-
Hej co do wskaźnika oleju i czujnika przy otwarciu maski... Ja mam auto przed liftem ale jest to model lekko mieszany (końcówka rocznika 99). Niestety znika mi trochę oleju i co kilka tyś muszę tam coś dolać. Zdarzyło mi się jednak, że w międzyczasie coś robiłem pod maską i czujnik faktycznie nie krzyczał o niskim stanie oleju. Czyli u mnie komputer reaguje na otwarcie maski. Dziwi mnie jednak fakt, że poziom oleju był niski (poniżej minimum) a komputer mimo wszystko na to nie reagował tylko dlatego, że otworzyłem maskę...
-
a ja mam problem, bo mi się nie pali kontrolka:confused: autko kupiłam niedawno wiec dopiero odkrywam jego mankamenty. uciekł mi olej, po spuszczeniu było ok 2,5l (dobrze że tkneło mnie sprawdzić bagnecik) a na desce rozdzielczej żadnego alarmu nic, no poza napisu INSPEKCJA SERWIS. Gdzie na desce znajduje sie lampeczka oleju, czy jest to możliwe że takowej nie ma??
jest to audi z 98r 8L 1,9tdi
-
Warto byłoby podłączyć autko pod VAG'a, być może czujnik nawala?
-
ale czy takowa kontrolka istnieje ?? a jak tak to w którym miejscu na desce??
-
-
-
Odpal auto, naciśnij lewy pstryczek na zegarach dwa razy. U mnie powoduje to coś w rodzaju małego testu. Na fisie wyświetlają się kolejne symbole... na koniec pisze ok... Poza tym, sprawdź VAGiem czy nie ma jakiegoś błędu. Nie wydaje mi się, żebyś miała inne rozwiązanie w swoim aucie...
-
Kontrolka powinna zapalić się na FISie, tak jak napisał jaczek7. Innej opcji nie ma, no chyba, że nie masz w ogóle czujnika poziomu oleju bo i tak może być.
-
Witam mam podobny problem z czujnikiem. prawdopodobnie w moim silniku była zmieniona miska ojeju obecnie jest taka :
http://img264.imageshack.us/img264/6131/miskabez.jpg
a według etki powinna być raczej taka :
http://img687.imageshack.us/img687/5554/miskaz.jpg
i teraz cel pytania, wystaje mi tam kabelek do czujnika temperatury i poziomu oleju. Czy do tych misek bez tego otworu na czujnik tez coś przychodziło np sam czujnik temperatury bo nic takiego w etce nie mogę znaleźć. czy bez tego czujnika się obejdzie i mogę tak jeździć ??
-
Witam , dołączam się do tematu.. zapaliła mi się kontrolka "olej min". zmieniałem rozrząd 3m temu. Sprawdziłem 3 razy poziom jest ok. Sprawdziłem sposób z otwarciem maski, ku mojemu zdziwieniu kontrolka zniknęła. Jeździłem zadowolony 100km i znowu.. kontrolka, otworzyłem kolejny raz maskę zniknęła. po 50km znowu się pojawiła i teraz już nie znika. Mozę mi ktoś wyjaśnić o co chodzi ? uszkodzony czujnik? jakaś nie wykasowana inspekcja ? czasem nie ogarniam tego auta :)