam moze tańszego tłumikarza w okolicy. Tylko chyba to nie takie proste bo widze gotowych elementów od kolektora do katalizatora tych łącz elastycznych czy plecionek. a to trzeba cale wymienić
2 tyg temu wymieniłem łącze elastyczne. Koszt 150+ 100=250
Plecionke kupiłem u tlumiarza, w przeciwnym wypadku robota byłaby jeszcze wyższa. Z tego co patrzyłem na allegro podwójna plecionka ok 120zl
Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2
http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-...464285072.html
Czy te ??cze model 505-016 bedzie pasowalo do mojego silnika 1.8t Ajq
Witam
Mam audi a3 1.8 AGN albo AGU. Rozsypał sie mi katalizator i tłucze sie. Z tego co sie dowiedziałem jest tylko 1 sonda przed katalizatorem. Chciałbym żeby auto nie było dużo głośniejsze i nie paliło wiecej. Najprościej było by wysypać cały ten wkład i założyc bez tego, ale spalanie nie bedzie wieksze przez to? (jakiś mechanik tak mi gadał)Strumienica niby dobry pomysł, ale dernerwuje mnie jak głośno w aucie. Kupno nowego katalizatora niestety odpada, bo to nie mały wydatek. Co w takim razie bedzie najlepszym pomysłem? Prosze o pomoc kogoś kto miał z tym do czynienia, a nie słyszał od kogoś
ogolnie silnik agn jest dość głośny, jeśli nie masz pieniezy na kat (nawet uzywany ktory w sumie juz tak drogi nie jest) to załóż zwykły tłumik środkowy w jego miejsce (im większy tym lepszy)
Powie mi ktoś jakiej średnicy rurkę potrzebuję do wspawania w miejsce katalizatora w tdi ASZ ?
Witam koledzy, sprawa wygląda tak że wczoraj wyciąłem katalizator, autko jest dynamiczniejsze ale mam problem bo na komputerze ogólne spalanie z 7,8 l/100 wzrosło mi na 9,3 l/100
i teraz nie wiem czy nie poprzestawiało się coś w aucie, proszę o radę bo mam już kupca na katalizator ale nie wiem czy nie będę musiał go wspawywać z powrotem :( Mam Audi a3 1.9TDI ASZ 130koni 6 biegów
Pozdrawiam. ;)
7.8/100 km nie uważacie ze to i tak duzo? jak na ten silnik?
Przed wycieciem robiłem na baku koło 850 km przy jezdzie na miejscu, a teraz pod 1000km. Na trasie robiłem max 1000, teraz najdalej to jechałem do Zakopanego i 750 km i troszke mniej niż z polową baku wrociłem do domu wiec tez raczej poprawa powinna być. Ja mam same pozytywy jesli chodzi o spalanie. I dodatkowo autko odzyło.
co wspawałeś zamiast kata? jakieś średnicy był dany element? wsuwałeś rure w rure czy na styk było spawane?
Mechanik wczora wcyiał mi kata w APG. Dwie lambdy mam, wiec domyslilem sie co może sie stać... Auto troche jest głośniejsze, ale nie aż tak dużo. Po przejechaniu 20 km wywaliło błęda od lamby. No to trzeba bedzie kupić nowy katalizator (5 stów uniwersalny) bo używany orginał nigdzie nie moge dostać. No chyba, że ktoś zna jakaś niedrogą i sprawdzona alternatywe rozwiazania problemu, to chętnie posłucham.
Poza tym myslałem, że katalizator wybebeszy tak ,że nie bedzie widać że coś było majstrowane, a ten naciał go od spodu i przyspawał blache i na stówe beda teraz problemy przy przegladzie
poruszane było setki razy co zrobić z drugą sondą..
wspawujesz ją w tulejke odsadzającą i wiercisz w niej małą dziurkę tak aby dostawało się tam powietrze..
Za katem urwała mi się rura. Chce to zaspawać nakładając kawałek większej rurki i przyspawać do kata tak jak na zdjeciu nr 2 prowizorycznie zrobiłem to w Paincie :D
Myślicie, że będzie ok?
Jak mogę sprawdzić czy katalizator jest jeszcze dobry?
Katalizator może być uszkodzony skoro urwała mi się ta rura?
http://oi47.tinypic.com/bhnask.jpg
http://oi45.tinypic.com/n68dfk.jpg
uszkodzony raczej nie , poprostu zardzewiało tam gdzie widac na fotce i tyle ja bym kata wywalił ;) i wstawił rure ;)
Też bym polecał wyciąć kata i wstawić rurę
Wszystko ładnie, pięknie, ale po przeczytaniu całego postu chciałbym zadać parę pytań w celu podsumowania sprawy wycięcia kata w 1.9tdi.
Posiadam A3 1.9TDI AGR i zamierzam wyciąć kata, ale po przeczytaniu postu nie mam kompletnych odpowiedzi na pytania:
1. Podobno po wycięciu dość kopci aż sie syf nie wypali a później wraca do normy, tzn do powiedzmy momentu z przed wycięcia?
2. Zamierzam w środek puszki kata wspawać rurę, czyli muszę wykruszyć kata i czy po wykruszeniu mogę to jeszcze sprzedać czy już nie?
3. Jak jest z dźwiękiem przy wyciętym kacie z założeniem że w puszce po kacie jest rura wspawana? Głośniej chodzi czy normalnie?
