Ja też po wymianie czujnika mam skoki temperatury dlatego przymierzam się do wymiany termostatu.
Printable View
Ja też po wymianie czujnika mam skoki temperatury dlatego przymierzam się do wymiany termostatu.
Więc mój stary ori czujnik jest sprawny ?
---------- Post dodany 25-05-12 o 17:26 ----------
Nowy zamiennik działa podobnie tylko mówię częściej auto łapie 90 stopni i już pod konic używania ori wskazówka praktycznie nie wstawała...
Nie wiem może coś nie łączyć ?
Termostat mam niby sprawny, bo jak silnik ma 80 stopni to dolny wąż w chłodnicy jest zimny...
---------- Post dodany 25-05-12 o 17:27 ----------
A co do termostatu to ponądź najlepszy jest firmy BEHR ?
---------- Post dodany 25-05-12 o 17:29 ----------
Hmm... może mi kolega przypomnieć jak włączyć pokazywanie temperatury wody na climatroniku ?
---------- Post dodany 25-05-12 o 17:30 ----------
Sugerując się wskazaniami temperatury z zegarów nigdy nie miałem takiej temperatury jak np 100 stopni.
Najwyżej to 90 stopni i spada.
Na moim starym ori czujniku mam wybite numery : 078 919 501 C czy to niczego nie zmienia ?
Jeszcze prosiłbym o powiedzenie na którym kanale mam temperaturę wody która odpowiada wskazaniom na zegarach, 49 czy 51 kanał ?
Odpaliłem auto na chwile i :
49 kanał - 50 stopni
51 kanał - 36 stopni
Rozumiem że gdy na climatroniku będę miał 90 stopni a na liczniku 80 stopni to co jest uszkodzone ?
Witam, mam problem z Audi a3, 2001r, benzyna 1.6.
Po wielokrotnych wizytach w serwisie, wymianie rozrządu, pompy cieczy, termostatu, temperatura silnika po jego rozgrzaniu nadal podnosi się do 110 stopni. Wentylator załącza się dopiero przy 100 stopniach.
Co dalej, podpowie ktoś?
czujnik temp.
zegary
na kanale 49 masz podaną temp cieczy, jest to sygnał ten sam który idzie na wskaźnik. Temperatra na wskazniku i na climatronicu powinna iść mniejwięcej rowno do 90 st. Z tym że na climatronicu temperatura waha się od 88 do nawet 105 st. W zależności od temp. powietrza i tego czy auto stoi czy jedzie.
Więc jak kolega skomentuje to że auto po przejechaniu stało, licznik pokazywał 90 stopni a klimatronik 80, a po naciśnięciu gazu wskazówka z 90 stopni opadła na 80.
Witam
troszke poczytalem temat i chcialbym jeszcze zapytac o Wasze zdanie....
problem tkwi w niewlaczaniu sie wentylatorow po przekroczeniu 90,100,110 itd stopni - wymienilem czujnik znajdujacy sie w chlodnicy - niestety nie pomoglo
wentylatory chodza oba gdy wlacze klime (czy tez wtedy kiedy zewre drucikiem dwa miejsca w czujniku przy chlodnicy)
teraz pytanie czy to wina sterownika od wentylatora, termostatu czy tez czujnika w weza ? - sprawdzajac waz gorny jest bardzo goracy, ze mozna sie oparzyc natomiast dolny tez jest goracy ale nie tak bardzo jak gorny?
jesli mozecie mi podpowiedziec conieco - co wymienic w pierwszej kolejnosci bylbym wdzieczy :)
dzieki i pozdrawiam
ktos cos potrafi mi odpowiedziec ? :|