Dobra to zaraz nadam temat :) Muszę kupić używaną w dobrym stanie :D
Printable View
Dobra to zaraz nadam temat :) Muszę kupić używaną w dobrym stanie :D
no i 385zł z głowy
padł czujnik ciśnienia klimatyzacji (1 J0 959 126) ~153zł
wyciekł czynnik z klimatyzacji R134A w ilości 750 ml ~82zł
wymiana czujnika cisnienia 49zł
serwis układu klimatyzacji 100zł
jeszcze dziś zauważyłem, już po odebraniu, że na FIS'ie nie pokazuje się temperatura, jak narazie ustaliłem po FAQ'u, że albo coś nie tak z czujnikiem, albo ustawienia z komputera jakoś wyparowały i trzeba spiąć z VAG'iem :|
podłącze się pod wątek. moja klima dzis swieżo nabita nie chlodzi. Nie wlacza sie nawet kompresor klimatyzacji, a panel sie swieci i bucha powietrzem jak bez klimy. na VAGU wyskakują kszaczki i wywala komunikat too many connections error. sprawdzalem wtyczke przy wiatraku i przy filtrze klimy. sprawdzalem tez vagiem sprzetowym i to samo wiec polaczenie usb i com jest OK. czy to jakis czujnik sie mogl skonczyc ? moze ma ktos jakis pomysl ? dziwne ze vag sie skomunikowac nie potrafi....
koison miałem to samo i jestem w trakcie załatwiania nowej sprężarki do klimy
po przekopaniu forum znalazlem przyczyne braku polaczenia przez vaga.zmienilem w opjach COM w mendzerze urzadzen latency timer z 12 na 10 i po kilku probach udalo sie polaczyc z AUTO HVAC. bledow ni znalazl zadnych ale wyrzuil
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 8L0 ö 8L0
Component and/or Version:
Software Coding: 00043
Work Shop Code: WSC 06435
No Faults Found
or DTCs not supported by controller
a communication error ocurred
teraz kopie po forum i szukam kodu bledu 1C ktory mi panel klimatronica wyrzuca jak dam recylkulacj+ nawiew górny. narazie bez rezultatu - pomoze ktos ? ;)
Dodano:
znalazlem w necie: http://www.autogaleria.pl/forum/arch...hp/t-6349.html 1C to dopiero poczatek drogi ;)
diagnoza serwisu uszkodzona sprezarka , wymienili i dalej to samo, jade 120 km w sobote do serwisu z prawdziwego zdarzenia bo zostawilem 1200 zl za sprezarke i to samo. wiec jak by ktos mial podobne logi to nie sprezarka ,tak samo jak ktos chce sprawna sprezarke to bede wystawial pasuje do wszystkich a3 ,vw jak i seata czy skody ,roznia sie wtyczka tylko. Nie spodziewanie ładny wydatek... ;/
A gdzie tą klimę robiłeś w KRK? Ja robię w Swift na ul Ostatniej. A mam znów do nich podjeżdżać niedługo bo mi po sprawdzeniu szczelności i nabiciu coś olej lekko kapie z rury przy parowniku - który był sprawdzany przed nabiciem-(dokładnie nie wiem skąd bo mam auto u mechanika, który mi dzownił i zgłosił) - liczę ,że skończy sie na wymianie i że większość zostanie zrobiona w ramach gwarancji.
klimatronic powiedzial:
kanal 1 - 0.0 czyli blad komunikacji DTC mnie nie dotyczy
kanal 51 - termostat ok bo temperatura po ruszeniu wzrastała.
co jeszcze sprawdzic? jak wykluczyc albo wentylatory, albo czujnik wentylatorów?
czy w VAGU na ENGINE -> OUTPUT TEST powininy sie załączać wentylatory?
nie wszystko co nie jest czarne od razu musi byc biale.
Jak z tym output test - powinien sie wentylator wlaczyc czy niet?
koison , dobrze to ująłeś , więc jeśli temp rośnie wcale nie musi być sprawny termostat.
A co do Output test silnika , na przemian się włączają i wyłączaja wentylatory podczas odpowieniego testu.
acha czyli uszkodzony termostat moze pokazywac wzrastajaca temperature podczas jazdy ale niekoniecznie musi zalaczyc wentylatory ?
