Spróbuje założyć te 19" na ori zawieszeniu i zobaczymy jak bardzo będzie trzeć, może wtedy będzie łatwiej podjąc decyzję.
Dzięki bardzo Czarek za szybką odpowiedz. ;)
Spróbuje założyć te 19" na ori zawieszeniu i zobaczymy jak bardzo będzie trzeć, może wtedy będzie łatwiej podjąc decyzję.
Dzięki bardzo Czarek za szybką odpowiedz. ;)
1cal szerokosci to ile ET po przeliczeniu?
Najlepiej pobaw sie:
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
jeden cal na feldze to jakieś 12-13 mm (pól cala) bardziej wystawione koło na zewnątrz i tyle samo więcej wchodzi do środka, bo felga jest szersza. więc jeden cal to 12-13 ET.
Mam problem zagwozdkę z felgami o ET = 35... a mianowicie: Temat jest poświęcony głównie temu, że felga taka będzie tarła, natomiast dzisiaj otrzymałem takiego maila:
"Witam, właśnie sprawdziłem w konfiguratorze ALCAR, potwierdzonym przez niemieckie certyfikaty TUV ze et 35 przy 7.5 calach szerkości, w 17” jak najbardziej pasuje do tego auta. To sa dosłownie 3 milimetry od 38 tak jak Pan mowił, praktycznie nie zauważalne wysuniecie felgi na zewnątrz, zrobiłem zrzut z ekranu aby to pokazać. Zdjęcie w załączniku. Pozdrawiam"
https://mail-attachment.googleuserco...A2vkNtB3ajSMeA
Moje auto to A3 8P SB zawieszenie s-line.
No tak, bzdury przeciez piszemy, a ten znawca na pewno sam sprawdzal. ;)
zależy, co kto rozumie mówiąc 'pasuje'. wystawać nie będzie, za to trzeć jak najbardziej.
Na 7,5 et 51 i eibachu moze trzec czy nie powinno?
nie powinno, :)
Dziękuję za odpowiedź. Piszę tutaj ponieważ rozmowa ze sprzedawcą nawiązała się po moim pytaniu o dostępność danej felgi z większym ET. Sprzedawca odpisał, że nie ma z większym ET a te z mniejszym są OK :)
Nie jeden wypisuje na allegro,ze et35 pasuje do a3 8p... Pasuje to dla niego, ze wejdzie.
http://allegro.pl/oryginalne-alufelg...278014975.html
Panowie a czy takie koła wejdą do 8p ?
et 40
7,5 szerokość
Wejda, ale zapytaj jakiej srednicy jest otwor centrujacy. Masz 57,1mm, moze byc w tej feldze wiekszy, wowczas bedziesz musial zalozyc piescienie. Reszta ok.
czaro10 dziękuję za szybką odpowiedź.
Otwór centrujący mają 57,1 także chyba biorę :)
Witam.Chciałbym zamówić dziś dystanse do a3 8P .Mam oryginalne felgi 17" na 7,5" ET 56 ,opony to 225/45/17 Moje pytanie jest takie czy zamawiać 4 dystanse 15mm czy na tył dać 20mm ? Bo wydaje mi się ze koło bardziej się chowa do środka niż z przodu ...Proszę o szybka odpowiedź.Z góry dziękuję.
drako napisz jeszcze jakie masz zawieszenie
Dla swietego spokoju kupilbym dystance 15mm. Jak dasz 20mm, to z tylu robi sie ET36... Wiec przy duzym obiazeniu lub przy zawieszeniu s line i srednim obciazeniu jest tarce.
Jest ambition ,ale dojdą springi -35mm prawdopodobnie....
W takim razie zamawiam 15mm .Dzieki za pomoc
czy będzie tarło przy feldze 8,5Jx19H2 et 45 i oponach 225/35 lub 40?
Szukam felg i chcę mieć pewność że podejdą.
z góry dziękuje za odp
Mialem 8,5x19 ET 48 i niestety tarlo przy komplecie pasazerow.
