Szukam rozpiski wersji lusterka zewnętrznego wraz z ilością pinów - ile pinów = jaka jest funkcjonalność
Printable View
Szukam rozpiski wersji lusterka zewnętrznego wraz z ilością pinów - ile pinów = jaka jest funkcjonalność
Strona kierowcy
1 - wolne
2 - wolne
3 - wolne
4 - silnik ustawiania lusterka oś Y
5 - silnik ustawiania lusterka oś X i Y
6 - wolne
7 - wkład grzewczy lusterka
8 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał dodatni)
9 - wolne
10 - wolne
11 - wkład grzewczy lusterka (masa)
12 - silnik ustawiania lusterka oś X
13 - światło kierunkowskazu w lusterku zewnętrznym (wersja poliftowa)
14 - silnik składania lusterka zewnętrznego
15 - silnik składania lusterka zewnętrznego
16 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał ujemny)
Strona pasażera
1 - sygnał potencjometru położenia osi Y
2 - potencjometr położenia osi X i Y
3 - potencjometr położenia osi X i Y
4 - silnik ustawiania lusterka oś X
5 - silnik ustawiania lusterka oś X i Y
6 - wolne
7 - wkład grzewczy lusterka
8 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał dodatni)
9 - sygnał potencjometru położenia osi X
10 - wolne
11 - wkład grzewczy lusterka (masa)
12 - silnik ustawiania lusterka oś Y
13 - światło kierunkowskazu w lusterku zewnętrznym (wersja poliftowa)
14 - silnik składania lusterka zewnętrznego
15 - silnik składania lusterka zewnętrznego
16 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał ujemny)
Witam,
Poszukuję opisu pinów panelu klimatyzacji dla AUDI A3 2009r. 1.9TDI 3D. Jakby się dało to prosiłbym też o schemat elektryczny. Poratuje ktoś?
Witam. Szukam rozpiski elektryki złącza w słupku A i B prawa strona A3 8P Sportback lift, pod kątem LIN i CAN.
LIN pod który podsystem? Bo przecież LIN to nadrzędny sterownik i podrzędne elementy do niego. CANy której magistrali dokładnie cię interesują? Słupki zresztą i tak nie mają jako takich wtyczek. No chyba, że zaliczać do nich wtyczki do przelotek drzwiowych. Tam znajdziesz CAN magistrali Komforu i LIN podsystemu komunikacji modułów drzwiowych danej strony.
No właśnie chodzi mi o te wtyczki przelotek drzwiowych.
Napiszę o co mi chodzi.
Podłączałem do lusterek zewnętrznych fotochrom i ciągnąłem kabelki od lusterka wewnętrznego do lusterek zewnętrznych poprzez te wtyki/przelotki drzwiowe i uszkodziłem chyba któryś z przewodów sterujących drzwi tylne prawe - bo nie działają szyby, centralny, oświetlenie biało-czerwone drzwi, czyli nic w drzwiach nie działa. Miałem i wstawiłem nowy sterownik drzwi i nic to samo.
I tu moje pytanie : co steruje prawą stronę drzwi przednich i tylnych: LIN czy CAN. Tu potrzebuję rozpiski wtyku lub podania którego koloru kabelek/kabelki musze sprawdzić aby naprawić?!
Gdzieś wyczytałem, że sterowniki drzwi jednej strony(przednie i tylne) steruje linia LIN, ale pewności nie mam ?!
Sterowniki przednich drzwi sterowane linią CAN Komfortu
Styk 3 (przewód pomarańczowy z zielonym paskiem) dla linii CAN High
Styk 20 (przewód pomarańczowy z brązowym paskiem) dla linii CAN Low
Sterownik tylnych drzwi sterowany po magistrali LIN z przednich drzwi.
Styk 10 (przewód fioletowy z białym paskiem) we wtyczce przelotki drzwiowej przednich jak i tylnych drzwi.
Czyli jednak LIN - do sprawdzenie ten fioletowo-biały przewód !!!
Dzięki bardzo BuX2 !!!
Jak posprawdzam to dam znać o efektach !!!
Do sterownika tylnych prawych drzwi idą 4 przewody sterowania(+4 głośnikowe, ale je pomijam): zasilanie+, masa-, magistrala LIN-fioletowy z białym i czerwony z żółtym (?).