4. Co ze spalaniem, maleje, rośnie?
5. No i jak z mocą?
6. I jeszcze jedno, u mnie przy mocnym przyspieszaniu trójeczka puści chmurkę (jak to diesel :-) chyba wszystkie tak mają) no i czy teraz ta "chmurka" będzie takla sama czy większa?
Dla niektórych mogą się wydać śmieszne te pytania, ale ja jestem "cienki" z mechaniki itp spraw dlatego wolę się dowiedzieć od osób znających temat.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania.
Pozdro
Opowiem Ci jak było u mnie ,
1. wiadomo ze jak depniesz zaraz po wywaleniu kata to za tobą czarne chmury ;) a potem wracasz do normy +-
2. sprzedaj go lepiej całego od razu .
3. silnik chodzi normalnie tylko lepiej słychać turbinke ;)
4. myśle że spalanie pozostaje bez zmian .
5.moc? hmmm moze silnik bedzie lepiej reagowac na pedał gazu no ale bez przesady z mocą ;)
6.a co sie przejmujesz tą chmurką? ;)
u mnie nie mam kata , zaślepiony zawór EGR i dalej sobie kopci jak sie depnie ;)
zagi1122 Dzięki za szybką odpowiedź. Teraz już wiem co i jak:-)
Z tą mocą to pytanie profilaktyczne, bo jak czytałem post to coś tam było napisane o spadkach i wzrostach (ale to chyba w benzynach było).
A z tą chmurką to tak pytam:-) Lepiej żeby nie ciągnęła się cały czas za autkiem:-)
moc wzrośnie jeśli Twoj kat jest zapchany, ale napewno turbosprężarka wcześniej będzie osiągała pełne doładowanie ze względu na mniejsze opory stawiane przez wydech
Raczej jest zapchany bo na autostradzie jak jadę z większą prędkością to czasami puści takiego "bąka" :-) właśnie jak by się odtykało tam.
Jutro jak wyrobię się z czasem to jadę na "zabieg" wycięcia:-)
i co byłeś zrobić cos z katem?
Niestety nie dałem rady i musiałem przełożyć to na wtorek. Jak wytnę to dam znać co i jak.
Aktualizacja:-)
No i sprawa z moim katem wygląda tak że go po prostu już tam nie ma:-)
Holender od którego autko zakupiłem wyprzedził mnie:-) Wykruszył go ze środka i zostawił oryginalną puszkę.
No i teraz najprawdopodobniej te sporadyczne "bąki" o których pisałem wcześniej powstają chyba w tłumiku końcowym.
Holender założył tam jakiegoś Remusa z dwoma końcówkami.
Mam też pytanie, skoro kata już nie ma i po drodze do tłumika końcowego nie ma nic to dlaczego nie słychać tak fajnie turbinki?
Oczywiście turbina działa.
I jeszcze jedno pytanie, czy możliwe jest w jakiś sposób wyczyszczenie tego tłumika końcowego??
słuchajcie ostatnio padł mi kat i strasznie brzeczy pytanie tyczy sie co lepiej zrobic mam a2 1,8t app 180 hp lepiej kata wyciac i wspawac strumienice czy wykruszyc i wspawac kawalek rurki dodam tylko ze mam dwie sondy czy nie bedzie z tym problemu
zdecydowałem sie juz ostatecznie ze wspawam rurke tylko teraz mi sie nasuwa pytanie jaka to ma być rurka o jakich wymiarach gdzie mogę ewentualnie dostać ? i czy jak wmontuje ją w puche od katalizatora nie zepsuje to efekt ? czy bez puchy sama rurka i przeglądy załatwiać po znajomości ?
Po znajomosci, wstaw rurke, a kata sprzedaj. Średnica 55 mm jak dobrze pamietam
witam mam ostatnio problem z moim audi i dziś wpadłem na pomysł że może trzeba poszukać przyczyny z katalizatorem a nie świecami itp.. ogólnie samochódjest o wiele słabszy, więcej pali i prędkość max jaką rozwija to ok 120km/h.. czy możliwe że kat sie zapchał czy coś w tym stylu?
a pali ci na wszystkich garach? ;)
97r
tak, chodzi ogólnie ładnie, ostatnio wymienione świece i cewka bo drgał na obrotach ale teraz jest ok.. gdyby nie to że nie ma mocy i chlejee:P
Dokładnie, brak problemów z przeglądem i przy odsprzedaży. Możesz wstawić w kata rurkę żeby nie zaburzyć przepływu spalin.
---------- Post dodany 15-11-12 o 20:17 ----------
Zacząłbym raczej od logów... Nagrzewa się prawidłowo? Może wina w przepływce, może zawór N205, może sonda lambda, może i kat a może coś innego, zrób logi i będziemy szukać.
nagrzewa się dobrze, jeśli chodzi o błędy z vaga to mam Knock Sensor G61 i G66.
Jeśli chodzi o logi zrobię jutro i wrzucę.. może w końcu ktoś się wdroży trochę i pomoże w odnalezieniu przyczyny bo taka jazda jest strasznie męcząca..
Kata masz niedozajechania,miałem ten sam silnik kat jest wielki jak stodoła i raczej niema szans go zajechac,przemyj przepływomierz i przepustnice umnie pomogło
przepustnica czyszczona, a czy auto po odpięciu przepływomierza powinno chodzić tak samo? bo u mnie właśnie tak jest..
btw jakie kanały zlogować??