W razie wątpliwości olej zawsze zmieniany na czas. Ostatnią wymianę robiłem w kwietniu tego roku. Polecasz może jakiś olej z 5w40? Myślałem o Valvoline. Miałeś może doświadczenie z 5w50 lub wiesz coś na ten temat? Pozdrawiam.
Printable View
W razie wątpliwości olej zawsze zmieniany na czas. Ostatnią wymianę robiłem w kwietniu tego roku. Polecasz może jakiś olej z 5w40? Myślałem o Valvoline. Miałeś może doświadczenie z 5w50 lub wiesz coś na ten temat? Pozdrawiam.
Doczytałem. Dzisiaj wjechałem na kanał. Zużycie prawdopodobnie nie jest aż tak duże. Przy poprzedniej wymianie mechanik chyba ostro je*** się w głowę i nie zrobił wszystkiego jak należy. Z korka spustowego delikatnie wycieka. Dzisiaj miałem okazję i wjechałem na kanał. Miska olejowa z prawej strony (od strony pasażera) czyściutka, ale z lewej strony (od strony drzwi kierowcy) brudno. Czy to możliwe, że silikon/uszczelka puścił tylko z jednej strony i z miski olejowej coś tam wycieka?
Podejrzewam że przy autostradowych prędkościach i większych obrotach może sobie tam trochę nakapać.
Mógłbym prosić o radę? Pozdrawiam.
Hej mam problem zmoja A3 8l 1.8T AUM. Silnik bierze olej. Zrobiłem 1000km i musiałem dolać ponieważ było na wskaźniku poziomu oleju minimum. Olej bierze juz od tego czasu jak ją kupiłem czyli ok roku. Silnik jest suchy nie ma wycieków. Zauważyłem tez, że gdy na 3 biegu przykręcę ją do 6 tys to przy ok 5 tyś czuć jakby się dusiła i zauważyłem ze kopci wtedy na biało. Ostatnio również zauważyłem, że przy ok 3 tys tez lekko zakopciła. Nwm może to jest para od LPG ale nie wiem. Równiez zauważyłem, że ostatnio jak auto odpaliłem i kawałek sie przejechałem to jak wyprzedzałem to przy ok 3 tys była bardzo duza ilosc bialego dymu. Po chwili juz bylo duzo mniej tego dymu. Silnik wtedy był lekko rozgrzany ponieważ pojechałem do sklepu i jak wrociłem to to zauważyłem. Jak auto kupiłem to poprzedni właściciel mówił, że jezdził na 5w40. Ja po kupnie wymieniłem na Motula 5w40. Auto również brało olej. Zmieniłem na 5w40 Castrola. Jezdziłem na tym Castrolu 5w40 przez niecały rok (Oczywiście olej wymianiałem co 15tys). I niedawno wymieniłem na Motula 5w40 i dalej to samo. Z tym kopceniem to nie zawsze tak jest. Może sprawdzić cy na benzynie tez kopci? Byłem u mechanika przed chwila i powiedział, że w tym silniku mogą być 3 rzeczy: Turbo, pierścienie lub gumki na zaworach. Turbo nic nie sprawdzał. Ponoć można ściągnąć wąż od intercoolera i sprawdzić ile jest tam oleju. Jak duzo to znaczy, że turbo jest na wykończeniu. Zaproponował, równiez zmiane oleju na 10w40. Pierw przed tym umówiłem sie na sprawdzanie kompresji i świec. Powiedział mechanik, że kompresja może byc ok, a i ta coś w silniku może byc coś nie tak. Regularnie sprawdzam płyn i nie ma w nim oczek oleju itp. Równiez pod korkiem oleju nie ma mazii itp. Liczę na pomoc.
ile tego oleju bierze?
wiesz ze vw przewiduje 1l na 1000km w tych silnikach ?
swoja droga każdy silnik z turbo bierze olej w większych lub mniejszych ilościach
W poczciwym 1.8t przewiduje takie spalanie oleju? No chyba jednak chodzi ci o tsi...
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
1l to można dolać ale przez 10tys i co tyle też lepiej wymieniać olej w 1.8t. Zacznij od turbo, a jakby to była wina uszczelniaczy to raczej kopciłby po odpaleniu po dłuższym postoju. Nie zmieniaj lepkości oleju, a 10w40 to sobie można zalać ale do poloneza.
Zrobiłem 1000km i musiałem dolać ponieważ był poziom na minimum. Nie kopci jak odpale. Można jakoś sprawdzić turbo? Mi też srednio się uśmiecha zeby zmienić olej na 10w40. Wolałbym jezdzic na 5w40. Wole sprawdzić co bierze olej, a nie..
Jeden ze sposobów to jak pisałeś przez zdjęcie węża z intercoolera. Zdarzają się przypadki zapieczonych pierścieni i wtedy można spróbować zalać cylindry naftą.
Wąż zdjąć na zimnym czy ciepłym silniku?