Kamilu
http://pro-choice.pl/zestaw-olej-mot...88d-p-867.html
to najlepszy olej i super pasujacy filterek:)
Kamilu
http://pro-choice.pl/zestaw-olej-mot...88d-p-867.html
to najlepszy olej i super pasujacy filterek:)
A8 D3 4.2 V8 BFM + gaz
rocznik 2003
przebieg 290tyś
Ile bierze nie wiem bo mam go od tygodnia.
Aktualnie w silniku 5w40
Jazda głównie krótkie odcinki 15km do pracy zazwyczaj spokojnie chyba ze ja prowadze to go czasem pogonie :)
robić płukanke przed wymianą teraz ?
Witam, szykuję sie do wymiany oleju w Audi 1.8t 150km z 2001r. Ile wchodzi oleju ? w FAQ nie ma tego tematu, tzn jest ale nie ma tematu. W internecie wyczytałem ze wchodzi od 4 do 5l więc jak to jest ? proszę o opinie posiadaczy 1.8T jaki olej wlali i ile :) z góry dzięki ;)
mikos3456 podpinaj pytania pod istniejące wątki
Książkowo do 1.8T wchodzi 4,5l ale lejesz tyle żeby na bagnecie było dobrze jak w każdym aucie ;)
Okej :) a jaki olej polecacie ? 10w40 ?
Ja do a8 i a3 lałbym 5w40 :)
Panowie nadszedł czas i u mnie na wymianę oleju. Do tej pory zalegałem motulem specifik 505.01. Auto ma ponad 300 tys jazda głownie miasto auto zawirusowane. Dolewam jakieś 300ml od wymiany do wymiany. Zalać ten sam czy zmienić na coś innego?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Ten olej jest polecany na forum. Sam go zalalem. Zrobiłem jednak na nim dopiero 2k km ale wszystko jest ok.
Siema.
Kupiłem auto. Serwisowane, wiem że mogę jeździć jeszcze na tym oleju. Ale wole zmienić dla świetego spokoju:)
Problem że nie jest napisane w książce jaki olej lany
A3 1.9 TDi 105km
Przejechane 157 tyś.
Rok 2004
Zrobilem jakieś 3,5tyś może 4 od kupna i nie ubyło oleju wogole:)
Wiem że olej musi mieć norme
505.01 bądz
506.01 niby zimowy
I tu moje pytanie
JAKI będzie najlepszy olej na zime. Autko jest aktualnie na stałe w Norwegii. Niby teraz lato. Ale zmieniam olej na rok i chce żebył odpowiedni na zime.
Są jakieś standardy zimowe?
gadałem z mechanikiem (nie wiem czy nie robił mnie w ch**) I mówił że oleje ktore można kupić w Norwegii są przystosowane na zime(mocną).Inny klimat itp.
A Polsce trochę słabszy klimat i oleje są "inne"
Mam nadzieje, że rozumiecie co pisze, bo robię to na szybko;p
Niedługo będę w Polsce i chciałem zmienić olej i nie wiem czy nie lepiej przywieść swoj olej.
Nikt nie pomoże? Wiem, że się rozpisałem...ale może ktoś pomoże, wogole to mam jeszcze kilka pytań. Ale to potem jak dostane odp. na te...
Olej 15W może stać się zbyt gęsty już przy -20st. C, olej 10W zachowuje odpowiednią płynność i przy -25st. C, olej 5W zachowuje płynność przy -30ts. C, a olej 0W zachowuje się bardzo dobrze nawet 35-stopniowych mrozach. Dlatego zimą lepiej jest mieć olej 5W/40 niż 10W/40, a 10W/40 jest lepszy niż np. 15W/40. Lepkość jest dość ściśle związana z tym, czy olej jest mineralny, półsyntetyczny czy syntetyczny. Oleje mineralne mają najczęściej lepkość 15W/40, ""półsyntetyki"" mają na ogół lepkość 10W/40, a w pełni syntetyczne oleje mogą mieć lepkość 5W/40, 0W/40, 5W/30 i inne. Te ostatnie oleje najlepiej chronią silnik w czasie mrozu - ponieważ zachowują płynność, najszybciej docierają do smarowanych elementów silnika. Jeśli w czasie mrozu mamy w silniku olej mineralny, zaczyna on smarować silnik dopiero po kilku sekundach. W tym czasie silnik pracuje ""na sucho""! Gdy mamy w silniku ""syntetyk"", silnik smarowany jest niemal od razu po uruchomieniu. Dzięki temu jest chroniony lepiej i zużywa się wolniej.
W przeciwieństwie do olejów mineralnych, oleje syntetyczne zawierają mniej parafiny, w związku z tym pozostają płynne w znacznie niższych temperaturach i zapewniają doskonałą ochronę silnika. Wybrane klasy lepkości w pełni syntetycznych olejów silnikowych (oznaczone 0W-5W 30/40 norma VW 506 01 - 506 00 - 503 00) są stworzone do pracy nawet w tak niskich temperaturach, jak -50C. Jednocześnie silnik uruchamia się szybciej, a zużycie eksploatacyjne jest zminimalizowane.
