zimne powietrze jest skuteczne ale w aucie jest zimno.a raz nagrzane auto nie paruje.Zreszta nie wdaje sie w polemike jezdzij z uchylona szybka skoro jest lepiej.
Printable View
zimne powietrze jest skuteczne ale w aucie jest zimno.a raz nagrzane auto nie paruje.Zreszta nie wdaje sie w polemike jezdzij z uchylona szybka skoro jest lepiej.
Pierwszy mrozik rano odpalam Klime(klimatronic) i nie chce się załączyć....Wczoraj jeszcze chodziła....
Ludzie, nauczcie się czytać... było miliony razy powiedziane, że klimatyzacja nie pracuje w temp. poniżej 5*C.
Widzę że zagotowałem co nieco w temacie "klima w zimie" , tak więc już tłumaczę. Klimatyzacja poza tym że schładza to również osusza powietrze wlatujące do samochodu co zapobiega parowaniu szyb. To po pierwsze. Druga istotna rzecz to to że kompresor nie da się uruchomić przy temp. około +5 stopni to tylko i wyłącznie widzi-misie producenta samochodu czy też klimatyzacji. (prawdopodobnie chodziło o odciążenie i tak obciążonego w zimie akumulatora). Zasięgnąłem opinie w warsztatach ASO ale też u serwisantów klimy i wszyscy są zgodni z powyższym.
Uwaga to ważne.
Kompresor klimatyzacji może działać w niskich minusowych temperaturach i nie ma prawa być z tego powodu uszkodzony. Ot cały temat.
Jeśli ktoś nie lubi żeby mu szyby parowały i nie zależy mu na niższym spalaniu i akumulatorze to może próbować obejść zabezpieczenia producenta.
Czujnik przeniosłem między ścianę grodziową a silnik i mogę potwierdzić że kompresor (klimatyzacja) działa w temperaturach ujemnych. Tak więc potwierdziły się słowa mechaników z aso Audi . Gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie całej operacji to chętnie pomoge.
zgadzam sie z persem,u mojej dziewczyny w focusie kompresor bez problemu zalacza sie w ujemnej temp.
Wiec potwierdza sie to co napisales-wszystko zalezy od tego jak zadecyduje producent auta.
czy jest na forum jakas instrukcja jak odgrzybic klimatyzacje w 8P?
i wogóle czy jest to opłacalne? same spraye to koszt koło 40 zł
a przejezdzajac nie raz koło zakładów tym sie zajmującymi było napisane odgrzybianie klimy 40 zł
pewnie do tego dochodzą filtry itp:/
wiec jak lepiej zrobic? samemu a jesli tak to czy jest jakas instrukcja do 8P?
czy zdecydowac sie na to w firmie tym sie zajmującą?
U mnie wyskakuje błąd Klimatronika - w grupie 0 - 15.1 (G113) Potencjometr silnika klapy powietrza, ciągła przerwa.
Czy może mi ktoś powiedzieć jak to naprawić, jakie koszta?
Nie chce się czepiać szczegółów (lub być może mam jakąś usterkę), ale mi klima przestaje działać dopiero przy 3 stopniach:) jak jest 3,5 jeszcze działa;) (sprawdzone wczoraj, akurat temp. się wachała między 3 a 3,5 stopnia wieczorem) :p
Dodano:
Podpinam się pod pytanie. Wczoraj mnie ktoś oświecił a propos błedów na klimie (THX Badazz:thumbright:) i mam ten sam :)