Zatem czy output test ma wplyw na termostat czy TYLKO na wentylatory?
przy output test jest cisza jesli chodzi o wentylatory, zatem szukanie problemu mam zacząć od..... ? :)
a) czujnika wentylatorów? - podobno lubia padać
b) polaczenia do wentylatorow? - jeszcze kilka dni temu klima zaczela dzialac przez ok 10 min. wiec chyba polaczenia sa dobre?
sprawdzilem bezpieczniki 3,5,15 i 25 oraz bezpieczniki na AKU. Wszystkie OK.
kopać w a czy b ? a moze inna przyczyna?
sluchaj jak mieszkalem w krakowie to w swift szczerze polecam , teraz odwiedzam tylko krakow ,a klima pyknela w drodze z krakowa do zamoscia, teraz podjade do lublina bo tam znalazlem kogos rzeczowego chociasz przez telefon.. .
pozdrawiam.
Witam.
07.05.2008 nabijałem klimę. Niby wszystko było szczelne, tylko ciśnienie sprężania na początku za niskie, ale później wróciło do normy. Do dziś klima chłodzi konkretnie, ale usłyszałem dziwny odgłos. Coś jakby silnik motorynki. Zajrzałem do silnika i zobaczyłem od spodu osuszacza, na łączeniu z rurką spory wyciek oleju(przez 24h robi się plama ok.2-3cm średnicy).
Jakie będą konsekwencje i przybliżone koszta?
Czy nie dziwne, że przy takiej nieszczelności układu przez miesiąc nie uciekł czynnik i klima ciągle chłodzi?
Witam na klimatroniku wyswietla mi kod 22.1 czyli uzupelnic czynnik ale do tego pojawia mi sie blad 22.3 i wlasnie nie moge znalezc co to za blad dodam jeszcze ze klima chlodzi tylko podczas jazdy jak sie zatrzymam to przestaje i zaczyna leciec cieple powietrze ktos wie o co chodzi??
sprawdzilem na krotko do AKU wentylatory - działają.
Sprawdzony przekaznik wentylatorow - podmieniony na chwile - dziala
wymieniony czujnik w chlodnicy (koszt 130zl) - nic nie dalo
sprawdzone bezpieczniki w AKU.
Czujnik temp zewn dobrze pokazuje na deske rozdzielczą.
Sprawdzone napiecie czy dochodzi do kompresora - NIE DOCHODZI.
Na klimatronicu bez bledow, po VAGU pokazuje no error lub DTC.
NA otuput silnika nic sie nie dzieje.
Co jeszcze sprawdzic? podejrzewam ze cos z elektryka. Jak wymusic prace wentylatorów? trudno jest silnik rozgrzac do pow. 90st. a to daloby odpoiwedz czy problem jest z klima czy z wentylatorami.
sprawdzilismy rowniez wszystkie 4 masy pod AKU - wszystkie sa OK. Jedna profilaktycznie wymieniono. najgorzej ze nie dziala kompresor klimatyzacji i nie wiem jak go sprawdzic badz wymusic jego dzialanie.
WITAM !!!!
mam taki problem -- odgrzybiłem ukłąd juz dwukrotnie ozonem a nadal śmierdzi grzybkiem, czy możecie mi powiedzieć co jest nie tak, i druga sprawa przy wiekszych prędkościach zaczyna świszczeć wentylator (chyba) nawet jak włącze cyrkulacje wew. może wiecie co jest nie tak
POZDRAWIAM !!!!
no i mam identyko problem. Wymienialem przekaznik wentylatorow i dalej dupa.
Najlepiej sprawdzic czy dziala klima w prosty sposob, wlaczyc klime, maska w gore, i dotknac rurki od sprearki, ta aluminiowa ktora jest blizej przodu, w ktora wpisa sie kable do napelnieina klimy, jezeli ta rurka jest zimna (lodowata) kompresor dziala, jezeli jest ciepla, najprawdopodobniej kompresor sie nie zalancza, nie pompuje, nie ma napiecia itd itd. Przechodzilem ten problem ostatno u siebie. W razie pytan :) pytac :)
Byłem w SWIFT 2gi raz i naprawdę muszę pochwalić gości. Wszystko zrobili jak trzeba i nie wzięli ani grosza, wszystko w ramach poprzedniej wizyty
. Naprawdę polecam SWIFT w Krakowie.
u mnie nie wlaczaja sie wentylatory - a komp zero bledow. podejrzewam przerwe miedzy sterownikiem wentylatorow ktory de facto jest sprawdzony i sprawny a wentylatorami ktore zostaly sprawdzone na "krótko" do AKU i rowniez dzialają 1 i 2 bieg.
