A jaki olej wchodzi do sprezarki ?
Printable View
A jaki olej wchodzi do sprezarki ?
faza olejowa jest podczas napełniania czynnika
tylko musisz powiedzieć że wymieniałeś sprężarkę i układ jest pusty
W całym układzie jest 135 ml oleju z czego 50% znajduje sie w spreżarce. Według procedury wymiany powinno się wlać olej do sprężarki. Wpisz sobie na YT "Zalewanie olejem SD7V16" tam masz ładnie wyjaśnione.
Niewiem czy montujesz nową sprężarkę czy używaną. Jesli nową to jest zalana olejem w ilości dla całego układu. Musisz go ująć. Jeżeli kupiłeś używaną to wylej stary olej i wlej nowy PAG46.
dzięki panowie :)
sprężarkę mam używkę , czy osuszacz powietrza też odrazu wymienić ?
nie mogę znaleźć nigdzie jak zluzować ten napinacz od paska wieloklinowego to takie proste że nigdzie tego nie ma ?:P
przed zabraniem się za wymianę wole trochę poczytać i się dowiedzieć jak to dziala wszystko :]
Klucz bodajże 15 albo 16. Od dolu podnosisz a drugą reką ściagasz pasek.
Panowie czy jest możliwość "odpięcia" przycisków +/- z klimatronika? chciałem je wyjąć i jakoś zregenerować :)
Witam,
Mam problem z klimą. Sprawa wygląda w ten sposób. Generalnie nawiewy działają, jednak nie chłodzi, sprężarka i wiatraki nie ruszają. Po podłączeniu na krótko jak najbardziej wszystko jest ok, wieje chłodem. Sprawdziłem bezpieczniki i są ok, kostka połączeniowa pod akumulatorem wygląda jak nówka sztuka. Klima nabita, szczelna. W zeszłym roku działało jednak w tym coś odmówiło posłuszeństwa. :confused:
Proszę pomocy, nie wyrabiam już w te upały :(
hej mam pytanko, u mnie w 8l 97' 1,6 AEH, mam problem z klima , w tamtym roku była nabita , podobno bardzo dużo czynnika weszło według serwisu i elegancko działało w tamtym roku, niestety teraz gdy chce ją włączyć to niby sprężarka się załącza (słychać charakterystyczne pyknięcie i silnik też reaguje na obciążenie) i coś tam wieje ale powietrze w ogóle nie jest schłodzone i jest takie dziwne świstanie gdy włączam klime (nie zawsze), co mógłbym sprawdzić na własną rękę nie korzystając z serwisu ?
Na własną rękę niewiele możesz sprawdzić. Mozesz jedynie zlokalizować nieszczelności parząc czy nie wydobywa się gdześ żółty barwnik. Może być mało czynnika ale wtedy powinno trochę chłodzić.
Wpadaj do mnie to zrobimy :D
Witam
Byłem dziś u mechanik sprawdzić błędy bo nie gasła mi kontrolka silnika i przy okazji sprawdził mi klimatyzację twierdzi że poniżej 14 stopni C powinno pisać LOW u mnie już po 18 jest LOW jak to jest u was z tą klimą od kiedy pisze u was LOW ?
Dodatkowo wszedł w jakieś ukryte menu od klimy i tam już nie miał low ani hi tylko stopnie od 1 do 89 to dobrze czy źle ?
To jest mój pierwszy samochód z klimatyzacją więc się nie znam za dobrze na tym.
P.S Jeśli mechanik ma rację to kupie panel od klimy :)