-
No to nie wiem, taki kolo w nizinach, jesli wiesz gdzie to jest, wzial od kumpla 900zł za regeneracje do Astry II. A wracając do mechanika (ze Staszowa) do którego ja zaprowadzam auto (juz 3 moje) to mam do niego zaufanie, bo naprawia solidnie i uczciwie.
-
Witam dziś opowiem przypadłość swojej turbiny w audi a3 z 1999 roku, z silnikiem ASV czyli zmienna geometria. Problem typowy 130 km i kicha, w pierwszej kolejności sprawdzajcie gruszkę, jeżeli sie przycina, nie ma sensu jej naprawiać bo i tak nie odzyskacie pełnej mocy. Ja u siebie kupiłem nową (koszt 150 zł) ściąga się ją na kanale w max `15 minut przy okazji sprawdzamy czy turbinę trzeba wyczyścić. Ja wyczyściłem kupiłem nowe przewodu wszystkie od podciśnienia i autko odżyło! 130 to już nie problem.
Razem wyszło mi:
200 zł
Polecam :)
-
a gdzie te wężyki kupiłeś ? i w jakiej cenie ?
bo ja w w kilku motoryzacyjnych byłem i nie mogłem ich dostać ;/
-
Jeśli przy 180km/h - 190km/h samochód zaczyna sam zwalniać do 130 to o co kaman? Zaworek n75 był wymieniany na nowy bo miałem ten "notlauf" a teraz to samo tylko przy około 180-190km/h.
-
U mnie w każdym motoryzacyjnym są pod nazwą "zbrojone przewody do podciśnienia" koszt 10 zł za metr
a do kolegi Bigi:
Sprawdź gruszkę sterującą zmienną geometrią. Łatwy dostęp z kanału odkręć i wciśnij cięgno ( powinno iśc z oporem ale jednostajnie i prz wciśniętym ciegnie przytrzymaj palcem w miejscu gdzie jest wężyk, jeżeli cięgnu powoli zacznie wracać masz niesprawną gruszke, jest nieszczelna, nowa około 150 zł :) Pozdrawiam
-
Witam !Pisałem juz kiedyś o moim przypadku a raczej przypadku mojego kolegi posiada on A3 1.9 TDI 90 KM AGR .Otóz Auto przechodzi prawdopodobnie w notlauf ,objawy :
-Auto trzeba cisnac na każdym biegu
-Słabe przyspieszenie (noga gazu do podłogi a auto pomału rozpedza sie ,zero przyspieszenia ) totalny muł .
Co sadzicie gdzie szukać przyczyny ,A3 było podłaczane pod VAG i oto jakie błędy sie pojawiły ze scanie ,oczywiscie pierwsze skanowanie kasowanie a to jest po drugim skanie co wywaliło na nowo :
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 8L0 920 900 B
Component and/or Version: AB-KOMBIINSTR. VDO D11
Software Coding: 00140
Work Shop Code: WSC 00000
Additional Info: ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ AUZ7Z0X1280605
2 Faults Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-00 - Open or Short to B+
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
29-10 - Short to Ground - Intermittent
18062
1367
1365
1389
00991
00956
1218
1217
Z góry dzięki za pomoc
-
Witam,
Jestem posiadaczem Audi A3 1.9 TDI 110km z 99r.
Dziś zauważyłem pewien problem, mianowicie chodzi o to że gdy wyjechałem z pod sklepu do domu i zacząłem się rozpędzać to na czwartym biegu(prędkosć ok 50km) auto straciło moc, tzn wcale nie reagowało na wciskanie pedału gazu, gdy wrzuciłem trójkę było okej.
Czy w naszych audi przepustnica jest (na linkę) czy jest elektroniczna?
Bo pierwsze co mi do głowy przyszło że to włąsnie elektroniczna przepustnica(lub sterowanie) może szwankować.
Prosze o jakieś wskazówki
Pozdro
-
przyczytaj posty niżej , to moze byc wszystko , turbo zasyfione , niesczelnośc , itp i zmień opis jak masz 110km to nie AGR
-
Poczytałem i widze że ja mam jakiś inny przypadek. Dodam że wczoraj wieczorem pojechałem się przejechać (sprawdzić czy czasem samo się nie naprawiło) i tak:
-podczas przyśpieszania na 3,4,5 biegu, gaz w podłogę-najpierw przyspiesza a potem robi buuuuuu i zero mocy (prędkość spada) kilka razy wciskam i puszczam pedał gazu i załapuje(znowu normalnie przyśpiesza) następnie po chwili jazdy znowu ta sama sytuacja........
-zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych
Olej i filtry wymienione 1 tyś km temu
Rozrząd jakieś 300km temu
-
Witam. Przejrzałem temat jeżeli dobrze rozumiem to mój samochód wpada w "notlauf". Auto nie chce się rozpędzić więcej niż 140km/h, a przy robieniu logów dynamicznych na trójce przyspieszanie zatrzymało się przy 100km/h. Dodatkowo z dnia na dzień przestała działać turbina tzn. nie czuć żadnego dodatkowego przyspieszenia, auto przyspiesza powoli i równomiernie.
Poniżej zamieszczam logi, może znajdzie się ktoś kto się na tym zna i powie co i jak. Wg. tego co wyczytałem w internecie występuje u mnie niedoładowanie trubo (widać to w logu dynamicznym samej grupy 011) - ciśnienie jest mniejsze niż być powinno, objawiło się już to dwukrotnym błędem 17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation - P1556 - 35-00 - -. Możliwą przyczyną jest nieszczelność przewodów podciśnienia (jutro będę sprawdzał wszystkie).
Log statyczny (grupa 011):
http://vaglog.rtnet.pl/heelouu_117366.html
Log dynamiczny (grupa 011):
http://vaglog.rtnet.pl/heelouu_117364.html
Log dynamiczny (grupa 011, 003):
http://vaglog.rtnet.pl/heelouu_117365.html
Dodam jeszcze, że olej wraz z filtrami wymieniany był około 6tys. temu, a wczoraj po przegazowaniu olej spadł z poziomu pomiędzy min a max, na poziom lekko poniżej min.
Pozdrawiam ;)