najlepiej jakby byla rozpiska pinów sterownika przekaznika i po kolei wpinać do wentylatorów. elektrycy juz wszystko inne sprawdzili, masy, czujniki, itp. na klimatronicu 0.0 na C1
aauto ci sie grzeje czy nie ?
w kabelkach jest tak że sygnał do włączenia kompresora idzie z ECU do sterownika klimy, sygnał do wyłączenia też idzie z ECU, skoro sterownik klimy nie pokazuje błędów to wychodzi na to że ECU wysyła sygnał wył. kompresor. Jeżeli tak jest to pytanie dlaczego?
auto sie grzeje. Wszystko praktycznie rozbija sie o to ze nie wlaczaja sie wentylatory nawet przy wymuszonym tescie.
Sprawdzalem:
1. masy pod AKU
2. sterownik wentylatorów
3. same wentylatory podlaczajac je "na krotko do AKU" 1 i 2 bieg OK
Samochod sie grzeje ale trudno jest go rozgrzac powyzej 90stopni (godzina w korku)
w klimatronicu mam 89kanałów w jednym z nich przy rozgrzanym silniku pokazywal 88-92stopnie C, byl tez jeden kanal na ktorym byla dziwna temperatura 73st. C podejrzewam ze to tempa Paliwa bo nijak sie to ma to silnikowej i otoczenia.
Zauwazylem tez ze przy:
C7 Cyfrowa wartość czujnika temperatury otoczenia dmuchawy świeżego powietrza (G 109) pozakuje mi caly czas ZERO stopni. na pozostalych 5 czujnikach pokazywal dzis tempy z zakresu 26-31 stopni (czujniki w desce, zewnetrzny, podsufitki, itp).
problem istnieje miedzy Sterownikiem Wentylatorów a wentylatorami. I teraz potrzebna jest rozpiska aby recznie podpiac wiatraki (moze jakis kabel przetarty?) Napomkne iż ostatnio urwany mialem czujnik temp zewn i wariowala mi tempa na wyswietlaczu, jeden elektryk mi to naprawil i tempe pokazuje juz dobrą. Moze podłączył gdzies cos nie tak? Ale jak to by sie mialo do niewlaczajacych sie wentylatorów przy tescie.... no rece opadaja....
a sprawdzales bezpieczniki ktore sa na akumulatorze, moze tam masz przejarany bezpiecznik, lub bezpieczniki masz zasniedziale, zabrudzone plastikiem bo sie nadtopil. sprawdz te 3 bezpieczniki, pozamieniaj je miejscami...
3 bezpieczniki byly sprawdzane jak i wszystkie w kabinie - wieczorem jeszcze pozamieniam je miejscami. Rozebralem (!) rowniez pol deski aby dostac sie do przekaznikow pod kierownicą znalazlem tam takie nr przekazników:
53
100
103
167
109
382
moze jeszcze któryś z tych ?
sprawdzilem jeszcze bezpieczniki i byly, ok ale.... neoeinz podrzucil grypsa by sprawdzic jeszcze plastik i rzeczywiscie wystepowala przerwa bo upalił sie plastik. Klima zaczela dzialac, wiatraki tez. Teraz troche rzezby abu bezpiecznik dobrze przylegal i po sprawie.
Pojawil sie natomiast blad na klimie;)
22.3 Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, czasem przerwa. Czujnik klimy nawala? a moze blad sam zniknie po jakims czasie ?
Witam,
ostatnio rano jak odpalilem samochod cos zaczelo buczec tak jakby autobus hamowal ,
okazalo sie ze buczenie ustaje po wylaczeniu klimy , po wlaczeniu pojawia sie na nowo .
Mam klime automatyczna w tamtym roku byla napelniana itp. ( tak twierdzil poprzedni wlascicel :) ) chlodzi bez zmian czyli bardzo dobrze , jedynie to buczenie na poczatku przez jakies 20 min po jej uruchomieniu rano .
Ma ktos jakis pomysl , czy jechac na przeglad od razu ?
jedz na nabicie ,buczenie bedzie od małej ilosci gazu
Bubu dostałeś PW?
