z tego co kojarze to jest silniczek V71, ten sterujacy obiegami powietrza ;) Koszt to silniczek nowy w ASO Skody ok 430zl, uzywke idzie znalezc za 50zl.. Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi ;)
Printable View
Pisze w tym wątku poniewaz mam problem z kimatyzacją a raczej z ogrzewaniem które grzeje na maxa jakbym nie ustawiał temperatury. Grzeje na maxa jeśli nawet mam ustawione na "Lo" (Low).
Klima też nie działa nic nie chłodzi... można sie ugotować :/
Prosze o porady jak ten problem rozwiązać.
Nadmienie że przepaliły mi sie 2 żarówki jedna w lewej lamie od mijania a druga w prawej od "długich". Jeśli ma to jakiś związek to też prosze o pomoc.
Ja dodam że u mnie też raz wystąpił taki problem, zaszalała mi klima sama z siebie...
dowaliła na maxa do pieca, musiałem ją wyłączyć i wróciło do normy.
Co należy sprawdzić ?
Moim problemem jest strasznie parujące szyby w chwili gdy sprężarka się wyłączy (poniżej 3 stopni). Do momentu gdy sprężarka działa jest wszystko ok. Co zrobić żeby szyby nie parowały? Jeśli temat był przerabiany to przepraszam.
alex, o ile mi dobrze wiadomo, jest to związane z zawilgoconym filtrem kabinowym. wyjmij go i wysusz na grzejniku, albo po prostu wymień na nowy.
monik u mnie był podobny problem jak u alex8787.
A filtr kabinowy suchutki....stawiam na to ze podczas włączonej klimy wilgoć z powietrza zatrzymuje się na jej metalowych elementach,które są chłodniejsze w danym momencie niż szyba (a wiadomo ze wilgoć osiada na zimniejszej powierzchni).Po wyłączeniu klimy cala ta wilgoć zaczyna wylatywać przez wyloty powietrza i wszystko osadza sie na szybkach w postaci pary.Za rada kolegi zrobiłem tak: po prostu nie włączam klimy gdy szyby zaparowuja (oczywiście na postoju), włączam nawiew na szyby i czekam aż powietrze osuszy się. To pomaga i za każdym razem szyby mnie paruja,dodatkowo polecam szyby umyć od środka, popsikać je anti fogiem (koszt ok 12zl ) i wypolerować.Po takim zabiegu problem z parującymi szybami nie jest już uciążliwy.
Witam.
Sprawdzałem dzisiaj u znajomego mechanika na VAGu klimatyzacje i wyskoczył mi błąd 785 czujnik temperatury dla wskaźnika w desce - G56. Gdzie znajduje się ten czujnik? Czy może być powodem parujących szyb po wyłączeniu się sprężarki?
Pozdrawiam.
Miałem nadzieje że ten czujnik rozwiąże problem parowania szyb. Początkowo myślałem że będzie to silniczek sterujący obiegiem otwarty-zamknięty ale komputer go nie wskazał.. Sporadyczne błędy które początkowo wskazywał to 1292 i 1206. Będę wdzięczny za pomoc.:)
A jaki nr błędu pokazuje sie na samym panelu klimatronika na kanale 0?