twhirl
do 8 cali minimalne et 42 i nie szersza opona niz 225
ten temat ma tylko 9 stron...
a jest w nim dosłownie wszystko co ci potrzebne...
twhirl
do 8 cali minimalne et 42 i nie szersza opona niz 225
ten temat ma tylko 9 stron...
a jest w nim dosłownie wszystko co ci potrzebne...
Przeczytałem cały temat i tak naprawdę co osoba to opinia ;)
Przykładowo:
Z racji tego że jeżdze 90% czasu sam, ewentualnie w 2 osoby, to 8.5" przy ET45 powinno być chyba ok? Nie przeszkadza mi jak gdzieś tam przytrze na hopce, chodzi mi o tym żeby nie przycierało cały czas przy skręcaniu i normalnej jeździe po normalnych drogach.Cytuj:
b) zapodaj wymażone 19, ale: moze ta opalarka o której wspominales wcześniej coś wniesie. Janih ma 8.5x19 ET 40 235/35/19 bez żadnych przeróbek i przy zawieszeniu ori -16mm. We 3 osoby z pustym bagażnikiem daje rade - czasem przytrze. Droższa guma, mały komfort psychiczny i fizyczny no i nie poszalejesz ( nie wspominając o delikatnym zawieszeniu ) Kwestia tego jak czesto ładujesz auto i ile osób wozisz. Nie ma sytuacji bez wyjscia, to taki miły akcent na poprawienie humoru
będzie ok, ale...
jak będą dwie osoby to tylko czasem przytrze, głównie na dobiciach:
gwałtowny podjazd pod "rampę/parking" ( np w centrach handlowych, szybka hopka i w trasie czasami przy dużych prędkościach i poprzecznych nierównościach.
jak dasz oponę 225 będzie mniejsze prawdopodobieństwo, dasz 235 większe ( inaczej się opona układa i do tego jest szerzej )
znów 225 będzie dość mocno naciągnięte i będzie spore prawdopodobieństwo przytarcia gdzieś felgi o krawężnik, przy 235 już tak bardzo nie
mam jeszcze kilka uwag co do estetyki ale to nie ma nic wspólnego z przycieraniem o nadkole
daj znać jak już założysz koło
pozdr.
A jakie uwagi odnośnie tej estetyki konkretnie? ;)
przy 18 calach średnicy i 8.5 calach szerokości oraz oponie 225/40 przydałoby się autko posadzić na przynajmniej -30mm. Nie dość ze opona będzie dość naciągnięta to przy dużym prześwicie ( czyli przy normalnym zawieszeniu czy nawet -16 mm będzie wyglądać średnio ( jak to się przyjęło tu na forum - wóz drabiniasty ). Lepiej już gdyby było 17 cali na 225/45
no chyba ze myślisz nad oponami 235, co byłoby wręcz wskazane ( ze względów czysto technicznych ) do szerokości 8,5 cala
nad oponami myśle 235/40 tak jak jest podane wg zalecanych.
ogólnie znaleźć felgi do tego autka to jest problem, przewertowałem te chińczyki na allegro i trudno znaleźć coś powyżej ET45 :/
twhirl
ale nie musisz miec powyzej ET45
mozesz smialo szukac z ET42 z A4 lub ET 45 z A6 byleby felga nie byla szersza niz 8cali i zalozyc na nia wtedy oponke 225/40 , nie ma prawa wtedy nic przycierac, a wyglada lepiej niz oryginalne ET56 czy ET54
a jak sie boisz to kup sobie oryginaly, nawet na forum sa wystawione 2 komplety pieknych z S3 8p, masz gwarancje jakosci, bo nie chinole, masz gwarancje ze nic nie bedzie obcierac itd
sam osobiscie mam 8cali i ET45 i nic a nic nie obciera, kilka osob ma ET42-43 z A4 i tez sie nic nie dzieje,
a wszystko to jest w poprzednich postach, gdybys troche poczytal to dawno bys wszystko wiedzial.