Więc jeśli masz ostre zimy to zastosuj 5W/40-0W/40-5W/30 z normą w/w
Siema, proszę o dobranie oleju do:
AUDI A6 C5 AVANT
rocznik 2003
pojemność 2671 cm3
moc 290 KM
przebieg 298 000 km
nie mam informacji o poprzednim oleju :(
bieżące zużycie oleju około 100 ml na 4000 km
raczej coś z górnej półki
(jeszcze kwestia ile litrów kupić, bo nie wiem ile łyknie ten mój smok :( )
I druga sprawa, jaki filtr oleju do tego wziąć?
Z góry dzięki za pomoc! ;)
ADAMS91 ma być pełny syntetyk 5W/40 norma VW502.00, 503.01, 505.00 ilość 6.8L
filtry MANN lub ORI
0W40 to lepkość która w każdych warunkach, także w wakacje i pod pełnym obciążeniem da Ci wytrzymałość filmu olejowego. Bez żadnego stresu możesz go zalewać w bardzo mocnych turbobenzynach.
Ale ja mam diesla.
A jak z "odmianą" oleju long life?
okazało się że moja kobieta robi rocznie ok. 16tyś. +
Jak zaleje olej zwykły gdzie wymiana co 10-12 to w zime bede musiał już zmieniać.
A chciałbym zmienić dopiero po zimie. Opłaca sie lac long life?
I ile km można zrobic na takim oleju bezpiecznie(zeby silnika nie zajeżdzać)
Ja bym w long Life sie nie pchał jeżeli rocznie robisz około 15tys km. Zalej 0w40 lub 5w40 zeby miał normę vw 505.00 o ile mnie pamięć nie myli to jest norma dla diesla :) i bedzie gitara :thumbright:
CASTROL EDGE 5W-40 z normą: VW 502 00/ 505 00/ 505 01 Może być?
Chłopaki, jakie konsekwencje może mieć przejście z 15W-40 Mobila na 5W-40 Liquid Moly bez płukanki?
Nic nie powinno się dziać. Chociaż plukanka byłaby nawet wskazana
Scythe to zależy w jakim aucie :) w mercedesie 124 konsekwencje mogą być kosztowne, w Twoim aucie z profilu tylko korzysci.
Pozdrówki
Marcin
Witam
Jaki olej silnikowy polecacie do Audi A3 8P 1.9 TDI 105 koni
producent zaleca vw 507 00 ale jakiej marki wybrac?
auto doipiero kupilem, nie wiem ile oleju bierze oraz jaki byl lany wczesniej
robie 20 tys rocznie
glownie dojazdy do pracy 50 km w jedna strone 5 razy w tygodniu
107 tys mil przebiegu
Chcialbym lac najlepszy olej do tego modelu ale bez bezsensownego przeplacania, producent poleca olej Long Life ze zmiana co dwa lata lub po 30 tys km, ktory to olej moglby byc?
podalem w rejestracji ze mam silnik 1.9 TDI ATR zdaje sie ale tak naprawde to nie mam pojecia dokladnie jakie tam jest oznaczenie po 1.9 TDI, nie mam jeszcze dokumentow auta :)
Przy okazji gdybyscie Panowie mogli polecic dobry filter oleju i powietrza bylbym bardzo wdzieczny
Dzieki z gory
Lepiej kup higjtech synnthoil, motul xcess lub xclean itp :)
do AGRa nie musiałbyś bo x-clean ma normę do PD ale to świeższy produkt niż x-cess i jak najbardziej się sprawdzi!
Oj jaki ja robie zamęt na forum. jak zakładałem konto na forum,nie wiedziałem jaki mam rodzaj silnika i wybrałem pierwszy z góry 1.9 tdi.
Potem jak sprawdziłem, to zapomniałem zaaktualizować dane... sorki.
Mam Silnik BKC sprawdzone w książce serwisowej. Co do oleju to duża będzie różnica w doborze?
-Audi A3
-rocznik 1998
-1.9TDI AGR
-moc 90 KM
-przebieg 290 000
- Wcześniej zalany Mobil Super⢠2000 X1 10W-40
Zmienić olej na coś lepszego ? np. Motul albo LM czy pozostać przy tym ?
Witam,
prosiłbym o pomoc w doborze oleju. Kompletnie nie wiem co mam zalać.
- Audi A3 8P 2.0TDI BKD
- Rocznik 2004
- Pojemność 2.0TDI
- Moc 140 KM
- Przebieg 278 500 km
- Niestety samochód sprowadzony i nie mam informacji o poprzednim oleju. Do 170 tys. serwisowany.
- Bieżące zużycie oleju: jeszcze nie zrobiłem tyle kilometrów żeby zaobserwować. Na chwilę obecną wydaje się zerowe. Na silniku nie zauważyłem jakichś tam wycieków.
