może być wieksza kwota mandatu za nie wskazanie.
Printable View
może być wieksza kwota mandatu za nie wskazanie.
absolutnie nie ma - firma nie może otrzymać mandatu.
Mandat może otrzymac tylko osoba fizyczna reprezentująca firmę - w tym wypadku za niewskazanie komu powierzono pojazd. Jeżeli nie wskażesz kto prowadził pojazd straż przekaże sprawę policji a ta wystąpi z wnioskiem o ukaranie do właściwego sądu.
czyli mam rozumieć proponujecie dobrowolne poddanie się każe ? (:/)
Nie jest to prawdą. Jeśli osoba "reprezentująca firmę" ( np właściciel firmy ) nie wskaże winnego, na niego spada odpowiedzialność uiszczenia mandatu za osobę faktycznie prowadzącą auto. Z tym, że wtedy właściciel nie otrzyma punktów karnych.( co zresztą napisał już Piotrek)
ok osoba reprezentująca firmę nie wskazuje kierowcy samochodu czy wtedy za niewskazanie kierowcy mandat będzie wyższy?
lawina, tak - zgadza się. ja się tylko odniosłam do tego, że firma - nie może dostać takiego mandatu, tylko zgodnie z przepisami osoba fizyczna, która dopuściła się wykroczenia.
i może to być w tym przypadku pracownik, przedstawiciel firmy, ochroniarz czy ktokolwiek inny;)
nie poddawałam wątpliwości tego, co Piotrek bardzo fajnie wytłumaczył :)
a co za tym idzie - mandat będzie wyższy :P
Kiedy "ktoś" poruszał się moim samochodem (rejestrowanym na firmę) i nie mogłem wskazać sprawcy na zdjęciu z fotoradaru, to odpisałem straży miejskiej, że zobowiązuję się do pokrycia kosztów mandatu karnego. Dostałem mandat 400 zł za niewskazanie sprawcy.
Przekroczenie prędkości wyniosło 92/50, które normalnie by dawało 400 zł i 8 punktów.
no nic zasięgnę rady jeszcze w paru miejscach i dam znać jak się sprawa zakończyła ale coś mi mówi ze winowajca się raczej nie znajdzie ;p dzięki za pomoc :)
ja proponuje takie coś
http://img27.imageshack.us/img27/386...eodmandatu.jpg