Podłączyłem dłuższym przewodem 4-żyłowym te 4 przewody od słupka A bezpośrednio do kostki sterownika drzwi tylnych, włączając stacyjką zasilanie dalej żadnych zmian, nie działają szyby, podświetlenie biało-czerwone, centralny, w VCDS dalej ten sam błąd sterownika 72: stan nie może być osiągnięty 1100. W ogóle nie ma kontaktu ze sterownikiem!!!
W innych sterownikach (oprócz immobilisera) te same błędy, nawet w klimatyzacji!!!: brak sygnału/brak komunikacji ze sterownikiem drzwi prawych tylnych:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/157b5d5a2146.jpg
Żadnego z tych błędów nie da się skasować !!!
Co mogło się stać, nie mam już pomysłów?!
Od czego jest ten czerwono-żółty przewód we wtyczce sterownika drzwi tylnych prawych ? B o jeśli ten z LIN jest OK to może coś z tym czerwono-żółtym ?!
Zasilanie dochodzi do sterownika normalnie !!!
Czerwony z żółtym to stałe zasilanie dla funkcji centralnego zamka.
Spis styków w tylnej przelotce to:
1 - Masa
2 - Głośnik średniotonowy i wysokotonowy (-)
3 - CAN High Komfort (niewykorzystane), pozostałość po poprzedniej generacji sprzed zmian 2006/07
10 - Magistrala LIN
11 - Stałe zasilanie, podnośniki szyb - zacisk 30
12 - Głośnik średniotonowy i wysokotonowy (+)
13 - Stałe zasilanie, centralny zamek - zacisk 30
20 - CAN Low Komfort, tak jak w przypadku styku nr 3
Jak przeciągałeś przewody dla wkładów fotochromatycznych? Pod które styki się podpinałeś?
Przewody fotochromu ciągnąłem od lusterka wewnętrznego piny 4 i 5 odpowiednio do lusterek piny 8 i 16. Poprzez przelotkę się przewierciłem małym otworkiem tyle co na kabelek. Było tam puste miejsce, nie było akurat żadnych pinów !!! Tu nie powinienem nic zepsuć !!!
BuX2 masz może rozpiskę styków w przedniej przelotce, lewa i prawa strona pewnie analogicznie takie same !?
- - - Aktualizacja postu - - -
Witam.
Byłem u elektryka i wyjaśniłem mu co robiłem, co kodowałem, jaki jest problem i z czym. Spytał się czy mam wcześniejsze kodowania, może skany, logi ?!* Miałem swojego laptopa z VCDS gdzie było wszystko związane z autem.
Kontrolnie postanowił powrócić do starych/wcześniejszych ustawień ....... i o dziwo wszystko wróciło do normy !!!
Okazało się, że kodując moduły drzwi pod składane lusterka wziąłem nie tę wartość co trzeba i jeden ze sterowników (tylnych prawych drzwi) się zblokował i wyłączył. Po powróceniu sterowników przednich drzwi do wcześniejszych ustawień się odblokował. Nie ma żadnych błędów w VCDSie.
Mogłem od razu napisać, że zmieniałem też kodowanie - może to by szybciej pomogło w ustaleniu przyczyny tej awarii ale kompletnie wypadło mi to z głowy, no i myślałem, że sprawa dotyczy wyłącznie fizycznej usterki.
Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc, bo dzięki waszej pomocy zacząłem sam ale sprawę zakończył elektryk !!!
DZIĘKUJĘ !!!
No, ta informacja akurat byłaby kluczowa. Dokładając wkłady fotochromatyczne nie koduje się modułów, więc z braku informacji o ingerencję w kodowanie składanych lusterek, brak informacji o kodowaniu nie była brana pod uwagę.Cytuj:
Mogłem od razu napisać, że zmieniałem też kodowanie
Na przyszłość dla czytających niech to będzie "oczywistość" w opisywaniu całych procesów dla przyszłej diagnozy.
Wpisałeś / wpisał poprawne już kodowanie dla składanych lusterek, tylnych sterowników i co tam jeszcze w drzwiach potrzeba?