Ori zawias.
Kupiłem dystanse do ori felg i tak z przodu dołozyłem 15mm (wyszło et 41) i jest git,a z tyłu 20mm (czyli et 36) i w 2 osoby jest ok ,ale jak zapakowałem z 60kg do bagaznika to juz sa przycierki na poprzecznych nierownosciach przy wiekszej predkosci.Opony jakie mam załozone to 225/45/17.Moje pytanie brzmi.Czy jak zmienie opony na 205/45/17 powinno być ok z tyłu?? Wychodzi na to że opona przyciera na krawedzi czyli jak bedzie węższa o 10mm na strone to powinno byc OK ...Mam rację??
a zawieszenie masz ok? i tylko tył chcesz dać węższy? ja na Twoim miejscu spróbowałabym najpierw odboje wsadzić i zobaczyć jak to się będzie zachowywało
Opony zmieniałbym 4 ,a nie tylko tył.Zawieszenie jest OK.Obnizenie to -35mm,ale w rzeczxywistosci około-30mm .Zeby załozyc odboje trzeba zdejmować amorki??Jak to wygląda?
nie, ale najlepiej jest jak auto jest w górze
Zobacz sobie na tyrestretch.com, jak się układa 205/45 na 7.5 calach. Jakiś naciąg będzie, ale bardzo mały. Może splanuj tylne dystanse?
Tapatalk
Prawidłowym zamiennikiem (zachowującym najbardziej zblizoną średniće zewnętrzną koła) dla opony 225/45R17 jest rozmiar 205/50R17, bo ta na 45 będzie za mała. Dodatkowo musi być to opona XL z nośnością 93 (taka wystepuje dla tego rozmiaru), bo nie wzmocniona będize miał za mały indeks nośności 89.
Miałem na mysli 205/50/17 bo tak jak napisałes to jest zamiennik ori...
Monia jakie te odboje kupić? Możesz podac mi np link do konkretnej aukcji bo widzę ze jesteś zorientowana :) Z góry dzięki.Boję się ze gdzieś na dołku jak za bardzo przytrze to pęknie w końcu nadkole ;/ Przy 2 osobach jest ok ,ale czasami bede jeździł "załadowany" i bez sensu sciągać np dystanse...
przerabiałam to sama, proponuję kompleksowo i dokładnie sprawdzić zawieszenie, jaki masz przebieg? ori amorki?
proszę bardzo
http://allegro.pl/odboje-klipsy-audi...331479196.html
Przebieg prawie 300tyś :) ,ale zawszenienie zrobione i wszystko jest OK. Zamówiłem już te klipsy :) Zakładać wszystkie od razu czy lepiej załozyc mniej na początku?
spokojnie możesz od razu po 3 sztuki na stronę włożyć, amortyzatory też masz wymienione? jakie masz?
Ja nie wymieniałem ,ale sprawdzałem i chyba 82 % wychodziło.W 2 osoby nie trze wcale ,ale w 4 plus 80kg w bagażniku i już na każdej poprzecznej większej nierówności przycierka :)
mój ewidentnie wylany amortyzator na ścieżkach wychodził 85-86%, więc to można sobie wsadzić,przy przebiegu 200tys + na pewno trzeba wymienić wszystkie amortyzatory i wtedy się widzi jaka jest różnica i to że stare były do bani
teraz Ci przyciera przy dużym obciążeniu a za jakiś czas przy 2 osobach w aucie
Amorki wymienie zimą lub na przyszłe lato :) Doszły te gumowe nakładki :) Zakładam je na trzpien(ta część metalową) amorka obojętnie w którym miejscu? Założyłem po3 sztuki na strone i jest dużo lepiej ,ale jak przejechałem w 3 osoby z większą prędkościa po największej nierówności w okolicy :D to jeszcze przytarło trochę :)
Planuje zakup dystansów na tył do A3 Sportback z zawieszeniem S-line, felga oryginał S-line 7,5JX18H2 ET54, opona 225/40.
