sprawdz biala nalepke w miejscu gdzie masz kolo zapasowe
Printable View
Silnik 1.6 AKL
Sie troche po internecie rozejzalem i wyglada na to ze czesto po wymianie z mineralnego na półsyntetyk nic sie niedzieje.
To ja może też zadam pytanie w tym temacie, obecnie używam oleju Castrol Edee 0w30, chciał bym zmienić na Motula. Czy zalać również 0w30, czy może być inny? jaki polecacie?
Aby nie dublować odpowiedzi:
Tu http://a3-club.net/forum/showthread....770#post420770
:thumbright:
Witam. Kupiłem auto, pojezdziłem miesiąc i zmieniłem olej. Zanim wymieniłem wszystko śmigało idealnie, żadnego dymu ani stuków. Nie wiem co było wczesniej. Ja wlałem półsyntetyk castrola magnateca(głównie dlatego że wszyscy na forum tylko syntetyk i półsyntetyk), nie pamiętam dokładnie bo to już troche czasu temu było. No i ... nigdy już tak nie zrobie. wypłukało mi wszystko i zewsząd. Po kilku dniach auto zaczeło dymić. W sumie to nie dymiło tylko robiło zasłone dymną bo świata nie było widać jak auto stało odpalone na postoju. Teraz mam nową turbine, uszczelke pod głowicą i kieszeń lżejszą o 2500zł. Po tej przygodzie leje castrol high milage mimo że mam tylko 170kkm przebiegu. Silniczek śmiga i nic sie nie dzieje.
Przykre....
Jestes chyba pierwszą osobą z przebiegiem 170tys ktorej połsyntetyk wyplkał silnik ;)
Moze przyczyną nie był olej tylko zamiast "1" jakas inna cyferka na przodzie? Turbina na wykonczeniu itp....
Przebieg pasuje. poprzedni właściciel olał wymiany oleju i jezdił na jakimś syfie. Nie ma tego złego co by na .... Turbo jest nowe i w dodatku większe. Do tego głowica też została sprawdzona i spolerowana. Za tym poszły inne modyfikacje i mam całkiem szybka furkę. Nie oszczędzam jakos specjalnie auta. Każdą usterkę traktuje jako pretekst do wymiany części na modyfikowane. Jak się silnik rozsypie to sie inny kupi i założy;) Opisałem co się stało z moim silniczkiem bo nie każdy ma ochote na takie zabawy i problemy z autem. Po prostu osobiście nie polecam wymiany oleju na rzadszy, ale każdy decyduje sam.
Witam, wiem ze ten temat jest już wałkowany od dawna ale chciałem się poradzić odnosnie mojego silnika 1.9 TDI AGR . Rok temu zakupiłem moje autko we Francji z przebiegiem 170 tys i auto powierzyłem mojemu mechanikowi który miedzy innymi wymienił olej i zalał mi castrol magnatec 15W/40 po roku zmieniłem mechanika i jak przyszło do wymiany oleju to ten nowy mechanik nie był zachwycony tym olejem i stwierdził że to był duży błąd. Jak narazie przejechałem na tym mineralnym 10 tys km + 2 tys po wymianie, ale teraz zastanawiam sie na poważnie nad zmaina na półsyntetyk 10W/40 castrol magntec, czy po takim czasie uzytkowania moge zalac ten półsyntetyk????
stefan22 najgorsze jest że tak naprawde nikt nie potrafi Ci odpowiedzieć na to pytanie. Każdy silnik zużywa się inaczej bo inaczej jest eksploatowany. Może ktoś wie co sprawdzić, jakie parametry zmierzyć żeby sprawdzic stan zuzycia silnika i na tej podstawie podjąć decyzje. Ja bym najpierw zmierzył ciśnienie oleju... Kto ma inne pomysły?
sprężanie ( kompresja) w cylindrach.