Ogólnie, to opiszę co robiłem: ......zmieniłem oba lusterka ze zwykłych (tylko regulowane elektrycznie na takie, które są regulowane el., składane, podgrzewane i fotochromatyczne - 10-pin. Ciągnąłem od razu cienki przewód 4-żyłowy pomiędzy lusterkiem wewnętrznym a zewnętrznymi. Najpierw zająłem się fotochromem. Podłączyłem i działał a potem miałem robić składanie z pilota, wykorzystując przekaźniki audi 361, na które czekałem jakiś czas i wtedy skusiło mnie aby zakodować lusterka (nie wiedziałem, że się składania nie koduje, dopiero później się dowiedziałem)w sterownikach drzwi pod składanie no i wywaliło te błędy, o których pisałem powyżej. Po powróceniu do wartości sprzed moda wszystko wróciło do normy, no prawie wszystko. Zmieniłem również joistick na taki 360 stopni do składania-4F0 959 565A, sterowniki drzwi obsługujące te funkcje.
Fotochrom działa, składanie i rozkładanie z pilota działa, sterowanie lusterek z joisticka działa ale nie działa ....... składanie z joisticka !!!
Podam schemat, który zrobiłem na podstawie opisu jednego z kolegów z naszego forum, na którym bazowałem w tym modzie, chyba, że tam jest jakiś błąd w !!! Jeśli tak, to proszę o poprawę !!!
Jest tam też wyłącznik, do wykorzystania np. zimą aby nie składać lusterek zimą, aby nic nie pourywać no i włącza/wyłącza funkcję składanie z pilota.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/091f2e2eaa8c.jpg
Za wszelkie uwagi z góry dziękuję, przydadzą się też potomnym !!!
Nie sugerujcie się kolorami przewodów, bo takie miałem i sobie w kolorze rozrysowałem !!!
Koduje się składane lusterka. Muszą być do tego sterowniki drzwi typu MAX. Bez kodowania pozycja przełącznika składania lusterek jest dla niego tylko niemym sygnałem masy, który przełącznik wtedy wysyła.Cytuj:
nie wiedziałem, że się składania nie koduje, dopiero później się dowiedziałem
Zmieniłeś na "MAXy"?Cytuj:
Zmieniłem również joistick na taki 360 stopni do składania-4F0 959 565A, sterowniki drzwi obsługujące te funkcje.
Gdyby zakodować je razem z tymi przekaźnikami, to istnieje ryzyko, że w stanie bez operacyjnej te przekaźniki na obydwu stykach podają sygnał masy na silniczek składania lusterek. W przypadku żądania składania lusterek przełącznikiem, sterownik wysterował by na jednym ze styków napięcie doprowadzają do zwarcia z przekaźnikiem (jeśli na oczywiście na stykach przekaźnika podawana jest masa, trzeba by sprawdzić).
Z drugiej strony posiadając te MAXy, to możnaby po prostu zedytować eeprom w sterowniku kierowcy żeby mieć opcję składania lusterek z pilota po przetrzymaniu przycisku zamykania na pilocie. Po co wtedy się bawić w jakieś przekaźniki, które zawsze składałyby lusterka przy zamykaniu centralnego zamka i to jeszcze ciągle przez stały określony czas.
Sterowniki w moich drzwiach chyba są High: 8P0 959 801 K i 8P0 959 802 K to powinny obsługiwać składanie. Czy bez tego przekaźnika lusterka powinny się normalnie składać z joisticka, czy i tak trzeba je zakodować aby się składały !? Czytałem tu na forum, że do składania potrzeba : sterownika w wersji High, składanego lusterka i joisticka obsługującego taką funkcję i tego się nie koduje, ma działać!!!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a006926bb20c.jpg
BuX2 a ty jesteś w stanie zadziałać z eepromem sterownika drzwi, aby bez przekaźników lusterka składały się z pilota !?
Jeszcze jedno pytanie: obecne i wcześniejsze moje kodowanie drzwi przednich L i P to 212, czyli 4+16+64+128=212. To teraz powinienem dodać składanie +4096 oraz podgrzewanie +32 bo nie było wcześniej , zgodnie z tym co poniżej?! Właśnie gdy to dodałem wywaliło mi tamte błędy oraz zablokowało sterownik tylnych prawych drzwi !!!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8918c08032e8.jpg
K to wersja MID bez opcji składania lusterek. Nie ma w nich nawet fizycznie pinów do tych silniczków.