Ponieważ zdecydowaną większość czasu jeżdżę sam bez bagażu dopuszczam możliwość demontażu dystansów na czas wyjazdów mocno zapakowanym autem.
Mam do wyboru 13, 15, 17 mm odsadzenia na stronę. Rozsądek podpowiada 13mm ale chciałbym zasięgnąć Waszej opinii.
Przy 13mm nawet z większym bagażem nie powinieneś mieć problemów. 15 też nie będą sprawiać większych trudności, ale przy lekkim obciążeniu i te bym Ci polecił. 17 będą już bardziej uciążliwe - na pewno będzie tarło na dobiciach nawet przy 4 osobach i pustym bagażniku.
Tapatalk
Wielkie dzięki właśnie na taką odpowiedź liczyłem :thumright:
Mam pytanie, czy felgi o parametrach 8.00x18 ET 50 podejda do audi a3 8p? (Felgi MAK DTM One matt black)
A moze lepiej ET 42 ?
Zalezy mi zeby kolo nie bylo za bardzo schowane no i oczywiscie zeby nic nie tarlo stukalo itd
Bierz et50. Mam et51 i sprawdzalem przy 6 osobach i pelnymnbagazniku i nic nie trze.
Mam takie pytanko noszę się z zamiarem kupna felg i trafiła mi się felga 18 8,5' et 35 zawias w aucie mam -30. Że będzie tarło to się domyślam pytanie jak bardzo zazwyczaj jeżdżę w 2os. Teraz mam et 35 18 8' i przy 4 os zdarzają się sporadyczne przycierki.
Jakie opony masz teraz a jakie zamierzasz założyć?
Tapatalk
chce założyć 225/35/18
ale obawiam się że może być mało.
Masz już jakieś odboje wsadzone? Moim zdaniem przy 225 będzie już często tarło, musiałbyś zakładać 215 i dokładać odboje (o ile ich jeszcze nie masz). Chyba, że trochę porzeźbisz w nadkolach.
Tapatalk
Mam 225/40/18
Odboje zakupione ale nie założone "te polecane kilka stron wcześniej.
Moim zdaniem i tak może być problem. Przy 8.5" i ET35 może trzeć nawet przy skręcie przy przechyle auta, jeśli będzie komplet osób i nie wiem, czy odboje pomogą w przypadku tych parametrów. Nie masz od kogo pożyczyć dystansów 5 mm? To by rozwiązało problem.
Ps. Zdajesz sobie sprawę z przekłamań przy oponach 225/35? ;)
PamaB, dystanse 5mm nie polepszą sprawy tylko ją pogorszą, prawda?
Prawda. Ale jeśli założy dystanse do starych felg, to będzie jakiś pogląd na przycierki po zmianie na nowe, które będą odsadzone względem starych o ok. 6 mm. Wiadomo, że dochodzi minimalne naciągnięcie opony na szerszej feldze, ale naciąg będzie tak znikomy, że nie zrobi jakiejś powalającej różnicy.
Tapatalk
No też mam takie obawy ale zawszę pozostaje błotniki wyciągnąć;) niby to tylko 6mm albo aż 6mm. Zobaczymy jak się zdecyduję. Mam dystanse ale 15 mm a to trochę przesada.
Wiem że są przekłamania ale pojęcia nie wiem jak duże może mi to rozjaśnisz.
Różnica średnicy względem opony wzorcowej, czyli 225/40/18 to -22,5 mm, czyli -3,66% i tyle będą wynosiły przekłamania. Posprawdzaj sobie chociażby tutaj http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/. Co do błotników, to da się coś jeszcze z tym plastikiem od wewnątrz chyba zrobić, ale to by musiał wypowiedzieć się ktoś, kto to robił. Albo delikatny negatyw.