- DPF: brak
- Styl jazdy procentowo: ok. 20% agresywnie, 80% spokojnej nie przekraczającej 120km/h jazdy :)
- Główne miejsca użytkowania: 30% miasto i okolice, 70% trasa
- Jakie wymagania dla oleju: żeby dobrze służył silnikowi :)
- Budżet, półka cenowa: bez szaleństw ale myślę, że ok. 150 zł chyba wystarczy.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
śmiało specific 5W40 5L lub x-clean C3 5W40 ważne by z normą 505.01
Pozdrówki
Marcin
Dzięki za odpowiedź, który z tych olei będzie lepszym wyborem? Odnalazłem na dniach informację, że był wlany olej 5W30 tylko nie ma podane jakiej firmy. Czy na nasz klimat lepszy nie będzie W30?
Jaki olej do silnika 8L 1.8t 150KM? 5w30 będzie dobry? Jakiej firmy najlepiej? I jaki filtr do tego? 4L wystarczą?
przebieg: 311000
zużycie oleju na 1000 km: nieznaczny ubytek
jaki olej używałeś poprzednio: brak informacji
jak i gdzie użytkujesz auto: większość w mieście
czego oczekujesz od oleju: smarowania :)
jakim budżetem dysponujesz: w granicach rozsądku
Przeżyj tak z 10 stron w tył.
4.5l
5w40 na miasto bedzie gitara, tylko kusisz dogrzewać silnik!
Millers, motul, liqui moly, valvoline.
W najbliższym czasie planuję wymianę oleju w mojej A3. Przeczytałem wątek od początku i na podstawie wcześniejszych wypowiedzi wychodzi na to, że do auta z instalacją LPG najlepiej zalać ojel Motul Specific CNG/LPG 5W40. Problem w tym, że jak tak czytam to wszystko, to bardzo ważne jest, aby wybrać olej ze specyfikacją VW 505 01 / 502 00. Problem w tym, że ten Motul ma specyfikację BMW LL-04. Nie będzie to problem, jak zaleję go u siebie?
możesz rozważyć x-clean 5W40 , nasi klienci najczęściej go stosują w silnikach z LPG.
Siemanko pisałem wczesniej ale nadal mam dylemat co do oleju, będę wymieniał w najbliższym czasie, dziś odbieram od mechanika ponieważ wymieniłem rozrząd jutro bym chciał powymieniać oleje, filtry, mianowicie do tematu Audi 1.8T 150km AUM rok 2001. Samochód bedzie jeździł i w mieście i w trasie ( w mieście więcej) lubie też depnąć w podłogę i mam dylemat jaki olej wybrać mechanik mówił mi coś o 5w30 syntetyku, na forum czytam że 10w40, 5w40 no nie mam pojęcia co wybrać co polecacie ? Przebieg wdg licznika mam 202000tys ;)
Siema
Mam a3 z 2000 r po lifcie z silnikiem 1.9 TDI 110km ASV z przebiegiem 340.000 km. Regenerowałem nie dawno turbosprężarkę a teraz chciałbym wymienić olej w silniku tylko nie wiem jaki był do tej pory i nie bardzo wiem jakim go teraz zalać czy patrząc na przebieg to chyba będzie półsyntetyk ale nie wiem jaki konkretnie i z jakiej firmy wybrać prosiłbym o pomoc ?
Panowie, koleżanka z forum potrzebuje pomocy w wyborze oleju do swojego A3, pomóżcie szybciutko :D
marka: AUDI
model: A3 8P
rocznik: 2003
pojemność: 2000 ccm benzyna FSI
moc: 150 KM
przebieg: 227 000 KM (według licznika)
modyfikacje silnika/systemu zasilania paliwem: brak
zużycie oleju na 1000 km: brak danych ..
jaki olej używałeś poprzednio: 0W30
jak i gdzie użytkujesz auto: raczej miasto, niskie przebiegi
czego oczekujesz od oleju: idealny do auta na krótkie dystanse w mieście
jakim budżetem dysponujesz: do 250 zł za 5L
Adams z powodzeniem motul 8100 x-clean 5W40 i będzie fruwać.
Hej wiem jaki olej zalać kolega mi tutaj na forum podpowiedział (Motul 8100 X-clean+) tylko się zastanawiam ile wchodzić oleju do silnika bo nie wiem ile zakupić .. ? i jakby ktoś mógł mi podpowiedzieć ile do skrzyni biegów potrzeba wlać (Motul SAE 75W80) ?
Audi a3 (oczywiście)
1,9Tdi
88tys/mil
rok 2007
Pozdrawiam Michał
skrzynia
http://www.a3-club.net/forum/showthr...skrzyni/page12
silnik 1.9 to 4,5litra
Panowie i Panie. Samochód świeżo kupiony. Założony tydzień temu gaz i pytanie, jaki olej?
marka: AUDI
model: A3 8L
rocznik: 1999
pojemność: 1.6
moc: 101KM
przebieg: 180 000 KM (według licznika)
modyfikacje silnika/systemu zasilania paliwem: założony lpg.
zużycie oleju na 1000 km: brak danych ..
jaki olej używałeś poprzednio: PODOBNO 10w40
jak i gdzie użytkujesz auto: raczej trasa, 10-15 tysięcy km rocznie.
czego oczekujesz od oleju: żeby był dobry.
jakim budżetem dysponujesz: nie mam pojecie 80, 100 zł?
Motul, Valvoline, Millers. Filtry Knecht, Mann i powinno grać ;)