Wersja High to wspomniany MAX.
Do kodowania dodaj 32, ogrzewanych wkładów, bo to twoje sterowniki drzwi obsługują.
Co do Eeproma to edytowałem u siebie. Musi być sterownik 3 generacji MAX z końcówką J, M, P.
Czy bez kodowania składania lusterek sterownik będzie je i tak składał, to sprawdzę z ciekawości już jutro, ale nie wydaje mi się i byłoby to kuriozum.
Zakodowałem ogrzewanie lusterek, błędów brak .
Muszę zmienić sterowniki na te MAX !!!
A może ktoś z forumowiczów ma do odsprzedania sterownik drzwi kierowcy o nr.: 8P0 959 801 M !!!
Sterownik drzwi pasażera 8P0 959 802 M już mam !!!
Sprawdziłem te przypuszczenie, że przy braku kodowania składanych lusterek, sterowniki "od tak" będą wykonywać polecenie składania z komendy od przełącznika. Jest tak jak pisałem. Brak kodowania = brak składania. Zresztą to już nie tylko prymitywne składanie lusterek jak kiedyś przez przekaźniki tylko np. blokada złożenia ich podczas jazdy gdyby przełącznik "powędrował" przypadkiem w pozycję do złożenia czy też przytoczone już wyżej składnie z pilota.
https://i.imgur.com/jiYSrso.png
Nie musisz szukać sterownika drzwi kierowcy o takim samym prefiksie końcowym tj. M.
Ja akurat również mam sterownik pasażera "M", ale kierowcy mam już "nowszy" z końcówką P.
A czy jest różnica w wersji sterownika, tzn., anglik i europa, jakieś inne oznaczenie ?!
P.S.
BuX2 zwolnij trochę miejsca w skrzynce odbiorczej, bo masz ją zapełnioną, a chciałbym Priv. do Ciebie.
Nie ma znaczenia od jakiej wersji ruchu pochodził sterownik.
Fizycznie montuje się je po prostu tak samo. Sterownik kierowcy do drzwi kierowcy i analogicznie z pasażerem. Kodowanie już definiuje jego przeznaczenie czy to prawostronny ruch (PR-L0L) czy lewostronny (PR-L0R).
Ja sterownik kierowcy kupiłem z wersji angielskiej.
Kupiłem inne sterowniki drzwi z indeksami M i P. Jak wszystko podłączę i zakoduję to dam znać co i jak !!!
Witam ponownie. Zamontowałem nowe sterowniki, zakodowałem składanie i wszystko jest OK. Składanie lusterek z joysticka działa normalnie !!! Zrezygnowałem jednak ze swojego schematu z wykorzystaniem przekaźników Audi 361 na rzecz specjalistycznych zmian w eepromie sterownika drzwi kierowcy. Po zmianie kodowania w eepromie sterownika drzwi kierowcy zrobionego przez BuX2 działa również składanie z pilota i rozkładanie po przekręceniu zapłonu, czyli tak, jak miałoby to wyglądać w oryginale. Jestem niezmiernie wdzięczny BuX2 za twoją ogromną pomoc w temacie !!! Dziękuję i pozdrawiam.
Witam panowie. Potrzebuję schematu połączenia anteny dachowej GPS do A3 8P 2010r. Porozbierałem i wiem, że mam 2 przewody, które schodzą za lewy boczek bagażnika, stamtąd już tylko jeden niebieski jest podłączony i leci gdzieś dalej, natomiast drugi brązowy/bordowy nie jest nigdzie podłączony i nie wiem dalej co i jak...a są jakieś błędy w navi...