22.3 albo przepalony bezpiecznik 30A na akumulatorze ja wlasnie tak mialem lol jezdzilem z tym pol roku i nie widzialem ze wentylatory mi nie chodza az cud ze sie nic nie stalo silnikowi...
ps. polska zostala oszukana z tym karnym.. :(
tam silnik to nic ,zapikała by ci temperatura ,gorzej z klimatyzacja wtedy...
mam pytanko .. może ktoś z okolic katowic, gliwic, bytomia polecic jakisz dobry warsztat gdzie zrobia mi przelgad klimy ?
witam mam taki problem w ojca a3 niedziala klima ..w styczniu odebralismy autko z q-service mieli wszystko przegladnac zwlaszcza klime bo samochod byl ledwie co sprowadzony pukniety z prawej strony i byla wymieniona chlodnica klimy i profilaktycznie sprezarka....przy odbiorze powiedzieli ze wszystko sprawdzili kilme tez wszystko gra nabili gaz i bedzie hulac ....bylo za zimno zeby sprawdzic klime czy dziala ...niedawno jechalem z ojcem wlanczam z ciekawosci platek a tu nic powietrze idzie normalne jak na zewnatrz......skasowali duzo kasy za to wiec sie wku... znalazlem wasze forum pierwsze w ruch poszly kody bledow klimatronica ..patrze a tu czujnik zewnetrznej temp niedziala no tak przed tym pseudo servisem byl zderzak wymieniony blacharz niewspomnial o czujniku wiec zamontowalem ...pozniej blad czujnika cisnienia zmostkowalem na krotko naciskam platek jest ruszyl wentylator i sprezarka sie wreszcie zalonczyla :) zadowolony czekam ale dalej cieplo leci ???wiec wylonczylem zminilem czujnik na nowy ..wchodze w kody 0.00 :) 1.jak ci z serwisu sprawdzili ze klima dziala i jest ok ??? 2..czemu po wymianie tych czesci pomimo kodu 0.00 dalej po wlonczeniu klimy brak reakcji sprezarka sie niezalancza ani wentylator:(.....teoretycznie mogl gaz uciec gdzies czy w takim wypadku bedzie jakis blad /?? 3.po takiej operacji montazu cz.temp i cisnienia gazu trzeba jechac na vaga ????????4. czemu niewyswietla mi obrotow silnika rpm na panelu wartosc jest stala chyba 273 czy jakos tak to samo z obrotami sprezarki........bardzo prosze o pomoc
zrob test wentylatorow (OUTPUT TEST na VAGU) czy sie wogole załączają. Sprawdz 3 bezpieczniki na AKU, oraz czy sie plastik nie upalił pod nimi. U mnie wlasnie bra kstyku byl powodem nie wlaczania sie klimy i wiatrakow mimo iz mialem zero bledow.
Ja tez sprowadzilem miesiac temu a3 z holandi i problem jest taki ze klima sie włancza ale nie chłodzi zastanawiam sie co moze byc powodem, bo na komp. wykazalo zero bledow
Uszkodzona sprężarka nie tłoczy czynnika, np. neo miał taki problem.
a niewiesz ile to kosztuje ??
No to już zależy od tego w jakim stanie kupisz , skąd itd itp. Na allegro myślę ,że ceny od 400PLN
mam nadzieje ze to jednak nie bedzie sprezarka bo troche kosztuje ;/
mam to samo... Uszkodzona sprężarka, w serwisie koszt 1500 zł za naprawę(tak mi powiedzieli) Teraz dzięki Bubu05 trochę zaoszczędzę bo sprężarka tańsza :D ale i tak koszt nie mały
Aha no to zostaje mi pojechac na przeglad klimy i niech sprawdza co jest grane. Jest tez mozliwosc ze trzeba ja nabic poprostu
bula , jest czujnik niskiego ciśnienia czynnika chłodzącego ,więc jeśli go nie ma poprostu sprężarka się nie włącza a w module klimy wyskakuje błąd. No ale zawsze jest szansa ,że się czujnik popsuł ( nikła)
tak czy tak nie ma co gdybac bo przez forum sobie tego nie sprawdzi, trzeba podjechac do serwisu klimy i chlop zdiagnozuje, innej opcji nie ma
sorka,moze powtorze juz kiedys zadane pytanie w tym poscie bądż na forum -jak tak to prosze o "lajtowe potraktowanie" ;-) gdzie i dobrze i w miare w rozsadnej cenie mogę zrobić czyszczenie klimatyzacji -przeglad w warszawie?bo mi woni tak ze uśśś ;-) jaki to koszt powinien byc.