proponuje dokupic do tego Supreme Shine Microfiber. teraz dokupilem Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner i mam zamiar odnowic moj lakier. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok:)
Printable View
proponuje dokupic do tego Supreme Shine Microfiber. teraz dokupilem Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner i mam zamiar odnowic moj lakier. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok:)
Witam
odswierzam temat bo zima idzie trzeba zabezpieczyc autko i tu mam pytanie
chce od poczatku do konca wymyc autko... wypolerowac nalozyc warstwy ochronne i zabepizeczyc na zime ile na to chce wydac nie wiem ? :) ale napewno nie 50zl :) w jakims syfskim sklepiku i teraz moje pytanie od mycia mam zaczac pozniej co ? jakas pasta co zetrze mi syfek z lakieru ryski itp pozniej cos na ta paste jakis koloryzujacy srodek czy nablyszczacz i pozniej jeszcze to utrwalic jakims zabezpieczaczem ?
mysle o Turtle Wax z seri PLATINIUM jeden preparacik kosztuje cos 44zl nie wiem ile bym musial kupic ... albo cos z Meguiar's poprostu chce odmlodzic autko a odkad mam 1.5 roku nie bylo dobrze dopieszczone :) wiec moze czas najwyzszy ? :)
czekam na podpowiedzi
proxa umyj furę dobrze wysusz i kup zwykły wosk no nakładania na zimno nałóż dokładnie poczekaj chwile a biel wyjdzie i poleruj ręcznie, okrężnym ruchem, ostatnio kupiłem w Niemczech dobry wosk, ale nazwy Ci nie podam bo mam butelkę kawałek stąd, ale każdy inny na zimno będzie dobry, a jeśli chodzi o podwodzie to kup parę litrów baranka na pistolet i jedź do lakiernika niech Ci przejedzie spód :-)
Proxa, jedź do dobrego lakiernika i zacznij od takiej rzeczy, ze dajesz mu autko na dzien lub dwa, on je pucuje od dołu, a później kładzie Ci warstwe zabezpieczającą.
Nie wiem czy u mnie to widziałes, ale maska cała od dołu oraz całe podwozie zostalo tak zreobione jeszcze przez poprzedniego właściciela (nie wiem co to za preparat był) ale faktycznie ładnie został naniesiony, i ew mniej się przyczepiało błoto w zime, efekt był taki jakby to było cały czas tłuste, i nawet przy -15 stopniach.
Co do ochrony na zewnątrz czyli już karoseria, to poczytam co ludzie mają do powiedzenia ;)
marekb, dzieki odpada umnie opcja zostawiania komus auta na dzien dwa bo teraz uzywam codziennie musze se sam poradzic...
czarogo, no wlasnie tempem to ja se jechalem ostatnio nie rozumiesz nie interesuje mnie jakies zwykle smarowanie autka woseczkiem... tylko konkretnie odnowienie lakieru 3 skladnikowe od starcia poprzez odnowienia do utrwalenia... :)
ja bym to zrobił an wiosnę, a teraz aby go konserwował woskiem żeby sól sie nie wżerała, z reszta rozmawiałem z dobrym lakiernikiem i mi to poradził, po co polerować i bawić sie z lakierem jak i tak od piaskarek dostanie równo
konserwuj go teraz żeby wżerów nie było a na wiosnę kup sobie dobrą pastę i polerkę zrób i będzie gitara, no i podwozie sobie zabezpiecz koniecznie bo solanka ostra jest i ładnie sie wżera w półosie które nie są zabezpieczone
Ja uzywam 3 skladniqw megariusa:
1 mycie
2 obklejenie plastiqw
3 ryski likwiduje markerem
4 srodek czyszczacy
5 politura
6 wosk
7 czekam az wyschnie
8 polerka elektryczna (recznie bym sie zachetal)
czas za pierwszym razem 6h, za drugim 5
W sobote jak nie bedzie padalo to wosqje przed zima moze wyrobie sie w mniej niz 5 h :|
A placic lakiernikowi za 5 godzin pracy to bedzie z 600 zl - masakra
za 600zł to ja prawie całe auto pomaluje :D proxa zrób coś dla swojej niuni i ponacieraj ja woskiem, a wtedy Cię zrozumie :mrgreen: :-)
poczytaj o tych preparatach http://www.noxudol.pl/index.php?a=produkty są dobre
a jak Ci mało to konserwacji podwozia Boll albo Bitex, stare i sprawdzone, Boll przynajmniej sie nie wypłukuje tak bardzo :-)
Panowie a ja mam pytanko odnośnie takiego woskowania i mycia samochodu w jakiejś automatycznej myjni, dajmy na to BP.. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Tam niby za ok. 20zł myją i nakładają jakiś wosk (pewnie na gorąco), później suszą.. Zdecydowanie mniej zabawy niż polerowanie szmatką..
A może efekt będzie podobny?
generalnie nie nawidzę jeździć i nie jeżdżę na myjnie bo szkoda lakieru, widać kto jeździ, bo kto ma całe naklejki klubowe na samochodzie :D także kupuje dobre środki i myje ręcznie i wosk też ręcznie, fakt że ręcznie lepiej to wygląda niż maszyną bo smug takich nie ma i nie piłuje sie lakieru :-)