oczywiście dotyczące anteny
Idzie do anteny dachowej (lotki). Niebieska wtyczka jest od anteny GPS
no właśnie o to pytam...tylko od lotki na dachu idą dwa koncentryki, jeden niebieski, który mam wpięty w instalację i leci dalej (podejrzewam, że do radia) a drugi z lotki brąz nie mam wpięte w nic i chodzi właśnie o niego, gdzie ma iść i gdzie mam szukać instalacji od niego
nie dodałem wcześniej, że chodzi mi od strony dachu-lotki do kabiny
Niebieski, który cię interesuję jest od GPS a beżowy jest od sterowania radiowego Webasto. Czerwona jest od instalacji telefonu GSM. A na rynek amerykański były jeszcze z zieloną do odbioru satelitarnego.
https://i.imgur.com/uQEmgJa.jpg
no i o taką konkretna odpowiedź mi chodziło....czyli nie musi być wpięty w nic koncentryk z anteny czerwony, jeżeli nie posiadam telefonu na pokładzie....a błąd będzie wynikał z niebieskiego kabla, jeżeli komunikuje coś o antenie GPS....dobrze to kminię?
Jak nie ma instalacji do telefonu/zdalnego sterownia ogrzewaniem postojowym, to nigdzie nie są wpięte.
Błąd już pewnie samej anteny będzie
.
ok, czyli na pewno nie mam telefonu, w takim razie jest awaria samej anteny na niebieskim połączeniu, rozłączę ogarnę podłączę jak występuje nadal błąd wymiana anteny, natomiast drugim kolorkiem sie nie przejmuję... Dzięki i pozdrawiam
czyli na dobrą sprawę jakby doszło do wymiany, to można zastosować antenę tylko z jednym przewodem - niebieskim...
Niebieska wtyczka jest od anteny GPS, jeśli masz na niej błąd to możesz sprawdzać. Natomiast jeśli masz błąd dotyczący anten radiowych to szukaj problemu przy wzmacniaczach, podłączeniach przy szybie gdzie jest antena radiowa.
Vag pokazal blad 00862, zwarcie do masy, czy coś takiego, więc myślę, że to antena GPS. Kabelki rozpiąłem , po doginałem masę we wtyczce ale nadal błąd jest, sprawdzę jeszcze przy radiu, przedzwonię kabel i pewnie wymiana anteny....
Mam pytanie dotyczące podłączenia zasilania do kamerki cofania które chciałbym podłączyć do zasilania żarówki lampy cofania w klapie. Szukam opisu kolorów kabli "pokładowych" do których których mógłbym podłączyć "+" i "-" zasilania kamerki za pomocą tzw. "szybkozłączek" , czy takie podłączenia spowoduje jakieś problemy z błędami? Autko to Audi A3 8p 2009 1.6 BSE.
Światło cofania to niebieski przewód z czerwonym paskiem. Nie wydaję mi się, że przy podłączeniu się do tej linii zasilaniem kamery cofania, to czy ona będzie poprawnie działać. Kiedyś sprawdzałem u siebie i musiałem rozwiązać to inaczej. Musisz sprawdzić już u siebie.
Dzięki wielkie za odpowiedź, czy mógłbyś troszkę rozwinąć Twoją odpowiedź?
Jak TO rozwiązałeś - jeśli to nie tajemnica:D
Dlaczego uważasz że kamerka może nie działać?
Pytam bo jak na razie nie mam "parcia" na montaż tylnej kamerki ale jak już była w zestawie to może warto o tym pomyśleć a z drugiej strony auto jest mi ciągle potrzebne i obawiam się ewentualnych błędów . Pozdrawiam.
Z tego co pamiętam u siebie, to podłączając zasilanie kamerki 12V>3,3V bezpośrednio pod światło cofania, to nie podawała obrazu. Nie mierzyłem co prawda czy pojawia się na wyjściu 3,3V do zasilania kamery. Dla weryfikacji podłączyłem się do gniazda zapalniczki w bagażniku jako osobne bezpośrednie zasilanie.
Finalnie dałem z racji tego, że robiłem Bose, przeciągałem przewód od tylnej kamery wideorejestratora przez przelotkę bagażnika i kamerę cofania, to pociągnąłem sobie już przewód do zasilania od skrzynki bezpieczników, które też zmodyfikowałem przez dodanie drugiego rzędu bezpieczników, bo były w ogóle niewykorzystane.
