Jednak sklep nie dał rady dostarczyć Fiamm titanum. Kupiłem Varta Silver E44 77Ah 780A. Mam nadzieję, że będzie dobry?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Jednak sklep nie dał rady dostarczyć Fiamm titanum. Kupiłem Varta Silver E44 77Ah 780A. Mam nadzieję, że będzie dobry?
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Właśnie, pytanie takie jak jolo92. Co uważacie na temat Moll-a? W końcu montowane na pierwsze wyposażenie, więc to o czymś świadczy.
jolo, u mnie siedzi jeszcze fabryczny Moll, bodajże 70Ah i 640A (więc ma już co najmniej 5,5 roku). Jak się pojawiają mrozy, to już mam wrażenie że słabo obraca :/ i dodatkowo silnik niemiłosiernie trzęsie się przez 1-2 sek. tu po zapaleniu (a może to kwestia świecy którejś, a nie aku).
Ja miałem podobną sytuację i taki sam aku tylko siedział w samochodzie od jego nowości czyli końca 2007r. Kolega klamamoto (post 705) polecił aku Westa Forse i taki właśnie kupiłem, po jego zamontowaniu silnik lekko odpalił a wcześniej odczuwałem dziwne nierówne "bicia" przy jego starcie. Jeśli chodzi o dokładne parametry to mam 74Ah 720A. Pozdrawiam.
jak już pisałem/miałem w obu A3 i kupię znów bez wahania:)
obecnie posiadam oryginał 80AH 800A AGM ( prawdopodobnie jest to VARTA )
co polecacie z akumulatorów o tych samych wartościach, również AGM
Witam. Potrzebuję akumulatora do 1.9 tdi ALH 90KM
Wyposażenie:
-Nagłośnienie BOSE
-Szyberdach
-Cztery elektryczne szyby
-Podgrzewane fotele
-Zwykle przedliftowe lampy
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
stratus84, a jest w ogóle możliwe żeby przez słaby aku (+ dodatkowo pomniejszoną pojemność z powodu niskiej temp.) silnik nierówno pracował podczas rozruchu i tuż po jego starcie (raptem jakieś 2 sekundy). Teoretycznie po rozruchu pracę powinien przejąć alternator i słaby aku nie ma nic do nierównej pracy silnika. Ale zaś z drugiej strony kiedyś wdałem się w ciekawą lekturę na forum Alfy... Gość opisywał tam przeboje ze swoją bryką - a mianowicie problemy z odpalaniem: trzęsienie, trzaski i zgrzyty przy odpalaniu. Wymienił dwumasę (dwóch mechaników wskazało na usterkę) - bez poprawy, wymienił rozrusznik - bez poprawy, wymienił wtryskiwacze, wgrał nowe oprogramowanie. Wszystko na nic, do momentu aż zamontował nowy akumulator o sporym prądzie rozruchowym i... wszystkie "usterki" jak ręką odjął...
Jaki polecicie najlepszy akumulator do 2.0TFSI? Zastanawiam się nad Exide 74Ah, ale może macie jakieś inne, sprawdzone propozycje.
Czy jest sens pakować się w dużo słabszy aku do 1.9 130KM, teraz mam 77ah/780a ale już pada i najtaniej wychodzi mi właśnie 74ah/680a? Auto w wersji bez grzanych ****k, nawi. Bardzo będzie odczuwalna strata 100a ?
W wielkie mrozy te 100A może zawsze pomóc, aczkolwiek możesz wziąć pod uwage aku 74-75ah z rozruchem 700A+ np Fiamm, Topla.
Teoretycznie 74Ah powinno w zupełności wystarczyć.
Jak masz w podobnej cenie 74 i 77ah a nie jeżdzisz tylko wkoło komina bierz mocniejszy