Reasumując. Ja mam to realizowane przez przekaźnik 655
https://i.imgur.com/dXWIfY1.jpg
Zaciski robocze do zasilania przez zacisk 15 a sterowanie cewki przez prawą lampę cofania. Sprawdź u siebie czy będzie działać zasilanie bezpośrednio z lampy. Dzisiaj jak sprawdzałem na samym zapłonie jakie jest napięcie przy załączonych wstecznych, to było tam 11,5V. Może dla tego stabilizatora kamery to było za mało. Nie analizowałem tego, bo na odpalonym silniku podczas ładowania tak samo nie podawał obrazu a z racji w/w robót i tak skutecznie to rozwiązałem.
Jakby było u ciebie tak samo, to równie dobrze zasilanie pod styki robocze przekaźnika można wziąć z zacisku 75 zasilania tylnej wycieraczki.
Wielkie dzięki za obszerny opis + foto, jak na razie analizuję to co napisałeś a z montażem muszę się wstrzymać - brak czasu i obawy przed pękającymi zatrzaskami , w końcu ciepło nie jest. Czekam też na inną kamerkę gdzie nie ma tylnej ale jest bardziej dyskretna, bez ekranu.
A co do podłączenia do przekaźnika tylnej wycieraczki - na zacisku 75 napięcie jest po tzw "kluczyku" czy tak? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Ma ktoś diagram połączeń kostki stacyjki 1K0 905 849 B i układ wyprowadzeń A3 8P 2009 1.6 BSE.
Witam, a3 2009, 2.0tdi 140km 5d. Chcę założyć fotele elektryczne kierowcy jak i pasażera z a6 c6, do a3 8p. Napewno będzie trochę zabawy z kabelkami, Potrzebuję schemat elektryczny, pinologie kostek, do elektrycznych foteli, chodzi (podgrzewanie dupy, pompowanie lędźwi i boczków, regulacja elektryczna). Z góry dziękuję za pomoc :)
A teraz w 8P masz całkowite gołe w wyposażenie fotele?
Schemat elektrycznie sterowanych foteli A6 C6
Schemat elektrycznie sterowanych foteli A3 8P
Rozumiem, że fotele bez sterownika z pamięcią położenia foteli?
prosze o schemat do a3 8p 2008/2009r, pinologi z zasilaniem do modułu silnika drzwi tylnych kostka 20 pin
Czy posiada ktoś schemat 8P0907063G? kupiłem autko poliftowe z led i bi-xenon. Okazało się, że jakiś magik z Belgii sporo tam namieszał jak zmieniał zwykłe lampy na te bixy. Kolega poprawił mi instalację ale dalej nie działa led i DRL w prawej lampie, lewa jest oki. Jak było skręcone "na ryja" to lampa ledy działały. Z góry dziękuję
T52a/5 Lewe światło obrysowe (USA) (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka lewego światła drogowego M30 (Reflektor halogenowy)
T52a/7 Lewe światło pozycyjne (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka światła do jazdy w dzień i lewego światła pozycyjnego (Reflektor halogenowy)
T52a/8 Prawe światło pozycyjne (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka światła do jazdy w dzień i prawego światła pozycyjnego (Reflektor halogenowy)
T52a/10 Lewe światło kierunkowskazu
T52a/11 Sterownik lampy wyładowczej (Zacisk 56b) (Reflektor Bi-Xenon) / Lewe światło mijania M29 (Reflektor halogenowy)
T52a/44 Prawe światło do jazdy w dzień (DRL) (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka prawego światła obrysowego (USA) (Reflektor halogenowy)
T52c/26 Lewe światło do jazdy w dzień (DRL) (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka lewego światła obrysowego (USA) (Reflektor halogenowy)
T52c/46 Prawe światło obrysowe (USA) (Reflektor Bi-Xenon) / Żarówka prawego światła drogowego M32 (Reflektor halogenowy)
T52c/48 Przysłona lewego światła (światło drogowe) (Zacisk 56a) (Reflektor Bi-Xenon)
T52c/49 Przysłona prawego światła (światło drogowe) (Zacisk 56a) (Reflektor Bi-Xenon)
T52c/50 Prawe światło kierunkowskazu
T52c/52 Sterownik lampy wyładowczej (Zacisk 56b) (Reflektor Bi-Xenon) / Prawe światło mijania M31(Reflektor halogenowy)